2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

Pedagógus kar: a fizetés nem nőtt a terheléssel azonos arányban

Hír TV

2018. szeptember 5., szerda 12:04, frissítve: szerda 16:27

Béremeléssel állítaná meg a pedagógushiányt a Nemzeti Pedagógus Kar. Az oktatási államtitkár elismerte, hogy tárgyaltak a pedagógus életpályamodell átalakításáról. A tanárhiány a tankerületek áttanítással kezelik.

A Klebelsberg Központ adataira hivatkozva az Index kedden azt írta: több mint 4300 tanár hiányzik az iskolákból. A Klik cáfolta az értesülést és közleményben tudatta: semmi nem veszélyezteti a biztonságos tanévkezdést. A szervezet elnöke már két hete arról beszélt a Hír TV-ben, hogy a hiányzó tanárokat helyettesítik.

„Mindenhol megoldják a tankerületek, a tankerületi vezetők és az intézményvezetők azt, hogy a gyerekek az ellátást megkapják” – mondta Hajnal Gabriella.

Üdvözli a tankerületek közötti összefogást a Nemzeti Pedagógus Kar is. „A pedagógushiány abban nyilvánul meg leginkább, hogy a szakos ellátottságot nem tudjuk sok esetben kellőképpen kezelni. A tankerületek viszont egy pozitív irányú előrelépést tettek ebben” – mondta Izsák Tibor, a szervezet elnökhelyettese.

A Nemzeti Pedagógus Kar tanév eleji helyzetértékelésében részletesen elemzi, 15 éves távlatban milyen problémákat jelenthet a pedagógushiány. Szerintük a tanárok, tanítók majdnem fele 50-65 éves, a következő másfél évtizedben 70 ezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt. A szervezet szerint béremelésre is szükség van a pedagógusok lemorzsolódásának megállításához. A bérnövekedés miatt a diplomás átlagbér 70 százaléka alá csökkentek a pedagógusfizetések, ezzel pedig elértéktelenedett a 2013-ban számukra bevezetett életpályamodell.

„A kezdet kezdetén egyértelműen a minimálbérhez való rögzítés visszatérítését szerettük volna vagy legalább azt, hogy az illetményalap, ami a 2014-es illetményalapon 101.500 forinton befagyott, ez emelkedhessen valamiféleképpen, legalább az infláció mértékével. Ez az előzőekben nem történt meg, de azt gondolom, hogy most már mindenki látja, hogy lépni kell. Ugye mi azt szeretnénk most, inkább afelé szeretnénk tolni, és ebben van is egyetértés az államtitkársággal, miniszter úrral, hogy a pedagógusok bére inkább a diplomás átlagbérhez közelítsen” – mondta Horváth Péter, a pedagóguskar elnöke.

Az oktatási államtitkár nem beszélt a konkrét tervekről, de annyit elárult, hogy tárgyaltak arról, hogy hozzányúlnak a pedagógus életpályamodellhez.

„A jövő évi költségvetésben 315 milliárd szerepel biztosításként a megemelt pedagógusbérekre. Természetesen tudjuk, hogy ezek is olyan számok, amelyek egyrészt főleg a dinamikáját tekintve imponálóak, de nem szeretnénk itt megállni, minden törekvésünk az, hogy ezen az úton tovább menjünk és további, az érintettek számára érezhető béremelés legyen” – mondta Bódis József.

Az államtitkár emlékezettet: 2013-ban 34 százalékkal, majd ezt követően minden évben 3,5 százalékkal nőttek a pedagógus bérek. Az oktatásra összességében pedig jövőre 600 milliárd forinttal költ többet a kormány.