2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Pattal zárult a Hanoi-csúcs

Hír TV

2019. március 1., péntek 17:51, frissítve: péntek 22:49

Donald Trump szerint folytatni fogják a tárgyalásokat az észak-koreai vezetővel. Erről az amerikai elnök telefonon tájékoztatta a japán kormányfőt és a dél-koreai elnököt. A Kim Dzsong Un és Donald Trump vietnámi találkozója csütörtökön megállapodás nélkül szakadt félbe, miután a felek nem tudtak megegyezni a nukleáris leszerelésről.

Észak-Korea ésszerű javaslatot tett a nukleáris leszereléssel összefüggésben az Egyesült Államoknak, de Washington többet követelt - közölte az észak-koreai külügyminiszter. A konferencia után egy nappal az észak-koreai állami hírügynökség is beszámolt a Hanoiban tartott csúcstalálkozóról, melyen ugyan "termékeny párbeszéd" folytatásában állapodtak meg, de a jelentés meg sem említette, hogy kézzelfogható eredmény nélkül értek véget a megbeszélések.

Az amerikai elnök korábban azt mondta: Kim Dzsong Un az országával szembeni büntetőintézkedések feloldását kérte, de ő ezt elutasította. Sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem jutott megállapodásra sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. A kétnapos csúcstalálkozó a tervezettnél több órával korábban ért véget.

Dél-Korea csalódott a konferencia eredménytelensége miatt, bár a két ország azért megállapodás nélkül is tett előrelépést a korábbiakhoz képest. Kína a párbeszéd folytatására biztatta Washington és Phenjant.

Az értekezlet befejezése után úgy Észak-Korea, mint az Amerikai Egyesült Államok kifejezték aggályaikat. Ezen észrevételek hangoztatása mellett mind az észak-koreai, mind az amerikai oldal erős szándékot mutatott a kapcsolat fenntartására és a párbeszéd folytatására. Kína ezt üdvözli– mondta el egy sajtótájékoztatón a kínai külügy szóvivője, Lu Kang.

Japán támogatásáról biztosította az amerikai elnököt álláspontját illetően. A csúcstalálkozóval kapcsolatosan az orosz elnöki szóvivő úgy vélekedett: a feleknek az egymással szembeni túlzott elvárásai jelenthetik a gondok forrását, még nem működik az apró lépések gyakorlata.

Az amerikai elnököt szokatlan helyről érte dicséret a tárgyalások megszakításáért. A szenátus demokrata párti frakciójának vezetője és Barack Obama kormányzatának nemzetbiztonsági tanácsadója egyaránt méltatta az elnök döntését.

Szerintük „rettenetes hiba lett volna, ha az Egyesült Államok egy valódi és teljes fegyvermentesítésről szóló megállapodás híján beleegyezik a szankciók eltörlésébe¨.