2020. május 29.,
péntek, Magdolna napja

Páratlanul kemény levélben bírálja saját pártját Szanyi Tibor

2019. június 3., hétfő 15:16

"Ez így nem párt! Ez így csak egy degenerálódó belterjes klub, ahol a politikai témakészlet elapadt, s jobbára az itt-ott fellelhető apróbb krajcárok után kapirgálunk" - ezz a szokatlanul erős kritikával illette az MSZP-t az Európai Parlamentből kibukó Szanyi Tibor hétfői nyílt levelében, miután pártja alig több mint hat százalékot kapott az EP-választáson. A politikus erősebbnél erősebb kifejezéseket használva osztotta ki Tóth Bertalan pártelnököt, a Párbeszéddel való szövetséget, valamint a szocialista párt elmúlt időszakát. A csalódott Szanyi egyúttal egy mozgalom létrehozását is felvetette, és azt is, hogy elindul az MSZP elnöki tisztségéért.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség alaposan leszerepelt az európai parlamenti választáson, még aznap megindult a párton belüli pozícióharc, ugyanis Szanyi Tibor, korábbi EP-képviselő jelezte, közel sem biztos, hogy a listán jobb helyen szereplő Ujhelyi Istváné, EP-képviselőé lesz a párt által megszerzett egyetlen mandátum. Sejthető volt, hogy a történet nem áll meg itt. Nem is állt meg.

Szanyi kiborult, és kiteregetett

Szombaton derült ki, hogy a párt választmányi döntésének értelmében Ujhelyi utazhat Brüsszelbe, amit a listán közvetlenül mögötte szereplő Szanyi nem hagyott szó nélkül, és sosem látott keménységgel ment neki saját pártjának. A bukott európai politikus hétfői nyílt levelében arról írt, ha

mozgalmat indít, ha a pártnak szüksége van rá, elnökévé választja.

"Kedves Elvtársam!" - ezzel a felszólítással üzent hadat a jelenlegi pártvezetésnek a politikus. Meglátása szerint pártja kómába esett. Szanyi azon húzta fel magát, hogy a mandátum sorsáról döntő választmányi ülésen titkos szavazás volt, amelyet gyávaságnak titulált. Hosszasan vette végig, hogyan döntött a párt testülete a brüsszeli repülőjegyről, a vezetők hogyan "mismásoltak" a döntés meghozatala során.

"Szóval képzeld el, egy hat nappal korábban péppé vert párt elnökségi ülését, ahol a vezetők a napirend fő kérdésében egy kukkot sem szólnak, hiszen annyira jó javaslatot tett az elnök a semmittevésre. Jobb híján hát szavazott az elnökség. Egyedül szavaztam nemmel"

- példázta Szanyi, aki ezután nagyon komoly kritikákat fogalmazott meg a pártjával kapcsolatban:

  • egyre kevesebb kérdést döntenek el: "az MSZP évek, évtizedek óta egyre kevesebb politikai kérdést dönt el, következésképpen egyre több dolgunk dől el az idő sodrásában, köztük a sorsunk, szinte tőlünk függetlenül.
  • ideológialilag élőhalottá váltak: "a Bokros-csomag óta szép ütemesen adtuk fel baloldaliságunk több és több tételét, majd váltunk kormányon egy neoliberális konglomerátummá, aztán tartós ellenzékben mára ideológiailag is élő halottá."
  • kevesen tartják szükségesnek a jelenlétüket: ma 20-30 emberből jó ha 1 (!) gondolja, hogy szükség lenne az MSZP-re.
  • "korrupt banda, belső mutyik": "a nyilvánosság platformjain döntően a belső mutyijainkkal, külső alkudozásainkkal jelenünk meg, mások pedig leginkább korrupt bandának emlegetnek minket, ahol a vezetők a tagság vállát taposva huzakodnak az egyre kevesebb koncon."
  • kevés belépő, sok kilépő: "hozzánk belépőkről alig hallunk, kilépőkről, elsétálókról, és sajnos elmentekről annál többet."
  • nem tudnak pozitív szereplőként megjelenni: "évek óta alig láttam olyan "független" híradást, írást, amelyben jó arcunkkal tűntünk volna fel, mondjuk talán a XIII. kerület, esetleg Szeged kivételével."
  • az értelmiség elpártolt tőlük: "értelmiségi szimpátia sem övez minket. A baloldalinak ismert tudósaink, művészeink mára majdnem teljesen elhalkultak, rosszat pedig - udvariasan - inkább nem mondanak. Hovatovább akkor törünk ki külső-belső üdvrivalgásban, ha valaki számottevőbb ember, valami testület szóba áll velünk."
  • leszoktatták szavazóikat az irántuk való kötődésről. "a hősidőkben ez úgy hangzott, hogy egyéniben ide, listán oda kell szavazni. Pártként megteremtettük az "elszavazás" gyakorlatát, ami 2018-ban oda fajult, hogy "szavazz a legesélyesebb ellenzéki pártra!" Mintha ez valami evidencia lenne a "mezei" választópolgárnak."

Nemcsak az MSZP-t támadta szokatlanul erős stílusban, hanem a Párbeszéddel kötött szövetséget, és Tóth Bertalan pártelnököt is. "Jellemző, hogy európai listánk élbolyába lehetett kerülni azzal a hozománnyal, hogy ezáltal néhány ismertebb szakember csendes szimpátiáját esetleg kiválthatjuk." - utalt az EP-ből szintén kieső Jávor Benedekre, akiről még azt is írta, hogy hatalmas hiba volt pártja részéről, hogy legfőbb üzenete az volt a kampányban, "most nem a választópolgárért, még csak nem is önmagunkért, hanem egy másik párt emberének a mandátumáért küzdünk." Tóth Bertalan is kapott hideget-meleget Szanyitól, aki szerinte téved, amikor vereségük egyik okaként párton belüli rivalizálásokat emleget.

Ez így nem párt! Ez így csak egy degenerálódó belterjes klub, ahol a politikai témakészlet elapadt, s jobbára az itt-ott fellelhető apróbb krajcárok után kapirgálunk. 

- kiáltott fel a politikus, aki elárulta legújabb célját is: politikai otthont kell teremteni a társadalmi szolidaritás híveinek. ""Holnapelőtt" jeligére mozgalmat indítok, amihez csatlakozhat bárki, aki azt vallja, hogy a Föld-i élet még menthető, ha újra a legszélesebb értelemben vett szolidaritás lesz úrrá a gondolkodásunkban. Ez egy zöldmezős beruházás, amely vörös vonalakat húz jó és rossz között, s akár pártok befogadására is alkalmas. Ha az MSZP-nek szüksége van rám, akkor elnökévé választ, azzal hogy a pártot az említett mozgalomhoz kötöm" - fogalmazott a szocialista politikus, aki mozgalmat indított az európai parlamenti választást követően.

Mint emlékezetes, a Jobbikban is hasonló folyamatok zajlódtak le a vesztes országgyűlési választás után, akkor Toroczkai Lászlóék alapítottak párton belüli mozgalmat, platformot, ami végül pártszakadáshoz vezetett.

Origo - Hír TV