2022. 07. 01. Péntek Tihamér, Annamária napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napi aktuális 06:30

Belföld

Palkovics: Olyan területeken kell kutatni, ami növeli a versenyképességet

A globális kihívásokra való válaszokat kell kutatni – mondta Palkovics László a Hír TV Péntek 9 című műsorában. Az innovációs és technológiai miniszter szerint ilyen terület a többi között az egészségügy, a környezetvédelem és a technológia. Palkovics László rámutatott: a kormány felelőssége, hogy olyan kutatásokra adjon pénzt, ami a magyar versenyképességet növeli.

A magyar kormány az Európai Unió irányvonalait követve osztotta el a forrásokat a kutatás terén – mondta Palkovics László, a Hír TV Péntek 9 című műsorában. „A források fele olyan globális kihívások kutatására megy, amivel szembesülünk, Ide tartoznak az egészségügyi, környezeti, technológiai kérdések az ipar, valamint a digitalizáció” – tette hozzá az innováció és technológiai miniszter.

Szerinte a kormány felelőssége, hogy olyan kutatásokat finanszírozzon, ami elősegítheti a magyar versenyképesség növekedését.

Palkovics László a magyarországi kis- és közepes vállalkozásokról és a start up vállalatokról is beszélt. A miniszter elmondta: felmérték, hogy a más országokban jól működő start upok, Magyarországon miért nem akadoznak és arra jutottak, hogy bár ugyanazok az ösztönzők és rendszerek, a magyar emberekben ez a vállalkozási forma még nem tudatosult.

Szó sincs arról, hogy a kutatás és a tudomány bajban lenne Magyarországon – ezt már az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) körül kialakult helyzetre mondta a miniszter, aki cáfolta a negatív híreket.

„Az alaptörvényünk pontosan szabályozza, hogy a kormány hogyan viszonyul a tudományhoz és hogy mi az MTA szerepe” – mondta.

Azok a hírek, hogy „lekapcsolják a villanyt”, hogy egy politikai akció része – tette hozzá. Palkovics László szerint arról van szó, hogy a kormány nem az eddigi módon akarja finanszírozni az MTA kutatásfinanszírozási rendszerét.

„Nem olyan módon akarjuk finanszírozni a működést, hogy adunk pénzt, és az MTA majd eldönti, hogy mire akarja azt költeni, hanem a teljesítménnyel összekötött finanszírozás mellett döntöttünk” – nyilatkozta.

Palkovics emlékeztetett, hogy a mostani folyamat hasonló az egyetemek átalakításához, amit 2014-ben kezdtek el. Szerinte most arról van szó, hogy azért támadják a kormányt, mert egy régóta működő rendszeren változtat. „Jön valaki, aki azt mondta, hogy lehet ezt jobban működtetni, és ez ellen van egy tiltakozás.”

Tekintse meg a teljes interjút:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!