2021. 10. 26. Kedd Dömötör napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 04:00

Belföld

Palkovics: Olyan területeken kell kutatni, ami növeli a versenyképességet

A globális kihívásokra való válaszokat kell kutatni – mondta Palkovics László a Hír TV Péntek 9 című műsorában. Az innovációs és technológiai miniszter szerint ilyen terület a többi között az egészségügy, a környezetvédelem és a technológia. Palkovics László rámutatott: a kormány felelőssége, hogy olyan kutatásokra adjon pénzt, ami a magyar versenyképességet növeli.

A magyar kormány az Európai Unió irányvonalait követve osztotta el a forrásokat a kutatás terén – mondta Palkovics László, a Hír TV Péntek 9 című műsorában. „A források fele olyan globális kihívások kutatására megy, amivel szembesülünk, Ide tartoznak az egészségügyi, környezeti, technológiai kérdések az ipar, valamint a digitalizáció” – tette hozzá az innováció és technológiai miniszter.

Szerinte a kormány felelőssége, hogy olyan kutatásokat finanszírozzon, ami elősegítheti a magyar versenyképesség növekedését.

Palkovics László a magyarországi kis- és közepes vállalkozásokról és a start up vállalatokról is beszélt. A miniszter elmondta: felmérték, hogy a más országokban jól működő start upok, Magyarországon miért nem akadoznak és arra jutottak, hogy bár ugyanazok az ösztönzők és rendszerek, a magyar emberekben ez a vállalkozási forma még nem tudatosult.

Szó sincs arról, hogy a kutatás és a tudomány bajban lenne Magyarországon – ezt már az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) körül kialakult helyzetre mondta a miniszter, aki cáfolta a negatív híreket.

„Az alaptörvényünk pontosan szabályozza, hogy a kormány hogyan viszonyul a tudományhoz és hogy mi az MTA szerepe” – mondta.

Azok a hírek, hogy „lekapcsolják a villanyt”, hogy egy politikai akció része – tette hozzá. Palkovics László szerint arról van szó, hogy a kormány nem az eddigi módon akarja finanszírozni az MTA kutatásfinanszírozási rendszerét.

„Nem olyan módon akarjuk finanszírozni a működést, hogy adunk pénzt, és az MTA majd eldönti, hogy mire akarja azt költeni, hanem a teljesítménnyel összekötött finanszírozás mellett döntöttünk” – nyilatkozta.

Palkovics emlékeztetett, hogy a mostani folyamat hasonló az egyetemek átalakításához, amit 2014-ben kezdtek el. Szerinte most arról van szó, hogy azért támadják a kormányt, mert egy régóta működő rendszeren változtat. „Jön valaki, aki azt mondta, hogy lehet ezt jobban működtetni, és ez ellen van egy tiltakozás.”

Tekintse meg a teljes interjút:

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Márki-Zay Péter lejárató dokumentumokat kapott a DK-tól

Azt hittük vége, de a Gyurcsány show folytatódik - így reagált a kormánypártok kommunikációs igazgatója arra, hogy Márki-Zay Péter szerint le akarták járatni. 2021. október 25.

Egykori jobbikosok szerint a párt ideológiai mélyrepülésben van

A pártból korábban kilépő politikusok a Hír TV-nek azt mondták: Jakab Péternek nincs mit ünnepelnie. 2021. október 25.

Fővárosi Fidesz: Húsz busz árát égette el a főváros a reklámtenderen

A fővárosi közgyűlés még 2019-ben döntött arról, hogy nem kötik meg a BKV reklámfelületeinek hasznosításáról szóló új szerződést, ezzel a BKV pedig évente 1 milliárd forintot bukik. 2021. október 25.

Legfrisebb híreink

Radar: Alakul az egyszemélyes hadsereg

A Radarban olyan lélegzetelállító újítást mutatunk be önöknek, amelyet talán idővel majd megtalálhatunk a közlekedési eszközök sorában, de egyrészt erre még nyilvánvalóan sokat kell várni, másrészt pedig most még megvan a maga kockázata. Egyelőre a futurisztikus jelzővel illethetnénk azt a járművet, amelyet a brit és az amerikai hadsereg már javában elkezdett tesztelni.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!