2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Kormányinfó - sajtótájékoztató élőben

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Palkovics: Nem az MTA-val van vitánk

A kormánynak nem a Magyar Tudományos Akadémiával van vitája, a kabinet tervének lényege a kutatásfinanszírozás és az innovációra költött pénzek szétválasztása – mondta az innovációs és technológiai miniszter egy budapesti pénzügyi konferencián. Palkovics László úgy látja, a jelenleg is tartó vita egy jobb rendszerhez fog vezetni, de a kérdést gyorsan le kell zárni, mert a bizonytalanság nem jó. A tárcavezető a problémát abban látja, hogy az innovációra és a kutatásra szánt pénzek összekeveredtek, az állam pedig évtizede adós annak az ígéretnek a teljesítésével, hogy az innovációs alapba ugyanannyi pénzt betesz, mint amennyi járulékot erre a célra az iparvállalatok befizetnek.

„2003-ban épp nekem volt szerencsém az akkori iparvállaltokkal végigvinni ezt a rendszert, hogy az ők innovációs járulékot fizetnek és az állam is hozzátesz ugyanennyi forrást az innovációs alaphoz és az egész összeget vállalti innovációra költjük, direkt vagy indirekt formában. Nos a kormányok egyike sem tartotta be ezt az ígéretét, sem a 2002-2010 sem a 2010-2018 közötti kormányok, hiszen az innovációs alaphoz nem tették hozzá azt a forrást, amit a vállaltok beraktak, ilyen módon nagyjából a felét tudtuk innovációra, kutatás-fejlesztésre költeni” – fejtette ki a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!