2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Belföld

Palkovics: Kiemelt érdek a vasút térnyerése a közlekedésben

Kiemelt fenntarthatósági érdek a környezetkímélő megoldások, a vasút térnyerése a közlekedésben, a személyszállításban és az árufuvarozásban egyaránt - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán Budapesten, miután stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Rail Cargo Group magyarországi vállalataival.

  • Palkovics: Kiemelt érdek a vasút térnyerése a közlekedésben

Az együttműködési megállapodás célja, hogy növelje a vasúti szállítási szolgáltatások színvonalát és hatékonyságát a közös közlekedéspolitikai célkitűzések elérése érdekében.

Palkovics László kiemelte: a kormány eddig már 1500 milliárd forintot fordított a vasútvonalak, az állomások korszerűsítésére, és várhatóan októberben tárgyal a következő évek fejlesztési elképzeléseiről. A kormány emellett tárgyal majd a Budapest-Belgrád vasútvonal kiépítésének konkrét terveiről is, amelyre mintegy 580 milliárd forintot fordítanának.

A miniszter rámutatott: a környezetvédelmi megfontolások mellett a vasút versenyhelyzetének erősítése csökkenti a közutak terhelését, emellett javítja a közlekedés biztonságát.

Palkovics László elmondta: a Rail Cargo Group Európa egyik legnagyobb vasúti árufuvarozási vállalata, amely évente 33 millió tonna árut mozgat az ország egész területén. A csoport tagja, a Rail Cargo Hungaria (RCH) 55 százalékos részesedésével piacvezető a magyar vasúti árufuvarozásban.

Az RCH mintegy 8000 teherkocsiból álló flottájával Európa-szerte nyújt szolgáltatásokat ügyfeleinek. A társaság a MÁV és a GYSEV legnagyobb vasúti árufuvarozási ügyfele, így több mint 5000 munkahely fenntartásához járul hozzá az állami vasúti vállalatoknál. Egyúttal a záhonyi átrakó körzetben a forgalom mintegy 90 százalékát az RCH biztosítja - ismertette a miniszter.

Újságírói kérdésre elmondta: a kormány októberben azt is áttekinti majd, hogyan lehetne keleti irányba fejleszteni, még jobban kihasználni a záhonyi átrakó körzet árufuvarozási lehetőségeit.

Palkovics László közölte: az aláírt szerződés arra is kitér, hogy a környezetbarát árufuvarozás térhódításának érdekében az RCG korszerűsíti a kombinált fuvarozáshoz kapcsolódó szolgáltatásait is.

Andreas Matthä, az osztrák államvasutak, az ÖBB vezérigazgatója a szerződés aláírása után hangsúlyozta: az együttműködés mind a magyar, mind az osztrák gazdaság fejlődését szolgálja, Ausztria és Magyarország vasúttársaságai fontos szerepet játszanak egész Európa vasúti árufuvarozásában. 

MTI, Hír TV 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!