2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Belföld

OVSZ: egy donor akár hat ember életét is megmentheti

Egy elhunyt donor akár hat ember életét is megmentheti, hiszen két vesét, májat, szívet, tüdőt, hasnyálmirigyet is lehet transzplantálni - tudatta az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) csütörtökön az MTI-vel annak alkalmából, hogy 15 éves lett a Szervkoordinációs Iroda.

  • OVSZ: egy donor akár hat ember életét is megmentheti

Mint írták, az elmúlt 15 évben az iroda 3536 elhunyt potenciális szervdonorról kapott jelentést, végül 2310 esetben történt szervdonáció elhunytból.

Agyhalottból 6714, élődonorból pedig további 547, tehát összesen 7261 szervet távolítottak el transzplantációs céllal - tették hozzá.

Nemzetközi adatok alapján egy elhunyt szervdonor átlagosan 30,8 életévet ad a társadalomnak, így a 15 éves szervdonációs aktivitás 71 148 új életév lehetőségét adta a transzplantált betegeknek.

Magyarországon, a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban összesen 6027 szervátültetés történt, mely 5999 beteg életét mentette meg - hívták fel a figyelmet.

Emlékeztettek, hogy az ország 2012-ben előzetes együttműködési megállapodást kötött az Eurotransplant nemzetközi szervcsereszervezettel, majd a következő évben az OVSZ aláírta a teljes jogú tagságról szóló szerződést.

Magyar beteg részére 8853 szervfelajánlás érkezett, melyek közül 867 szervet elfogadtak és beültettek.

Az elmúlt 15 év alatt 8190 új beteg került várólistára, ebből 5359 vesére, 1511 májra várt, szív várólistára 845 beteget helyeztek, tüdőtranszplantációs várólistára 294, kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetési listára 181 beteg került - sorolták a közleményben.

Hozzátették: a legaktívabb intézmény a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház volt, ahol 221 jelentés után 158 donáció valósult meg 15 év alatt.

A szervdonációs koordinátorok több mint egymillió telefonhívást bonyolítottak le, és az OVSZ gépjárművei 9630 földi szállítási feladat végrehajtása során több mint kétmillió kilométert tettek meg azért, hogy szervátültetéssel életet mentsenek Magyarországon.

A közleményben rámutattak, hogy a szervátültetés életet ment, de az életmentő szervátültetésekhez szervadományozó donorokra van szükség. "A saját szerveink adományozásával kapcsolatos döntés először tájékozódást, majd mérlegelést és végül egy személyes döntést igényel" - írták, hozzátéve, hogy az elhunytból történő szervdonáció dobogó szívű agyhalottból történik, szabályozására Magyarországon is a feltételezett beleegyezés elvét alkalmazzák, amely szerint írásos tiltakozás hiányában az elhunyt szervdonációra vonatkozó beleegyezését kell vélelmezni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Lázár János: Kezdődik az elmúlt évek legnagyobb rezsicsökkentése

Lázár János: Kezdődik az elmúlt évek legnagyobb rezsicsökkentése

Új időszámítás kezdődik március 1-jével a magyar közlekedésben: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre, a tarifarendszer változtatása több mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé, jobbá - mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!