2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

A Hóvirág őrs naplója 11:00

Belföld

Öt bankkal szemben nyert ma pert az állam

A tárgyalt hétből öt bank keresetét utasította el pénteken a Fővárosi Törvényszék, három pénzintézet, a Pannon Takarék, a CIB Ingatlanlízing Zrt. és az FHB Jelzálogbank esetében azt is kimondta, hogy tisztességtelenek voltak a szerződési feltételek. Az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank ügyét az Alkotmánybíróság elé terjesztette a törvényszék.

A CIB Ingatlanlízingnek nem sikerült bebizonyítania, hogy tisztességesek a devizahitel-szerződései. „Nem kezelte kötelezettségként a fogyasztó javára történő szerződésmódosítást az arányosság elvének az érvényre juttatása mellett” – mondta Vasady Lóránt, a Fővárosi Törvényszék bírója. Azaz, amikor indokolt lett volna, nem csökkentette a törlesztőrészleteket, a bíró szerint ráadásul a szerződési feltételek sem voltak egyértelműek a fogyasztó számára.

Elbukott a Pannon Takarék Bank is. A többi között azért, mert ők is csak a fogyasztók kárára módosították egyoldalúan a szerződéseket. „Kötelezettségként kell kezelni a fogyasztók javára történő módosítást, ha annak feltételei fennállnak. Egyik esetben sem történt ilyen szabályozás az Általános Szerződési Feltételekben” – mondta Kolozs Balázs, a Fővárosi Törvényszék bírója. „Csalódottak vagyunk a bíróság döntését illetően, álláspontunk szerint bankunk tisztességesen járt el” – mondta Bondor Attila, a Pannon Takarék jogi képviselője.

Az FHB Jelzálogbank több tízezer ügyféllel kötött euró- és svájcifrank-alapú jelzáloghiteleket. Felmondhatóság, átláthatóság, arányosság, szimmetria. A bíró szerint ezeket az elveket sértették meg. „Mindezek miatt nem tudtam megállapítani egyetlen szerződési feltétel tisztességességét, és azok érvényessé nyilvánítását sem találtam lehetségesnek” – mondta Zsitva Ágnes, a Főváros Törvényszék bírója. Az ítélet itt sem jogerős. Kappéter Béla, a FHB Jelzálogbank szóvivője elmondta, szeretnék megismerni a bíró nyolcvanöt oldalas nyilatkozatát, és annak ismeretében döntenek arról, hogy fellebbeznek-e.


Az OTP jogászainak ezen egyelőre nem kell törniük a fejüket. A bank pere pénteken kezdődött. „Ennek a pernek az érdemi tárgyalására csak és kizárólag az után kerülhet sor, ha az immár ügyszámmal ellátott és folyamatban lévő, gyorsított eljárással – az ABTV szerint gyorsított eljárással – lefolytatni kötelezett Alkotmánybíróság meghozza az érdemi döntését” – mondta  Varga Tamás, az OTP jogi képviselője. A tanácsvezető bíró elfogadta az érvelést és az Alkotmánybírósághoz fordult. „A bíróságnak a fogyasztók által tett nyilatkozatai alapján hivatalos tudomása van arról is, hogy a fogyasztók – de leginkább is azok egy része körében – szintén vitatott ez a jogalkotói megoldás, annak alkotmányossága. Mindezek a bíróság alkotmányossági aggályain túl szintén indokolják, hogy az Alkotmánybíróság állást foglaljon, mielőtt a bíróság az adott törvény alapján akár eljárásjogi úton, akár az ügy érdemében határozatot hozna” – mondta Csesznok Judit Anna, a Fővárosi Törvényszék tanácsvezető bírója.

A bíróság augusztus vége óta huszonhat esetben utasította el a bankok kereseteit, mindössze három esetben adott igazat részben a pénzintézeteknek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Leleplezés: már Karácsony Gergely 2019-es kampányát is külföldről pénzelték

Leleplezés: már Karácsony Gergely 2019-es kampányát is külföldről pénzelték

Egy gépjárművek bérbeadásával foglalkozó cégen keresztül érkezett, mégpedig külföldről az a tekintélyes összeg, amellyel Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányát finanszírozták 2019-ben – derül ki a Magyar Nemzet szerkesztőségéhez hétfőn, feltehetően a főpolgármester közvetlen bizalmi köréből kiszivárogtatott dokumentumcsomag eddig feldolgozott részéből.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!