2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Belföld

Oroszország tart a lengyelországi rakétáktól

A NATO-országokat is terheli a felelősség a sokéves munkával létrehozott fegyverellenőrzési rendszer lerombolásáért – közölte az orosz külügyminisztérium, miután múlt héten mind Moszkva, mind Washington felfüggesztette az INF-szerződést. Oroszország egyúttal felszólította a szervezet tagállamait, gátolják meg az amerikai rakétavédelmi rendszer telepítését Lengyelországba.

  • Oroszország tart a lengyelországi rakétáktól

Nem kezdődött újabb hidegháború az INF-szerződés felfüggesztésével – közölte Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter, miután múlt pénteken Washington megkezdte kivonulását az INF-szerződésből, 6 hónapot adva Moszkvának, hogy igazodjon az abban foglalt kitételekhez. Az amerikai lépésre válaszul, a hét végén Oroszország is felfüggesztette a szerződésben tett kötelezettségvállalásait.

„Nem gondolom, hogy Hidegháború kezdődne. Egy új korszak vette kezdetét. Jellemző erre az új korszakra, hogy az Egyesült Államok olyan úton indult el, amin minden fegyver ellenőrzésről és stratégiai támadófegyverek leépítéséről szóló nemzetközi rendszert felrúg. Igazán szégyenletes” – mondta Szergej Lavron orosz külügyminiszter. 

A 1987-es INF-szerződés a szárazföldi indítású közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robot repülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. Az USA állítása, hogy Moszkva évek óta szándékosan megsérti az egyezményt egy manőverező robotrepülőgép tesztelésével. Oroszország tagadja a szerződésszegést, és Washingtont vádolja azzal, hogy ilyen robot repülőgépek indítására is alkalmassá tették a Lengyelországba, Romániába valamint a Távol-Keletre telepített rakétaelhárító rendszerüket.

Az amerikai lépés nyomán Vlagyimir Putyin, orosz elnök utasítást adott új rakétatípusok kifejlesztésére, jelezte azonban, hogy nem fog ilyen eszközöket telepíteni, amíg azt az Egyesült Államok sem teszi.

„Abból indulunk ki, hogy Oroszország nem telepít közép- vagy rövid-hatótávolságú fegyvereket egészen addig, ameddig ilyen, amerikai eredetű fegyverek fel nem tűnnek Európában vagy a világ más részein”– mondta Vlagyimir Putyin. 

A kiújult amerikai-orosz viszály aggodalmat váltott ki mind Európában, mind a Távol-Keleten. A 20. század végén az INF-szerződés nyomán Európa fellélegezhetett, hogy az akkori szuperhatalmak nem halmozhatnak fel pusztító nukleáris rakétákat, és ezt továbbra is szeretnék elkerülni. Kína aggodalmát pedig az okozza, hogy az egyezmény eltörlésével az Egyesült Államok új nukleáris eszközöket telepíthet az ázsiai-csendes-óceáni térségben lévő támaszpontjain.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!