2024. 02. 26. Hétfő Géza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Oroszokhoz köthető szervezet fizette a jobbikos politikusok afrikai utazását

Oroszokhoz köthető berlini szervezet fizette a jobbikos politikusok afrikai utazását – írja a HVG.hu. A lap úgy tudja – a párt újpesti önkormányzati képviselőjének, Szabó Balázsnak és volt Jobbikos Samu Tamás Gergőnek is az a lengyel Mateus Pisz-korszki finanszírozta az utazását, akit azzal vádolnak, hogy Kínának és Oroszországnak kémkedett. A párt azonnali hatállyal felfüggeszti Szabó Balázs párttagságát. Gyöngyösi Mártont, a Jobbik EP képviselőjét szintén Piszkorszki utaztatta 2014-ben donyecki választási megfigyelőnek. Őt nem mondatja le a pártja.

  • Oroszokhoz köthető szervezet fizette a jobbikos politikusok afrikai utazását

Irány Afrika! – így kommentálta közösségi oldalán egy magánrepülőgép fedélzetéről karácsonyi utazását a Jobbik korábbi politikusa. A HVG. hu szerint Samu Tamás Gergő a párt újpesti önkormányzati képviselőjével, Szabó Balázzsal utazott a Közép-Afrikai Köztársaságba, hogy ott a választások tisztaságát ellenőrizze. A Kreml korábban titkosszolgálati módszereket is bevetett, hogy befolyást szerezzen az uránban, aranyban és gyémántban gazdag afrikai államban- jegyezte meg a lap. A cikk szerint a magyar ellenzéki politikusok utazását az a lengyel Mateusz Piskorski finanszírozta, akit azzal vádolnak, hogy Kínának és Oroszországnak is kémkedett.

A Jobbik közleményben reagált a botrányra. A párt tudatta: azonnali hatállyal felfüggeszteti Szabó Balázs önkormányzati képviselő párttagságát és felszólítja mandátumának visszaadására, mivel nem tájékoztatta a Jobbikot az utazásról és arról sem, hogy ki finanszírozta azt.

 

Samu Tamás és Szabó Balázs egyébként egy máltai cég magángépével repült. Egy ilyen bérlet géppel az út Budapestről Banguiba,

az afrikai ország fővárosába, legolcsóbban is több mint tizenötmillió forintba kerül.

Az úttal kapcsolatban még Szabó Balázs is úgy nyilatkozott, hogy naiv lenne, ha nem sejtené, hogy emögött orosz pénz, vagy befolyás állhat.

 

Csakhogy nem ez volt az első eset, amikor az euroatlanti helyett a párt orosz kötődései merültek fel. Kovács Béla, a Jobbik korábbi EP képviselőjét az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel és költségvetési csalással vádolták, de végül felmentették. A bíró azonban bizonyítottnak találta, hogy Kovács Bélát az orosz külső hírszerző szolgálat, az úgynevezett SZRV szervezte be.

A legújabb afrikai botrány másik érintettje, Szabó Balázs pedig azért kerület korábban bíróság elé, mert a vád szerint a politikus két társával együtt tunéziai fiatalokat vert meg. Akkor azonban még nem tartott a következményekről.

 

Most viszont a párt azonnali hatállyal felfüggesztette Szabó Balázs párttagságát.

Volner János szerint hosszú ideje jelen vannak az orosz kapcsolatok a Jobbikban. A független országgyűlési képviselő a Hírtelevíziónak elmondta, ugyanaz, a kémkedéssel Lengyelországban letartóztatott Piskorski utaztatta Gyöngyösi Mártont, a Jobbik EP képviselőjét is 2014-ben donyecki választási megfigyelőnek, mint Szabóékat.

A Jobbik országgyűlési képviselője mentegeti Gyöngyösi Mártont a Szabó Balázzsal való párhozam miatt. Nunkovics Tibor nem jelentette ki, hogy Gyöngyösinek le kell-e mondania.

Sem Nunkovics Tibor, sem a Jobbik közleménye nem utasította el a kémkedéssel letartóztatott Piskorskival való kapcsolatot. Mindössze azt jelezték, azért függesztették fel Szabó Balázst, mert nem tájékoztatta a pártot afrikai tevékenységéről.

Hír TV, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Így nem nyilatkoznak a DK-sok a Magyar Nemzetnek, de alpáriságból jeles + videó

Így nem nyilatkoznak a DK-sok a Magyar Nemzetnek, de alpáriságból jeles + videó

Vasárnap délután közös tüntetést szervezett a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd, a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett és ahogy fogalmaztak a pedofilhálózat ellen. A megjelent politikusokat a Magyar Nemzet stábja a többi között a gyermekvédelmi törvény szigorításáról szerette volna kérdezni, de a legtöbb DK-s és Momentumos politikus agresszívan hárította a kérdéseket.
Kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka

Kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka

Megválaszthatja az új köztársasági elnököt tavaszi ülésszakának első napján, hétfőn az Országgyűlés. A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor kezdődik.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megműtötték Gulyás Gergelyt

Megműtötték Gulyás Gergelyt

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert megműtötték. A beavatkozás sikeres volt. A műtétet követő rehabilitáció időszakában Gulyás Gergely helyettesítését a parlamentben és a kormányülésen Panyi Miklós államtitkár, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese látja el.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!