2022. 10. 05. Szerda Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

Origo: Már mentegetőzik Heisler András Mazsihisz-elnök

A baloldal teljes kudarcot vallott Borsodban, ahol az antiszemita Bíró Lászlót jelölték az időközi választáson. Bíró korábban azzal vált ismerté, hogy Budapestet Judapestnek nevezte, tetűcsúszdásoknak hívta az izraeli turistákat, de fenyegette már meg dolgozóit agyonlövéssel is. A baloldal teljes egészében Bírót támogatta, sőt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is Borsodba utazott a kampány hajrájában. Ami viszont ennél is meglepőbb, hogy Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét sem zavarta mindez. A Mandiner információi alapján kiderült, Orbán Viktor miniszterelnök gyengének és határozatlannak tartja a Mazsihisz elnökének fellépését. Ettől (és a vasárnapi vereségtől) láthatóan megijedtek, mert a Mazsihisz egy magyarázkodó közleményt adott ki, amelyben saját magukat próbálják mentegetni.

  • Origo: Már mentegetőzik Heisler András Mazsihisz-elnök

A baloldal tehát komoly vereséget szenvedett hétvégén a borsodi időközi választáson, ahol Bíró Lászlót, a nyíltan antiszemita politikust indították. Ez ellen több baloldali értelmiségi is tiltakozott, ennek ellenére a baloldal nem választott másik jelöltet. Pedig ezt megtehették volna, Hiszen az augusztusban kirobbant botrányt követően még bőven lett volna idejük új jelöltet találni a szeptember 4-i jelöltállítási határidőig.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője azonnal elítélte Bíró Lászlót, amint kiderültek a politikus antiszemita megnyilvánulásai. 

Hozzátette, hogy Bíró László elfogadhatatlan kijelentései nem meglepőek, azonban aggasztó, hogy az őt támogató pártok akaratlanul is legitimálják az antiszemitizmust. Az EMIH vezetője azt is elmondta, hogy az ilyesfajta megnyilvánulásnak éppen az ellenkezőjét várják el a közéleti szereplőktől.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP-társelnöke Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével együtt azonban ahelyett, hogy elítélték volna Bírót, inkább úgy döntöttek, hogy szelfizgetnek vele, és mindent megtettek annak érdekében, hogy a politikus az Országgyűlésbe jusson. Karácsony Gergely nyilvánvalóan azért ment Borsodba kampányolni egy nappal a választás előtt, mert arra számított, hogy Bíró László nyer és megpróbált egy kis részt magának kisajtolni a remélt sikerből. De nem siker lett, hanem kudarc.

Szintén nem állt ki határozottan az antiszemitizmussal szemben Heisler András, a Mazsihisz elnöke, ennek persze egyik oka az, hogy a Mazsihisz egyre szorosabban fonódik a (politikai) baloldalhoz - írja az Origo.

Az oldal szerint Heisler András most megijedt attól, hogy a miniszterelnök felelősnek tartja Bíró László ügyében, és egy közleményben próbált mentegetőzni. Azt írták, hogy a Mazsihiszon belül egyértelmű konszenzus van arról, hogy pártpolitikai kérdésekbe nem kívánunk beavatkozni. Pedig éppen azzal próbáltak meg beavatkozni a választás kimenetelébe, hogy nem álltak ki saját közösségükért a baloldali jelölt kijelentései miatt.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Origo

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!