2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Óriási béremelés jön a háziorvosoknál is

A kormány szerdai határozata 50 százalékkal emeli a háziorvosi ellátás kiadásait 2021-ben.

  • Óriási béremelés jön a háziorvosoknál is

Az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók is béremelésben részesülnek 2021-ben – derül ki a kormány szerdán megjelent határozatából, amelyet a Portfolio szúrt ki.

A szerda esti „Kormány 1848/2020. (XI. 25.) Korm. határozata az alapellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók béremeléséhez szükséges 2021. évi forrás biztosításáról” címmel megjelent határozat négy pontból áll.

1. A kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe, a házi gyermekorvosok csoportpraxisokba történő szerveződése érdekében teremtse meg a praxisközösségek, csoportpraxisok jogi kereteit. Ennek felelőse Kásler Miklós EMMI miniszter és a határidő 2021. december 31.

2. A kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosi és házi gyermekorvosi, illetve az alapellátást nyújtó fogorvosi körzetek kialakításához adott szempontrendszerét aktualizálja és elektronikus formában tegye közzé a kormányzati honlapon. Ennek határideje 2021. január 1.

3. A kormány 71,558 milliárd forinttal emeli meg a 2021-es költségvetés kiadási oldalán a „Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzatot” a béremelés fedezése érdekében. Ennek határideje: 2021. január 1-jét követően.

4. Egyúttal pedig a pénzügyminiszternek a 2022-es és 2023-as költségvetés tervezése során gondoskodnia kell a szükséges fedezet betervezéséről.

A hírről beszámoló Portfolio megjegyzi: „a 71 milliárd forint feletti kiadási többlet nem kevés összeg általában sem ha költségvetési kiadási többletként vizsgáljuk az összeget. Ha pedig ahhoz viszonyítjuk, hogy a nyáron elfogadott 2021-es költségvetésben jelenleg a Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás kiadási soron 139,547 milliárd forintos szám szerepel, akkor egyenesen óriási emelésről beszélhetünk”.

A költségvetési forrásokat tekintve ez a háziorvosi finanszírozás 50 százalékos emelését jelenti a jövő évre nézve.

Portfolio alapján Mandiner

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!