2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Orbán Viktor: Szombat reggel lépnek életbe a nyitás újabb intézkedései

Éjfélre módosul a kijárási tilalom, a boltok, és vendéglátóipari egységek pedig este 11-ig lehetnek nyitva – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában, pénteken. Szavai szerint s védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt egyebek mellett megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, mozik, a színházak, és az állatkertek, a kiskorúak pedig felnőtt, nagykorú rokon kíséretében szintén látogathatják ezeket a helyeket.

  • Orbán Viktor: Szombat reggel lépnek életbe a nyitás újabb intézkedései

Orbán Viktor: Minden tiszteletet megérdemelnek az édesanyák

Orbán Viktor elmondta, hogy a távirat az életük része volt. Éppen ezért adott fel egy táviratot anyák napja alkalmából. A nőket, családanyákat gyötörte meg legjobban a válság, és látszik, hogy milyen hatalmas munkát végeztek - tette hozzá. A digitális oktatás sem egy leányregény. A kormányfő szerint amit a magyar asszonyok mutattak az elmúlt egy évben, azért minden tiszteletet megérdemelnek. 

Most nem lehet kisebb a hiány

Orbán Viktor elmondta, hogy nemzeti alapú válságkezelés folyik napjainkban. Ennek egyik része a 25 éven alúliak adóm,mentessége. Gyorsabban érjük el a válság előtti szintet, mint amire sokan számítanak. A kormányfő szerint most nem lehet teljesíteni a kisebb hiányt, mert akkor olyan dolgokról kell lemondani, amit össze kell kapcsolni a válságkezeléssel - tette hozzá. 

Jön a gazdasági újraindítási Operatív Törzs

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a támogatás soha nem elég, a sikerhez nem elég. A kormányfő szerint a most újranyitott üzletek nagyon nagy nehézséggel kűzdenek. Az országot csak együtt tudjuk újraindítani - tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy hamarosan lesz egy gazdasági újraindítási Operatív Törzs. A 2022-es költségvetés is az újraindításról szól. Míg a baloldali kormányok válságkezelése az elvételre épült - tette hozzá. 

Orbán Viktor: A baloldal oltásellenes kampányt folytat

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormánypárti gondolkodású emberek 70 százaléka oltáspárti, míg a baloldali pártok esetében 59 százalék. A baloldal oltásellenes kampányt folytat, és ezért a baloldali szavazók körében több az oltásellenes.Én szeretnék az összes emberhez szólni, és senki ne hallgasson a baloldlai pártok oltásellenes kampányának, mert azzal nem a kormánynak, hanem maguknak ártanak.

Ezért támadja a baloldal az egyetemi átalakítást

Orbán Viktor elmondta, hogy korábban leállamosították a magyar egyetemeket, és emiatt nem volt olyan szerves fejlődés, mint Nyugaton. Az átalakuláskor van vita, most közcélú alapítványok jönnek létre, és a nekik adott vagyont csak oktatásra és az egyetem fejlesztésére lehet használni - tette hozzá. Sokkal nagyobb autonómiája lesz az egyetemeknek.A baloldal támadása mögött az áll, hogy a baloldal internacionalista, míg az egyetemek nemzeti alapon állnak. 

Nagy várakozások

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az normális, ha a baloldal az alkotmánybírósághoz fordult az egyetemek ügyében.A hazai felsőoktatási rendszer meglehetősen rugalmatlan volt. Az egyetemekben több van, mint az a teljesítmény amit leadnak -tette hozzá. A világ legjobb egyetemei nem állami, hanem alapítványi formában működnek, így azt vettük példának. Az egyetemk jelentkeztek, hogy szeretnének egy másik modellben működni - mondta a kormányfő.Én nagyon sokat várok ettől.  

Orbán Viktor: Ilyen nincs Nyugat-Európában

Orbán Viktor elmondta, hogy az oltások esetében az látszik, hogy amikor a beoltottak aránya eléri a nagykorúak felét, akkor ellanyhul az érdeklődés, és lelassul a roham. Mostmár több a vakcina, mint amennyien fel akarják venni az oltást - tette hozzá. Ilyen még nincs Nyugat-Európában, mi vagyunk az egyetlen ország, ami eljutott ebbe az állapotba - mondta a komrányfő. Ez nagy siker. 

Bonyolult helyzetek

Orbán Viktor elmondta, hogyha majd lesz uniós igazolvány, akkor majd használjuk, de most kölcsönösségi alapon megállapodásokat kötünk majd az országokkal. A kormányfő szerint azok a nehezen kezelhető helyzetek, ahol a védettek összekeverednek a nem védettekkel. Az éttermek esetében, amikor valaki bent lesz, akkor maszkot kell viselnie, amikor nem az asztalnál ül. Mindezek mellett a horgászok is kint lehetnek majd éjfél után - ismertette a komrányfő. 

Orbán: A kínai vakcinával beoltottak is szabadon utazhatnak majd a nyáron

Már többen vannak a védett emberek, mint a nem védettek, ezért is helyes, hogy a védelmi igazolványhoz kapcsolódnak bizonyos jogok - mondta Orbán Viktor. A kormányfő beszámolt arról is, hogy két oldalú megállapodásokat köthetnek az országokkal a védettségi igazolványról, és a kínai vakcinával beoltottak is szabadon utazhatnak majd a nyáron. 

A szabályokat továbbra is be kell tartani

Orbán Viktor szólt arról is, hogy korábban úgy védekeztünk, hogy izoláltunk. Most támadásban vagyunk, mert van már vakcina, éppen ezért mindenki vegye fel a vakcinát. Most még minidg nincs mindenki beoltva, így képes lehet megfertőzni másokat - mondta a kormányfő. Éppen ezért a szabályokat be kell tartani - tette hozzá. 

Május 10-től oltják a 16-18 év közöttieket

Orbán Viktor közölte, hogy a beoltottak száma pénteken mindenképpen meg fogja haladni a 4 milliót. A 16-18 éves korosztályt is oltani kezdik május 10-e után - tette hozzá. Pfizer oltóanyagot kapnak, és azt félre fogják tenni. Aki Pfizert akar kapni, az ma még kaphat, de ezt követően csak hetek múlva.Mindenki számára elegendő vakcina van Magyarországon. 

Orbán Viktor: Szombat reggeltől életbe lépnek az új rendelkezések

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, újabb szakaszhatárhoz érkezünk. Szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete módosul, a boltok és vendéglátóipari egységek 11-ig lehetnek nyitva, és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak bizonyos helyek. 

 

Origo/ Magyar Nemzet/ Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!