2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Orbán Viktor: Nincs igazuk ebben az ügyben

A munkaidőbeosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja – ezt a miniszterelnök mondta az Országházban az Atv.hu-nak. Orbán Viktor hozzátette: a munkásokat a kormány gazdaságpolitikája védi, amely miatt jelenleg munkaerő-kereslet van. A szakszervezetek ennek ellenére tiltakoznak a módosítások ellen és országos sztrájkra készülnek.

  • Orbán Viktor: Nincs igazuk ebben az ügyben

Félpályás útlezárással tiltakoztak a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen hétfőn szakszervetek. Most azt mondják, ennél további is mennének: ha megszavazzák a javaslatot, országos sztrájk jöhet, egész pályás lezárásokkal.

„A 400 óra túlóráról sokat beszéltünk már szerintem ebben az országban, az rengeteg, az nagyon nagy terhet jelentene fizikailag és szellemileg is a munkavállalókra. Ráadásul azt a tévképzetet kelti, hogy az emberek jövedelme attól kevés, hogy nem dolgoznak eleget, holott ez nagy tévedés. Ráadásul el van bújtatva a törvényben egy olyan lehetőség is, hogy a munkavállaló jóhiszeműen hozzájárul ahhoz, hogy őt behívják dolgozni, és valójában ez azt jelentené, hogy már nem túlmunkaként kell neki elszámolni. A munkahelyen a túlórát elrendelik, és időnként, ha a dolgozónak ez problémát okoz, akkor még időnként kényszerítik is a dolgozókat a túlórákra. Mi minden eszközt megragadunk, hogy meggátoljuk” – nyilatkozta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A miniszterelnök szerint a szakszervezetek tévednek. Orbán Viktor a Parlamentben az Atv.hu-nak azt mondta a munkaidőbeosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja. „Én figyelek a szakszervezetre, tisztelem is őket, de szerintem itt nincs igazuk, ebben az ügyben. Az előterjesztés kifejezetten védi a munkásokat, és lehetővé teszi nekik azt, hogy aki többet akar dolgozni, az többet is dolgozhasson és többet is kereshessen. Én megértem, hogy a szakszervezeteknek az nem tetszik, hogy önkéntes, egyéni megállapodással is lehessen túlmunkát vállalni, de ez a munkások érdeke, lehet, hogy a szakszervezeteké nem, de ez a munkásoké mindenképpen, és a kormány a munkások oldalán áll” – fogalmazott Orbán Viktor.

Az ellenzék hétfőn füttyszóval demonstrált a parlamentben, a zárószavazáson is akcióra készülnek.

„Nem szeretnénk arról beszélni, hogy ott mi fog történni, egy dolgot szeretnénk elérni, hogy ez a szégyenteljes törvényjavaslat, azzal a sok törvénytelenséggel, ami a teljes vitafolyamatot kísérte, az ne abban végződjön, hogy a Fidesz–KDNP simán megszavazza ezt a javaslatot, visszaélve parlamenti erőfölényével” – közölte kedden Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

A munkások érdekét szolgálja az új túlóratörvény – mondta sajtótájékoztatóján a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hidvéghi Balázs emlékeztetett: azok keltik a hisztériát a törvény körül, akik kormányzása alatt egymillió ember lett munkanélküli és kétszer ekkora adók sújtották az embereket.

„A jelenlegi módosítás célja az, hogy akik többet szeretnének dolgozni, és ezért több bért kapni, azok ezt megtehessék bürokratikus akadályok nélkül. A Fidesz-kormány a munkások pártján áll, ez a javaslat a munkások érdekét szolgálja, és a beleegyezésük nélkül nem lehet túlmunkát előírni” – emelte ki.

A munkaidő-szervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szerdán szavaz az Országgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!