2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Orbán Viktor: Magyarország nagyszerű embert delegált az Európai Bizottságba

Trócsányi László személyében Magyarország nagyszerű embert jelölt az Európai Bizottságba - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban. A kormányfő a hagyományos reggeli rádióinterjúban úgy fogalmazott, Trócsányi Lászlóval szemben kritikusai csupán azt vethetik fel, hogy az ő nézőpontjukból "rossz helyről jött, mert hát magyar". De annyian vagyunk magyarok, hogy ezt az ellenvetést nem tudjuk elfogadni - tette hozzá.

  • Orbán Viktor: Magyarország nagyszerű embert delegált az Európai Bizottságba

Orbán Viktor - a magyar biztosjelöltnek szánt - szomszédság- és bővítéspolitikai portfólió fontosságáról szólva kijelentette: a feladat érinti a Nyugat-Balkánnal, az Ukrajnával, a kaukázusi országokkal fenntartott kapcsolatot, valamint a migráció szempontjából szintén fontos észak-afrikai országokat.

A miniszterelnök elmondta: arra számít, hogy a jelölt európai parlamenti meghallgatása során "lesznek még forró pillanataink", amit a magyar ellenzék is kilátásba helyezett.

A kormányfő hangsúlyozta: a személyes alkalmasság kulcskérdés, Magyarország pedig egy nagyszerű embert delegált, ami mutatja a magyar politika és általában Magyarország intellektuális, szellemi képességét és erejét, amelyre büszkék lehetünk.

A miniszterelnök sorolta Trócsányi László eddigi teljesítményét, kiemelve, hogy a Velencei Bizottságban - az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testületében - is hosszú éveket töltött.

A miniszterelnök úgy értékelte, hogy a magyar nemzeti érdekek szempontjából kedvező folyamatok zajlottak az elmúlt hónapokban a diplomáciában. Megerősödtek a visegrádi országok, a Nemzetközi Valutaalap élére pedig egy bolgár vezető kerülhet - mutatott rá.

Az unió bővítéséről szólva azt mondta: "nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor kiálltunk a bővítés mellett", mert Nyugat-Európában sokan belefáradtak abba, és saját politikai, gazdasági sikertelenségüket is a korábbi bővítéssel magyarázzák. A miniszterelnök ugyanakkor rámutatott: a növekedés tekintélyes része Közép-Európából jön.

Hozzátette ugyanakkor: ha nem hezitált volna Európa, ha Macedónia, Montenegró és Szerbia már bent volna az unióban, akkor az illegális migránsok 2015-ben nem jutottak volna el Németországig.

Erről a többi ország miniszterelnökét is megpróbálja meggyőzni - ismertette -, a V4-ek miniszterelnökeivel csütörtökön egy közös nyilatkozatban álltak ki a bővítés mellett.

Az európai életmód védelméről szóló biztosi pozícióról szólt, szomorúnak nevezve, hogy vannak, akik támadják ezt a portfoliót, szerinte ugyanis minden politikus elsőszámú feladata az emberek által kialakított életforma megvédése.

Hozzátette ugyanakkor: a vita akörül folyhat, hogy a migráció minek tekinthető, "az életforma változásának, tündérmesének vagy veszélynek". Az európaiak többsége veszélynek tekinti - értékelt. Szerinte a portfólió elleni támadás azt mutatja, hogy az európai politikában az alapvető kérdésekben is hiányzik a szükséges konszenzus.

Arról szólva, hogy Jean-Claude Juncker leköszönő bizottsági elnök "vak nemzeti politikusnak" és nem európai politikusnak nevezte Orbán Viktort, a miniszterelnök úgy reagált: egy magyar nem "levakarni" akarja magyarságát, hanem élete legfontosabb pillanatának tartja, hogy magyarnak született. "Én azért vagyok európai, mert magyar vagyok, ha nem lennék magyar nem is tudnék európai lenni" - felelte, hozzátéve: az uniónak a nemzetekből, azok identitásából és büszkeségéből kell felépülnie.

Magyarország stratégiáját ismertetve elmondta: a kiindulópontja a stabilitás megteremtése. Része a szövetség erősítése a V4-ekkel és az erős kapcsolat bővítése a többi szomszédos országgal. Negyedik eleme pedig, hogy szövetségest találjon a régi tagországok között is céljai eléréséhez, például a határvédelemhez.

Ilyen ország volt Ausztria, amelyet azonban "kilőttek és semlegesítettek, homályos körülmények között". Orbán Viktor ugyanakkor reméli, hogy az osztrák választás után visszaáll a régi helyzet. A miniszterelnök Olaszországot is kulcsfontosságúnak nevezte, amely a tengeri határokon védte meg az uniót. A kormányfő ismételten Magyarország nagy barátjának nevezte Matteo Salvini korábbi olasz belügyminisztert, aki azonban távozni kényszerült pozíciójából, de "már hiányzik", hiszen Olaszország visszatért a migránsokat beengedő, veszélyes baloldali politikához, és máris a menekültek szétosztását követeli.

A kormányfő a gazdasági eredményekről és a korrupcióval kapcsolatos bírálatokról szólva kijelentette: ha korrupció lenne, nem lenne gazdasági fejlődés. Bár korrupció mindenhol van - ismerte el -, a probléma nem meghatározó. A családpolitikáról szót ejtve kijelentette, hogy "a mi kormányunk alatt történt a legtöbb jó dolog a családokkal", és elmondta, hogy már a második és a harmadik családvédelmi akcióterv részletein gondolkodik.

Alkalmas vezetők kellenek a településeink életének irányítására - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor azt mondta: az alkalmatlanság egyik bizonyítéka az, hogy ha valaki azt gondolja, hogy az önkormányzat arra való, hogy utána a kormánnyal harcoljon. Hozzátette: egy településnek szövetségeseket kell gyűjteni, együtt kell működni a kormánnyal, és aki ennek az ellenkezőjét hirdeti, az alkalmatlan a település vezetésére.

Én azok közé tartozom, akik szerint most alkalmas vezetőket kell találnunk, arra hogy a városaink és a falvaink életét jól tudjuk irányítani, és megszervezni. Tehát alkalmas embereket. Az én fejemben az alkalmatlanságnak a bizonyítéka, hogyha valaki azt gondolja, hogy az önkormányzat arra való, hogy a kormánnyal harcoljon. Az ilyen ember alkalmatlan, hogy polgármester legyen, vagy képviselő. Mert egy jó polgármesternek és jó képviselőnek mindenkinek együtt kell működnie, a település és az ott élő emberek érdekében

- mondta a miniszterelnök.

MTI - HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Egyetlen irat sem tűnt el az úgynevezett Völner–Schadl-ügyben - jelentette ki a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Fürcht Pál főügyész - Magyar Péter nevének említése nélkül - elmondta: többször megfogalmazták az ügyészséggel szemben azt a vádat, hogy tények lettek kihúzva a vádiratból.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!