2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Orbán Viktor: Kanyarban előzünk

Az egész ország harcol a koronavírus járványa ellen, de közben nekünk fél szemünket a gazdaságon, a gazdaság újraindításán kell tartanunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök legújabb Facebook-videójában.

  • Orbán Viktor: Kanyarban előzünk

Nehéz a helyzet, de a magyar gazdaság újraindítása fontos. Szeretnénk másokat is megelőzve, kanyarban előre jutni - folytatta a miniszterelnök.

Kifejtette: a magyar gazdaságpolitika elő fázisa az volt, amikor külföldi befektetőket hívtak Magyarországra, hogy munkahelyeket és modern technológiát teremtsenek.

A második szakaszban megerősítették a magyar kis- és középvállalkozókat, hogy képesek legyenek a Magyarországon megtermelt termékeiket külföldön, export formájában eladni.

Elérkeztünk a harmadik szakaszhoz, amikor a megerősödött magyar vállalkozások külföldön hoznak létre vállalkozásokat, hajtanak végre beruházásokat, és az ott megtermelt profitot fogják majd hazahozni Magyarországra; így fogjuk helyreállítani a magyar gazdaság pénzügyi egyensúlyát - mondta Orbán Viktor.

Hozzátette, ezért utazott Üzbegisztánba, ahol a magyar cégek üzleti lehetőségeit bővítik, bemutatkoznak a sikeres magyar cégek, mint az OTP, és más közepes vállalkozások.

 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Savkat Mirzijojev üzbég államfő (j) fogadja Orbán Viktor magyar kormányfőt Taskentben 2021. március 30-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfő (középen, b) és Savkat Mirzijojev üzbég államfő (középen, j) a hivatalos katonai fogadáson Taskentben 2021. március 30-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfő (b) és Savkat Mirzijojev üzbég államfő (j) a hivatalos katonai fogadáson Taskentben 2021. március 30-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Savkat Mirzijojev üzbég államfő (j2) fogadja Orbán Viktor magyar kormányfőt Taskentben 2021. március 30-án. Mellettük Lévai Anikó (b), a magyar miniszterelnök és Ziroathon Hosimova (j), az üzbég elnök felesége.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Orbán Viktor Matteo Salvinivel és Mateusz Morawieckivel találkozik csütörtökön Budapesten

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével és a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel háromoldalú találkozón vesz részt csütörtökön Budapesten - erősítette meg Havasai Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-nek kedden az olasz sajtó értesülését.

A találkozó napirendjén a Liga, a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz közötti európai szintű politikai szövetség szerepel.

Március elején Matteo Salvini már videó-kapcsolatban egyeztetett Orbán Viktorral többek között a vakcinázásról, a járvány utáni gazdasági helyreállításról, a migrációról és a családpolitikáról.

 

Salvini: A budapesti találkozón a jövőbeli Európa értékeit fektetik le

Az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel közös találkozó a koronavírus-járvány utáni Európa építését szolgálja - válaszolta Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője az MTI kérdésére a nemzetközi sajtónak kedden adott online interjúban, amely megelőzte csütörtökön esedékes budapesti útját.

Kijelentette, hogy a budapesti találkozó témája a járvány utáni Európai Unió újraindítása lesz.

"A Covid-19 után Európa is más lesz, lehetőség nyílik egy új európai identitás újragondolására" - mondta Salvini.

Úgy vélte, éppen a járványhelyzet kínál lehetőséget egy "másfajta, igazi" Európa, valamint egy "új szereppel, új értelemmel" bíró Európai Unió létrehozására.

"Az Európai Uniónak vissza kell találnia lelkére, gerincére, küldetésére, nem lehet puszta szupermarket vagy üzleti központ, mert így nem tud választ adni ötszázmillió európai igényeire" - jelentette ki.

Köszönetet mondott Orbán Viktornak és Mateusz Morawieckinek azért, hogy miniszterelnökként fogadják őt, aki személyesen jelenleg nem tölt be kormánypozíciót. Hozzátette, hogy a Liga a legnagyobb olasz párt, amely a következő választásokon kormányzásra készül.

Matteo Salvini - a tőle megszokott iróniával - hozzátette: nem lesz rövid út, mivel közvetlen járatok hiányában hét órát kell utaznia Rómából Budapestig.

Megjegyezte, hogy a Liga, a Fidesz és a Jog és Igazságosság párt közös európai értékeket vallanak: "Nem jön létre közös pártcsoport. (...) Budapesten a jövőbeli Európa elképzeléséről egyeztetünk, munkáról, jólétről, biztonságról, identitásról, családról, oktatásról védelemről, migrációról, külpolitikáról, egészségügyi együttműködésről, a polgárok valós életével foglalkozunk".

"Közös chartát mutatunk be a közös értékek, célok meghatározásával" - közölte Matteo Salvini az MTI közös nyilatkozatról feltett kérdésére.

Példaként említette a magyar családügyi politikát a születések újraindítására Európában.

Matteo Salvini szerint felül kell vizsgálni "egyes európai szerződéseket, amelyek megakadályozzák az európai növekedést". Hangoztatta, hogy Európának bizonyos kérdésekben többet kell tennie, és "bürokrata akadékoskodás" helyett szabadságot kell adnia a nemzetállamoknak olyan kérdésekben, mint a választási vagy igazságügyi reform, a családpolitika.

"Hol van Európa, amikor a járványhelyzetben aggodalmat kelt a migránsok érkezése?" - kérdezte az olasz jobboldali kormánypárt vezetője, hozzátéve, hogy az EU a koronavírus elleni oltási folyamatot sem megfelelően felügyelte, és ezért azokat, akik hibáztak, felelősségre kell vonni.

Azt mondta, hogy az Orbán Viktorral és Mateusz Morawieckivel tartandó egyeztetés az első állomása az európai fővárosokban tervezett körútjának, mely során többek között Portugáliában, Franciaországban, Hollandiában, Ausztriában, Németországban is egyeztetni akar ugyanezekről a témákról.

Hozzátette, nem szerepel napirenden a Liga csatlakozása az Európai Néppárthoz: az EPP-be való belépés kizárólag a sajtót érdekli, miközben sem a Liga, sem hatvanmillió olasz nem tartja elsőrendűnek ezt a kérdést - mondta Salvini.

Kijelentette: az az álma, hogy az Identitás és Demokrácia és az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládja egyesüljön, mivel így a második legnagyobb frakciót képviselnék, ami "ismét naggyá tenné Európát, amely visszatérne eredeti értékeihez". Matteo Salvini megjegyezte, "más politikai kísérlettel" nem próbálkozik.

A jobboldali Liga jelenleg a 2019-ben alakult Identitás és Demokrácia európai pártcsalád tagja.

A Jog és Igazságosság (PiS) a 2009-ben született Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoporthoz tartozik, melynek tagja az Olasz Testvérek (FdI) is. Az ECR elnöki posztjára tavaly szeptemberben az FdI vezetőjét, Giorgia Melonit választották meg, akinek pártja tagja a Matteo Salvini vezette olasz jobbközép koalíciónak.

 

HírTV, Facebook, MTI

 

Kapcsolódó anyagok:

Orbán Viktor üzent a pedagógusoknak az oltással kapcsolatban

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!