2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Orbán Viktor: Sikeres nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa

Orbán Viktor a sajtótájékoztató kezdetén köszöntötte az olasz miniszterelnök-helyettest, „megtisztletetés számunkra, hogy meglátogatott bennünket” – fogalmazott a magyar miniszterelnök. A magyar kormányfő szerint az olasz-magyar gazdasági kapcsolatok az elmúlt időszakban dinamikusan fejlődtek. „A két ország kormányai közötti együttműködés csúcsponton van”.

  • Orbán Viktor: Sikeres nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa

Az olasz miniszterelnök-helyettes a sajtótájékoztató előtt tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Magyarországon szabályosan ellenőrzik, hogy ki lép át a határon, az ország gyorsan és hatékonyan hozta létre a határzárat.

Három kulcskérdésben teljes az egyetértés

„Három olyan fontos dolog van, amelyben egyetértek Salvini elnök úrral, ami megalapozta a mai tanácskozásnak a baráti talapzatát” – fogalmazott a magyar kormányfő.

Az első, hogy mindketten szeretik hazájukat, és azt vallják, hogy erős és sikeres nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa.
A keresztény értékeken alapuló Európának a kérdésében is egyetértettek.
Harmadsorban Európa határainak megvédését is egyformán ítélik meg. Ebben nem csak egyetértés volt, nem csak beszéltek róla, hanem cselekvési szándékukat is kifejezték – mondta Orbán Viktor. 

A magyar miniszterelnök szólt arról, hogy a szerb-magyar határszakaszt a csütörtöki napon közösen megtekintették. Be lett mutatva a határkerítés, a védelmi sáv, és a mód, amely által hazánk védi Magyarországot és ezáltal Európát. 

Salvini sikere "magyar nemzeti érdek is" egyben

„Nem rejtettük véka alá, hogy mi tiszteljük az elnök urat, amiért ő a tengeren próbálja meg kifejteni ugyanezt, amit mi a szárazföldi útvonalon. Az ő sikere Magyarország szempontjából kulcsfontosságú. Sikerülnie kell annak a kísérletnek, amely bebizonyítja, hogy a migráns inváziót nem csak a szárazföldön, hanem a tengeri útvonalon is meg lehet állítani ” – fűzte hozzá Orbán Viktor, majd hozzátette: Salvini sikere hazánk nemzeti érdekeivel esik egybe.

A határvédelem több mint egymilliárd eurójába került Magyarországnak. Brüsszel semmit sem vállalt át ebből a teherből, ami Orbán Viktor szerint helytelen. Az a magyar javaslat, hogy hozzanak létre a schengeni országok belügyminisztereiből álló új testületet, és a Bizottságtól vegyék el a migrációval kapcsolatos jogköröket, amelyeket adjanak oda a belügyminiszteri tanácsnak. A pénzt pedig adják oda azoknak az országoknak, amelyek valóban védik a külső határokat. "

Európa polgárai akkor járnak jól, ha nem Macron elnök úrra, hanem Olaszországra és Magyarországra hallgatnak a határvédelem ügyében" – nyilatkozta a magyar kormányfő. 

Az EP-választásokra készülve szó esett a két párt közötti együttműködésről is – mondta Orbán Viktor. 

Salvini elismeréssel szólt a magyar határzárról

Az olasz belügyminiszter megköszönte, hogy meglátogathatta a határszakaszt, amit az olasz sajtó egy része szégyenként tálalt. Matteo Salvini szólt arról, hogy a magyar határkerítésnél szabályozottan zajlik a beléptetés, ahogy minden civilizált országban szokásos. A fő cél, hogy olyan Európa jöjjön létre, amely az unión kívüli országokkal egységesen lép fel – emelte ki az Olasz Köztársaság miniszterelnök-helyettese. A politikus szerint egy erős nemzeti identitásokkal rendelkező Európára van szükség. Kijelentette, hogy Olaszország támogatni fogja Magyarországot a Brüsszellel szembeni vitákban.

Felül kell vizsgálni az összes pénzügyi-kereskedelmi megállapodást azokkal az országokkal, akik nem veszik tudomásul a vállalt kötelezettségeiket Ázsiában, vagy pedig Afrikában – nyilatkozta Matteo Salvini.

"Új történelem" fog megnyílni május 27-étől

Az olasz politikus szerint a szó esett a trieszti kikötő bővítésében való magyar részvételről és a gazdasági kapcsolatok további erősítéséről. Olaszország partner lesz a magyar űrtechnológia és haderő fejlesztés ügyében is. Vannak olyan perspektívák, amelyek sosem voltak olyan pozitívak, mint manapság Olaszország és Magyarország között – emelte ki Matteo Salvini.

Május 27-től egy másfajta történelem fog megnyílni Európa és az európai népek számára – zárta nyilatkozatát az olasz belügyminiszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!