2021. április 21.,
szerda, Konrád napja

Orbán Viktor: és feltámadott harmadnapon

2019. április 21., vasárnap 11:03

Húsvétvasárnapot ünnepli ma a keresztény világ, az eseményről a magyar kormányfő is megemlékezett hivatalos Facebook-oldalán.

"Et resurrexit tertia die"

– azaz "És feltámadott harmadnapon". Ezzel a a kísérő szöveggel posztolt hivatalos Facebook-oldalán Orbán Viktor húsvétvasárnap alkalmából.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az „ünnepek ünnepe”. A keresztény egyházak tanítása szerint a húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe.

A keresztény ünnep az ószövetségi pászka ünnepéből nőtt ki, ennek az előképnek a keresztény tanítás szerinti beteljesedése Jézus Krisztus átmenetele a halálból a feltámadott életbe. Jézust a zsidó húsvét előtt ítélte halálra Poncius Pilátus, nagypénteken keresztre feszítették, és vasárnap hajnalban, föltámadván a halálból, megmutatkozott tanítványainak.

Az ünnepet negyvennapos, hamvazószerdától nagyszombatig tartó böjti időszak készíti elő, központi liturgiája a nagyszombat esti-éjszakai húsvét vigíliája. Ekkor ünneplik a világosság győzelmét a sötétség, az élet győzelmét a bűn és halál fölött, amiben egybefonódik a kereszthalál és a feltámadás. A húsvét elnevezés a böjti időszak végére utal, mert ekkor lehet újra húst enni.

(888.hu)