2021. augusztus 2.,
hétfő, Lehel napja

Orbán Viktor: Egyetlen orvosság van a vírus ellen, az oltás

Magyar Nemzet

2021. március 31., szerda 20:45, frissítve: szerda 21:15

– Átlépte a kétmilliót a beoltottak száma. Miért épp két és fél milliónál húzták meg a határt a nyitáshoz? – kérdezte az M1 riportere a miniszterelnököt.

–A nyitás egy csalóka szó, mi inkább az újraindítás szót használjuk, és ezt lépcsőzetesen lehet majd megtenni – szögezte le Orbán Viktor. Hozzátette: a 2,5 millió fős határt azért húzták meg, mert ez a szám jelenti azt, hogy az idősek, a legveszélyeztetettebbek ekkor lesznek beoltva. – Ők azok, akik az országot az elmúlt 50-60 évben elhozták a hátukon, ahol most vagyunk – mondta Orbán Viktor. A 2,5 millió fő beoltása azt fogja jelenteni, hogy a 65 évnél idősebbek már védettek lesznek.

A riporter a karanténfáradtságról is kérdezte a kormányfőt. vagyis arról, hogy egyre többen érzik nyűgnek betartani a szabályokat. – Arra kérünk mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat. Hordjunk maszkot és tartsunk távolságot – mondta a miniszterelnök. Kifejtette: a harmadik hullámban a brit mutáns sokkal agresszívabb, a lezárások itt már legfeljebb a vírus terjedésének lassítására lehetnek jók. – Egyetlen orvosság van: az oltás – emelte ki Orbán Viktor.

– Valóban sokunknak van komoly vesztesége, ez meg is viseli az embereket, majd amikor eljutunk oda, hogy megfékeztük a járványt, akkor nem csak gazdasági értelemben kell újraindítani az országot, hanem a közösségi életet is újra kell éleszteni – mondta a kormányfő. Hozzátette: „Ezért amikor újraindításról beszélek akkor a közösségi élet újraindításáról is szólok. Itt a kultúrának, a művészetnek, a lelki embereknek különösen kiemelt szerepe lesz, többről van szó tehát mint a boltok vagy cégek újraindításáról.”

– De ezek a dolgok nem mennek egyik napról a másikra, ezért az embereknek fontos tudni, hogy mire számíthatnak, hogy el tudják tervezni a saját újraindításukat is – mondta.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormánynak egyszerre kell védekezni, oltani és segíteni az embereknek abban, hogy megtervezhessék a saját életük újraindítását.

– Az egész helyzet amiben vagyunk, nélkülöz mindenféle romantikát és boldogságot. Ebben a helyzetben az oltás segít egyedül. Minél gyorsabban oltunk annál kevesebben fognak meghalni, ezért fontos hogy az oltás ellenes hangoknak ne adjunk teret – hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve, az oltás ellen beszélni akár bűnnek is nevezhető. – Mindenkit arra kérek, hogy ne beszéljen le másokat arról, hogy felvegyék az oltást, mert az súlyos felelőtlenség. Tovább azt kérem mindenkitől, hogy hagyják dolgozni az orvosokat és ápolókat, valamint ne vezessék félre az embereket – mondta Orbán Viktor.

Az egészségügyi tartalékokról szólva kiemelte: „Köszönet, hála, elismerés és támogatás. Minden támogatást megérdemelnek az egészségügyben dolgozók.” Hozzátette: nem most van az ideje, hogy bemenjenek a kórházakba a baloldali médiumok és kamuvideókat gyártsanak – utalt a kormányfő egy mai petícióra.

Az egészségügy kapcsán azt is elmondta, hogy az orvosok és az ápolók ráadásul úgy állnak helyt ebben a nehéz helyzetben, hogy kettős nyomás nehezedik rájuk: a fertőzöttek mellett azokat is el kell látniuk, akiknek komoly betegségük van.

A tanárok oltásával kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: teljesítették a szakszervezet kérését, hogy vegyék előre a tanárokat az oltási sorrendben. Mire elkezdődik az iskola, addigra a pedagógusok már megkapják az első oltásukat és a szakemberek szerint már ez is komoly védettséget ad. A tanároktól azt kérte, hogy áprilisban kezdjék meg a munkát, „vegyék tekintetbe a szülők érdekeit is, akiknek dolgozni kellene.”

A riporter felvetette a vakcinairigység témáját, vagyis azt, hogy egyesek akár fiatalabban is megkapják a vakcinát. A kormányfő kiemelte, hogy komoly viták voltak az operatív törzsön belül, hogy bevonják-e a háziorvosokat az oltásba és végül emellett döntöttek. – Nagyon sok olyan apró, személyre szóló mérlegelést kell elvégezni az oltásnál és nekik megvannak ehhez az információik, ismerik a pácienseiket – mondta a miniszterelnök.

A kismamák oltása kapcsán elmondta, hogy sokáig tudományos körökben vita volt arról, hogy szabad-e oltani a kismamákat, amint bebizonyosodott, hogy ez nem okoz gondot, előre vették őket az oltási sorrendben, mivel ők egyszerre két életért is felelősek. – 42 ezer olyan kismamánk van, akik a várandósság azon szakaszában vannak, hogy megkaphatják az oltást – ismertette Orbán Viktor.

A riporter azon felvetésére, hogy már az osztrákok is Oroszországból vennének vakcinát, a kormányfő elmondta: november táján lehetett látni, hogy az Európai Bizottság által nyugatról megrendelt vakcinák nem fognak időben megérkezni. – Azt a döntést kellett meghozni, hogy miután jogunk van vészhelyzeti engedélyezéssel vakcinát behozni, ezért megtesszük-e. A lényeg nem az, hogy nyugati vagy keleti, hanem, hogy biztonságos-e vagy sem. Ha mi nem rendeltünk volna kínai vagy orosz vakcinákat, akkor fele ennyi embert tudtunk volna beoltani – mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy ez történik Nyugat-Európában.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy április végére, május elejére mindenki be lesz oltva, aki regisztrált. Ezt alátámasztandó, bemutatott egy papírt is a stúdióban, amelyen fel volt tüntetve, hogy mikor, mennyi vakcina érkezik az országba.

– Ahogy az oltásnak köszönhetően javulnak majd a fertőzési adatok, úgy lesz összhang abban is, hogy mikor és hogyan lehet az újraindítás következő lépését megtenni – világított rá Orbán Viktor. A kormányfő felidézte, hogy az újraindítással kapcsolatos nemzeti konzultáció alkalmával nagyjából 600 ezer ember mondta el a véleményét, amelynek megfelelően egyértelművé vált, hogy lépcsőzetesen kell nyitni: első helyen az iskolákat kell kinyitni, utána pedig munkalehetőséget kell biztosítani a szállodákban meg az éttermekben dolgozóknak, utána jöhet a többi lépés.

A további lépésekről viszont egyelőre nem akart beszélni a miniszterelnök, mondván, jelenleg túlságosan szemben áll egymással az elérhető vakcinák és a napi fertőzöttek száma, de ahogy a vakcinák száma nő, az meg fogja változtatni a fertőzések számát, a hangulatunkat és a viszonyunkat a problémához és akkor racionálisabban lehet majd beszélni az újraindítás soron következő lépéséről.

 

Magyar Nemzet, HírTV