2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Szomszédaink a magyarok - Auzstria, Horvátország, Szlovénia 11:00

Belföld

Orbán Viktor: A közép-európai népek túlélésének záloga a szövetségkötés

  • Orbán Viktor: A közép-európai népek túlélésének záloga a szövetségkötés

Két egyenlő egymás kultúráját tisztelő nemzet együttműködése mindig gyümölcsöző. Lehet egyszerre büszke európainak és szlováknak, büszke európainak és magyarnak lenni - ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 20 éve újjáépült Mária Valéria híd évfordulójának jubileumi ünnepségén Esztergomban. Az eseményen a szlovák miniszterelnök is részt vett, aki sikertörténetnek nevezte a két országot, valamint Esztergomot és Párkányt összekötő hidat.

A közép-európai sorsközösségben élő népek között értelmetlen bármiféle ellenségeskedés, "mindannyiunk túlélésének záloga a barátság és a szövetségkötés" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Mária Valéria híd átadásának huszadik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, hétfőn Esztergomban.

A kormányfő beszédében kiemelte:Két olyan ország határán, amely külön-külön és együtt is súlyos leckét vett az elmúlt évszázad megszállóinak agressziójából, könnyű belátni, mi szlovákok és magyarok nem ellenségek, hanem sorstársak vagyunk.Az okos szomszédok nem háborúznak és nem ellenségeskednek egymással - közölte.

Hangsúlyozta: két, egymás kultúráját tisztelő nemzet együttműködése mindig gyümölcsöző. "Lehet egyszerre büszke európainak és szlováknak, büszke európainak és magyarnak lenni", lehet mindenkit elérő gazdasági növekedést produkálni, lehet mindenkinek munkahelyeket teremteni, és "közben nem kell megtagadni életmódunkat, önmagunkat, múltunkat és értékeinket" - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette:NINCS SIKERES MAGYARORSZÁG SIKERES SZLOVÁKIA NÉLKÜL, ÉS FORDÍTVA.

 Orbán Viktor kifejtette: most nem hidat avatnak, hanem egy húsz évvel ezelőtti hídavatásra emlékeznek, de többről van itt szó, mint egyszerű évfordulóról. Egy hídavató beszédben el lehet mondani, hogy a híd összeköti az embereket, az országokat, és a vízből magasodó pillérek a közös jövőbe vetett hit sziklaszilárdságát is jelképezik. Ő is mondott hasonló igazságokat 20 évvel ezelőtt - idézte fel.

Úgy vélte, ma már ennél többet és más hangon kell mondani, ma már új szelek fújnak, ma már másképpen látjuk a világot. Akkor egy évtizede volt, hogy "ledobtuk a szovjet nyakörvet", friss tagjai voltunk a NATO-nak, ott álltunk három évnyire az európai integráció kapujától - sorolta. Hozzátette: azt reméltük, hogy az uniós csatlakozással minden gondunk megoldódik.

Azt mondta,JOGGAL VOLT BIZAKODÓ KÖZÉP-EURÓPA MINDEN NÉPE, "AZT HITTÜK, HOGY AZ IGAZÁN KÜZDELMES ÉVEK MÁR MÖGÖTTÜNK VANNAK, AZT HITTÜK, HOGY A NEHEZÉN MÁR TÚL VAGYUNK".Kiemelte: mára az akkori hangulat elszállt, elpárolgott, rá kellett jönnünk, hogy nem lehet külső szereplők jóindulatára bízni a saját jövőnket.Nekünk magunknak kell minden egyes nap megharcolnunk a saját sikereinkért- jelentette ki. Megjegyezte: aligha van két olyan nép, amely annyira hasonlóan látná a világot, mint a szlovák és a magyar. Az egyetlen dolog, amely ténylegesen elválaszt bennünket, a nyelv.

A miniszterelnök szerint húsz éve "még Brüsszel is a mi oldalunkon állt", és támogatott minket, ezt a hidat is segített visszaépíteni. Ma azonban egyre gyakrabban nem egyenrangú partnernek, hanem másodrendű tagállamnak tekintik a közép-európaiakat - vélte.

Kifejtette:RÁNK AKARJÁK KÉNYSZERÍTENI AZOKAT, AKIKKEL NEM AKARUNK EGYÜTT ÉLNI, OLYASMIT AKARNAK RÁNK KÉNYSZERÍTENI, AMI A GAZDASÁGI LEHETŐSÉGEINKET SZŰKÍTENÉ, TOVÁBBÁ "RÁNK AKARNAK KÉNYSZERÍTENI OLYAN ÉLETMÓDOT IS, AMELY SZEMBEN ÁLL MINDAZZAL, AMIT MI ÉRTÉKESNEK ÉS MEGŐRZENDŐNEK GONDOLUNK"Ezzel a fenyegetéssel nehéz megküzdeni - mutatott rá.

Közölte: Közép-Európán többször is átgyalogoltak idegen nagyhatalmak, az idegenek mindig lerombolták a hidakat, és mindig nekünk kellett újjáépíteni azokat.

Orbán Viktor hangoztatta:A TÉRSÉG NÉPEI ÉS ÁLLAMAI CSAK AKKOR LEHETNEK SIKERESEK, HA EGYÜTTMŰKÖDNEK.A sikeres Közép-Európa csak nekünk fontos, másnak nem, így aki az együttműködés ellen érvel, az saját maga ellen beszél - magyarázta.

Elmondta: a híd felépítése óta eltelt két évtized megtanított bennünket arra, hogy "Magyarországnak és Szlovákiának kéz a kézben érdemes haladnia". Ez már meghozta az első eredményeket, a visegrádi négyek (V4) a mögöttünk hagyott évtizedben képesek voltak folyamatosan gyarapodni - vélekedett.

ORBÁN VIKTOR SZERINT A V4 HATÉKONY ÉS STABIL ÖSSZEFOGÁST ÉPÍTETT FEL, A CIVILIZÁCIÓS VÁLSÁGOKRA PEDIG KÖZÖS VÁLASZOKAT ADOTT. ÍGY VOLT EZ A PÉNZÜGYI, A MIGRÁCIÓS ÉS A KORONAVÍRUS VÁLSÁG IDEJÉN IS- emlékeztetett.

A miniszterelnök kijelentette: 20 évvel a híd újjáépítése után létezik egy közép-európai együttműködés, amely erősebb, mint valaha. "Mi jó tanítványai akarunk lenni a történelemnek; nemcsak újjá kell építeni a hidakat, hanem azt is észben kell tartanunk, kik rombolták le őket" - fogalmazott, hozzátéve: ha nem ezt tesszük, újra és újra megtörténik.

Kiemelte: a Mária Valéria híd szimbólum maradt, azt üzeni,Európa jövője mi vagyunk, és ne hagyjuk, hogy a bennünket összekötő hidakat valaha is újra lerombolják.A sorsunk továbbra is közös, feladataink csak szaporodtak, felelősségünk pedig nőtt - mondta Orbán Viktor.

Origo/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!