2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Orbán szurkol az egyedi kísérletnek

Kecskemétre költözött a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkársága. Az átadó ünnepségen részt vett Orbán Viktor is. A miniszterelnök elismerte, hogy viták előzték meg a költözést, de szerinte erősíteni kell a vidéki városokat, hogy csökkenjen az ország főváros-központúsága.

Átalakult az egykori kecskeméti inkubátorház, mostantól itt dolgozik a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkársága. Az épület avatóján Orbán Viktor azt mondta: a közigazgatási szervek vidékre költöztetése egyedi kísérlet. „Magam is izgalommal várom, és ennek megfelelően szurkolok is azoknak az ifjú munkatársainknak, akik ezt a nehéz úttörő programot elindították” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor elismerte: nagy vita előzte meg a költözést, szerinte azonban a digitalizáció korában a távolság nem lehet akadály. „Budapest a nemzet fővárosa, szükségünk van egy ekkora hatalmas, mondjuk úgy metropolisra, amely nemcsak a mai államhatárok közötti magyarság számára jelent fővárost, hanem a világ bármely pontján élő összes magyar számára a nemzet fővárosát jelenti, a maga gyönyörűségével, szépségével, gazdasági erejével és kulturális teljesítményével. Azonban egy ország nem állhat csak fővárosból, merthogy abból csak egy lehet, és nem mindenkinek adatik meg, hogy a fővárosban szülessen és ott éljen. Ezért a vidéknek egyenrangú szerepet kell kapnia. A mostani döntésünk, hogy a központi közigazgatás első egységét vidékre helyezzük, amire volt már példa, csak nem békeidőben, szóval békeidőben először van rá példa, azt gondolom, hogy ennek a szándéknak a világos kifejeződése” – emelte ki a miniszterelnök.

Kecskemét polgármestere hatalmas megtiszteltetésnek nevezte, hogy a vidéki városok közül elsőként adhatnak otthont egy kormányzati szervnek. „Bács-Kiskun megye Magyarország mezőgazdaságának egyik jelentős centruma. Kecskemét egy mezővárosi és ipari jellegéből adódóan az egyetlen olyan magyarországi régióközpont, ahol a termelőágazatok teljes, széles spektruma jelen van, és folyamatosan, dinamikusan fejlődik a nyersanyagtermeléstől a késztermék-előállításig” – mondta Szemereyné Pataki Klaudia. A fideszes polgármester asszony jelképesen átadta a város kulcsait az államtitkárság vezetőjének.

Csak minden második munkatárs vállalta

Az agrár-vidékfejlesztési államtitkárság a nyári kormányátalakításkor kivált a Földművelésügyi Minisztériumból és a Miniszterelnökséghez került. Kis Miklós Zsolt szerint nem befolyásolja majd a munkájukat, hogy messzebb kerültek Lázár János minisztertől. „Hódmezővásárhelyhez közelebb kerültünk, útközben akár bármikor meglátogathat Kecskeméten” – Kis Miklós Zsolt maga is Kecskemétre költözött, 110 munkatársa közül azonban csak minden második vállalta a kecskeméti munkavégzést. „Ők részben a közigazgatásban helyezkedtek el a fővárosban, részben háttérintézményeknél, tehát minisztériumoknál helyezkedtek el, illetve a versenyszférában. Ennek megfelelően pedig a környékbeli településekről, de akár mondhatnám azt, hogy a megyékből is, Pest megyéből is, Csongrád megyéből is, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is, Bács-Kiskun megyéből is természetesen jöttek az új kollégák” – jegyezte meg az államtitkár.

Az államtitkárság a következő uniós fejlesztési ciklusban 1200 milliárd forintnyi fejlesztési forrást oszthat el a magyar vidék szereplőinek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!