2022. 11. 30. Szerda András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Mozaik 09:00

Belföld

Orbán: Nem a kormányt, hanem az embereket illeti dicséret

A svájci frankban eladósodott autóhiteleseknek és személyi kölcsönt felvevőknek a bankjukkal kell egyezkedniük – közölte a Kossuth rádió reggeli műsorában a miniszterelnök

Orbán Viktor azt mondta: a kormánynak ebben az esetben csak közvetítő szerepe lehet, az árfolyamkockázatot az ügyfeleknek kell viselniük. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az unión kívülről érkező politikai üldözötteknek továbbra is segítséget kell nyújtani, de a megélhetési bevándorlást el kell utasítani.

A devizahitelek forintosításáról azért dönthetett időben, még a svájci frank váratlan erősödése előtt a kormány, mert a magyarok kétszer is jelentős felhatalmazást adtak a választásokon a kormánypártoknak – mondta a miniszterelnök. Szerinte ezért nem a kormányt, hanem az embereket illeti dicséret.


„Csak azért beszélhetünk a devizahiteleseket megmentő kormányzati döntésről, mert volt egy nép, volt egy közösség, amely úgy döntött, hogy olyan erős kormányt akar látni Magyarország élén, amely képes arra, hogy ilyen döntéseket hozzon, hogy végre a bérből és fizetésből élők, a középosztályhoz tartozó, oly sokszor becsapott, oly sokszor lehúzott, oly sokszor kifosztott, kizsebelt emberek mellé álló kormánya lehessen Magyarországnak” – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök szerint a svájci frankban eladósodott autóhiteleseknek és személyi kölcsönt felvevőknek a bankjukkal kell egyezkedniük. A kormánynak ebben az esetben csak közvetítő szerepe lehet, az árfolyamkockázatot az ügyfeleknek kell viselniük.

„Itt a bankoknak és a hitelfelvevőknek majd tárgyalniuk kell egymással, a kormánynak itt mediátor, közvetítő, segítő szerepe lehet, semmiképpen sem ügydöntő. Azért nem lehet neki ügydöntő szerepe, mert a bírósági ítéletek egyébként kimondták, hogy az árfolyamkockázatot azt a hitelfelvevőnek kell viselnie” – hangsúlyozta Orbán.

A miniszterelnök az interjúban arról is beszélt, a kormány elutasítja, hogy megélhetési bevándorlók célországa legyen Magyarország. Ugyanakkor hangsúlyozta, különbséget kell tenni az uniós tagállamokból és az unión kívüli országokból érkezők között. „Az európai unióhoz tartozó országokon belül nem beszélhetünk se bevándorlásról se kivándorlásról, hiszen e gy közös akarattal létrehozott gazdasági téren belül mozgunk. Ezért abszurd, amikor Magyarországon politikai felhanggal arról beszélnek, hogy Magyarországról kivándorolnak Németországba vagy Londonba. Nem vándorolnak ki, hiszen mi magunk akartuk, hogy egy közös gazdasági tér jöjjön létre, ahol szabadon lehet munkát vállalni” – húzta alá.

Orbán Viktor szerint az unión kívülről érkező politikai üldözötteknek továbbra is segítséget kell nyújtani, de a megélhetési bevándorlást el kell utasítani. „Itt Magyarországnak az Európában szokásos politikai korrektségtől eltérően világosan és egyenesen kell beszélnie meg kell mondani az igazat, nem akarjuk, hogy a megélhetési bevándorlók célországa legyen Magyarország”.

A miniszterelnök közölte, a bevándorlás kérdését a magyaroknak kell megoldani és el kell érni, Brüsszelben is megváltozzanak a menedékjogot kérőkre vonatkozó szabályok.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!