2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Orbán: Így kezelhető a diplomás-munkanélküliség problémája

Szakfőiskolai képzéssel oldaná meg a diplomás-munkanélküliség problémáját a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint az átlagos és az átlagon felüli teljesítményű diákoknak egyaránt kell felsőoktatási képzést adni, s annak olyannak kell lennie, ami a diák és az ország érdekét egyaránt szolgálja. Az MSZP-s Gúr Nándor szerint a miniszterelnök nem ért ehhez sem.

Cáfolta a miniszterelnök pénteki rádióinterjújában, hogy az átlagos képességű fiatalokat lényegében kizárnák a felsőoktatásból. Orbán Viktor szerint szakfőiskolákat kell indítani, így lehet elkerülni, hogy az egyetemi diplomások tömegesen munkanélkülivé váljanak.

„Nem véletlen, hogy a szakiskolai rendszer, a szakmunkásképző intézmények, a technikusi képzés visszaállítása felé tettünk lépéseket – fogalmazott Orbán Viktor. – Szerintem a szakfőiskolák megteremtése a következő idők feladata. Világossá kell tenni, hogy melyik képzés az, amely a messze átlag fölött álló felkészültségű fiatalok és felnőttek számára nyitott, és mely az, amely az átlagosok számára. És mindenkinek azt kell kínálni, ami egyidejűleg az ő és az ország érdekeit szolgálja.”

„A miniszterelnök úrnak nem sok lövése van ezekhez a dolgokhoz” – így reagált a szocialista Gúr Nándor Orbán Viktor felvetetésére. A szocialista politikus szerint az oktatás forráshiánya mellett az is nagy probléma, hogy nincs egymásra épülő képzés. „A szakképzésnek nem testidegenként kell mozognia a felsőoktatási rendszer képzésétől. Sőt, azt mondom, és javaslom neki, hogy még a hátralévő gyermekkihordási időszakban, kilenc-tíz hónapban, ami még neki megadatik, próbáljon meg elindulni egy olyan úton, amelyet folytatni lehet. Az pedig az, hogy azok a képzések, amely az iskola keretei között zajlanak, szinkronizálódjanak a felnőttképzés keretei között zajló képzésekkel” – közölte az MSZP országgyűlési képviselője.

Együtt–PM: nem rossz, de…

Az Együtt–PM szakpolitikusa szerint önmagában nem rossz ötlet a szakfőiskola terve, de csak akkor, ha ezzel bővítik a meglévő képzést. Erőss Gábor hozzátette: továbbra is úgy látják, a kormány sok diákot ki akar zárni a felsőoktatásból. „Ez nem lehet alternatívája a főiskoláknak és egyetemeknek, emellett kell tovább bővíteni a kínálatot, és nem szűkíteni a hozzáférést. Problémásnak nevezzük, hogy a miniszterelnök úr közepes képességűnek nevezi a fiatalok jó részét” – nyilatkozta az Együtt–PM oktatási szakpolitikusa.

A Hír TV szerette volna megkérdezni a hallgatói önkormányzatok vezetőségét is a tervezett szakfőiskolai rendszerről, de egyelőre nem voltak elérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!