2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - Körhinta 17:25

Belföld

Orbán: Európának van mit tanulnia ebből

Az egyházakkal való összefogással lehet sikeres egy állam – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a reformáció 500. évfordulójának ünnepségét szervező emlékbizottság megnyitóján. Hozzátette, Magyarország mindig akkor volt erős és egységes, amikor az állam nem ellenségének, hanem szövetségesének tekintette az egyházakat. Hangsúlyozta: a válságból csak szellemi megújulással tud kikerülni az ország.

Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország mindig akkor volt erős és egységes, amikor az állam nem ellenségének, hanem szövetségesének tekintette az egyházakat. Hozzátette: a válságból csak szellemi megújulással tud kikerülni az ország. „Szellemi megújulás nélkül nincsen sikeres válságkezelés Európában. Ötszáz éve a reformáció a hitéleti tételein túl válasz volt Európa egyre jobban mélyülő válságára is. Meggyőződésem, hogy Európának van mit tanulnia ebből. Ma olyan válság sújt bennünket, amelyből kizárólag közgazdaságtani döntésekkel, szellemi megújulás nélkül nem fog tudni kikeveredni a kontinensünk.”

A bátorságot adta vissza

A reformáció az élethez és a jövőhöz való bátorságot adta vissza az embernek a középkor végén – ezt már a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkész elnöke mondta az emlékbizottság alakuló ülésén. „Egy olyanfajta válságban, ahol a köznapi élet csak túlélésnek számított, egyfajta előszobázásnak ahhoz, ami majd az életünk után következik, a reformáció azzal a gondolattal, amelyik a tanítása középpontjában áll – az ingyen kegyelemből, hit által való megigazulás, hogy az embernek nem azon kell rettegnie állandóan, hogy a teljesítményével hogyan tudja elnyerni Isten jó tetszését –, hatalmas energiákat szabadított fel arra, hogy az ember a saját erejét arra fordítsa Isten iránti hálából, ami a közösségnek, a körülöttük élőknek a javát szolgálja” – Bölcskei Gusztáv.

Luther Márton imaharcából indult ki a reformáció

Gáncs Péter, a Magyar Evangélikus Egyház elnök-püspöke arról beszélt, hogy Luther Márton korábbi Ágoston-rendi szerzetes imaharcából indult ki a reformáció, ami bejárta az egész világot. Az alakuló ülésen az operatív irányítással megbízott Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter bejelentette, hogy a kormányfő kérésére a bizottság munkáját egy miniszteri biztos segíti majd. A plénum munkájában részt vesz a katolikus egyház és a Magyar Tudományos Akadémia delegáltja is, valamint a kisebb protestáns felekezetek is képviseltetik magukat. Rajtuk kívül Németország, Hollandia és Svájc nagykövete is megosztja tapasztalatait, mivel ez a három ország is jelentős előkészületeket tesz a reformáció 2017-ben tartandó 500 éves évfordulójának megünneplésére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megjött a franciák esze?

Megjött a franciák esze?

Ha most lenne a francia köztársasági elnökválasztás, Marine Le Pen legyőzné Édouard Philippe korábbi miniszterelnököt és Gabriel Attal jelenlegi miniszterelnököt is - derül ki a „Le Figaro” választási elemzéséből, amelyet egy exkluzív felmérés támaszt alá.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!