2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Belföld

Orbán és Fico együtt kötötte össze

Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök közösen kötötte össze a két ország között húzódó földgázvezetéket a Pest megyei Szadán. A csővezetéken 2015-től évente több milliárd köbméter földgáz érkezik majd az országba.

Történelmi pillanatnak nevezte a magyar és a szlovák földgázhálózat összekapcsolását a miniszterelnök. A csaknem 111 kilométer hosszú gázfolyosón 2015. januártól érkezik majd évente több milliárd köbméter földgáz északi szomszédunktól. Orbán Viktor azt mondta: a beruházás növeli Magyarország és a régió ellátásbiztonságát, a jövőben akármi történik keleten, az országban mindig lesz gázkészlet. „Ha ehhez hozzáteszem, hogy az elmúlt években Magyarország a németektől visszavásárolta az oroszokkal megkötött jogosultságait, és visszavásároltuk a korábban szerintem felelőtlenül eladott gáztározóinkat, és még azt is hozzátesszük, hogy Közép-Európa legnagyobb cégében, a Molban 25 százalékos tulajdont szerzett a magyar állam, azt tudom mondani, hogy ma a magyar állam kezében van minden eszköz, amely ahhoz szükséges, hogy akármi is történik a világban, kiszámíthatóan és biztonságosan ki tudjuk szolgálni a magyar gazdaságot és a háztartásokat gázzal.”

Orbán Viktor és Robert Fico a két ország földgázhálózatának összekapcsolásán
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A miniszterelnök hangsúlyozta: a versenyképesség kulcsa a jövőben az energia ára lesz, ezért a következő feladat az, hogy négy év múlva Európán belül a Magyarországon legyen a legolcsóbb a villamos energia ára. „Ma az energia ára Amerikában és számunkra más komoly versenyt jelentő régióban lényegesen olcsóbb, mint Magyarországon. Nem hiszem, hogy tévednék, ha azt mondom, hogy ez Szlovákiában is így van. Hölgyeim és uraim, nem leszünk versenyképesek, Európa mint kontinens sem, Közép-Európa mint régió sem és Magyarország mint ország sem lesz versenyképes a világgazdaságban, ha nem tudjuk állni az árversenyt az energiapiacon. Ezért nem kevesebbet fogalmaztunk meg, mint hogy négy év múlva szeretnénk célként elérni, hogy a villamos energia ára Magyarországon a háztartások és az ipar területén is a legolcsóbb legyen Európában. Ez nagyon ambiciózus, a lehetetlennel határos, de mégis elérhető és teljesíthető cél” – fogalmazott Orbán Viktor.

Robert Fico köszönetét fejezte ki, hogy az Európai Unió harmincmillió eurót fektetett a szlovák-magyar beruházásba. „Senki nem tudja, hogyan alakul az ukrán válság, ezért a gázvezetékek összekapcsolását fontosnak tartom az energetikai biztonság miatt” – mondta.

A két miniszterelnök abban is megegyezett, hogy 2020-ig 11 határátkelőt és 8 hidat is építenek Szlovákia és Magyarország között.

Ezzel megszűnik az energiafüggőség

Megszűnik Magyarország energiafüggősége az új észak–déli gázfolyosónak köszönhetően – jelentette ki a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Kovács Pál elmondta: több forrásból, akár Norvégiából is érkezhet gáz Magyarországra.

– Ezen a vezetéken keresztül több forráshoz is hozzájuthatunk. Ez a vezeték szállíthat orosz gázt is, szállíthat Nyugat-Európába beérkező norvég gázt is, és mivel az észak–déli folyosónak több eleme is van – Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot köti össze és van egy horvátországi lába is –, az európai prioritású projekten keresztül úgynevezett cseppfolyós földgáz is eljuthat a magyar, cseh, lengyel, és szlovák piacokra – szögezte le Kovács Pál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!