2021. május 8.,
szombat, Mihály napja

Orbán: Egy operatív törzs jött létre a koronavírussal kapcsolatban

Hír TV

2020. január 31., péntek 17:10

Egy operatív törzs jött létre a koronavírussal kapcsolatban, hogy minden eshetőségre felkészüljön Magyarország - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban. Az országos tisztifőorvos pedig arról beszélt, hogy nincs az országban koronavírusos beteg, de egy esetben felmerült a megbetegedés gyanúja, ezt a mintát pedig jelenleg is vizsgálják.

A Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban vizsgálják annak a debreceni betegnek is a mintáját, akivel kapcsolatban felmerült a koronavírus gyanúja.

„Baj nincs, de lehet.”

Mondta a miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth Rádióban a koronavírus járvánnyal kapcsolatban. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy pánikot ugyan nem szabad kelteni, de bagatellizálni sem lehet. Arról is beszélt, hogy a belügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere vezetésével felállt egy operatív törzs, amelynek tagja az országos tisztifőorvos mellett a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója, az országos rendőrfőkapitány, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Terrorelhárítási Központ, a Dél-Pesti Centrumkórház, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az Országos Mentőszolgálat főigazgatói.

"Tehát úgy gondolom összeszedtük azokat a szakembereket, akik segíteni tudnak a védekezésben, összerendeztük őket egy testületbe, ennek az élére Magyarország legjobb közigazgatási szakemberét, a belügyminisztert állítottuk. Úgy érzem, amit a védekezés érdekében meg lehetett tenni, azt megtettük"

- hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök.

"Magyarországon koronavírusban megbetegedett személy nincs".

Erről már az országos tisztifőorvos beszélt. Müller Cecília kiemelte, hogy ugyan tegnap az Egészségügyi világszervezet kihirdette a globális egészségügyi vészhelyzetet, de a szervezet ajánlásait Magyarország már korábban életbe léptette.

"A jelenlegi helyzet keletkeztet számunkra egy olyan többletfigyelmet, amely során az eljárásrendünket is felülvizsgáljuk, esetleg többlet intézkedéseket vezetünk be, amiket részben már meg is tettünk, hiszen a területi kollégák számára is egy 24 órás ügyeleti folyamatos rendszert vezettünk be népegészségügyi jogkörben eljáró kormányhivatali és járási hivatali kollégák részére. Tehát egyetlen egy időszak sincsen, amikor kicsúszhatna a kezünkből ez probléma."

- jegyezte meg Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Müller Cecília hozzátette, hogy Magyarország felkészült a járvány kezelésére és valamennyi hatóság együtt közösen dolgozik a leghatékonyabb terv mentén.

KAPCSOLÓDÓ:

Koronavírus - elkészült az operatív törzs akcióterve

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye

Az EU 10 millió eurót különít el a koronavírussal összefüggő kutatásokra

Olaszország után Nagy-Britanniában is megjelent a koronavírus

Nemzetközi vészhelyzetet hirdetett az Egészségügyi Világszervezet

Hír TV