2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Olaszország után Nagy-Britanniában is megjelent a koronavírus

Nagy-Britanniában is megjelent az új koronavírus okozta betegség. Két páciens szervezetében mutatták ki a kórokozót. Olaszországban is kórházban kezelnek egy kínai párt, miután elkapták a vírust. Giuseppe Conte kormányfő bejelentette: Róma felfüggeszti a két ország közötti légi közlekedést. A járvány miatt globális vészhelyzetet hirdetett az Egészségügyi Világszervezet. Hivatalos jelentések szerint Kínában 213-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, és közel 10 ezren fertőződtek meg.

  • Olaszország után Nagy-Britanniában is megjelent a koronavírus

Tisztifőorvos: Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg

Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de a nap folyamán érkezett egy minta Debrecenből, amelynek laboratóriumi eredménye hamarosan meglesz - közölte az országos tisztifőorvos pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Müller Cecília ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy két ember esetében merült fel a gyanú: egyiküknél kizárták a betegség lehetőségét, de másikuknál laboratóriumi vizsgálatot végeznek. Az országos tisztifőorvos hozzátette, ez inkább "a biztonságra való törekvést" jelzi, "nem számít pozitivitásra".

Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, az új koronavírusos járványt a kormány komolyan veszi, és megkezdte működését az operatív törzs a megelőzés és a különböző intézkedések összehangolására.

Tovább emelkedett a fertőzöttek száma Németországban

Tovább emelkedett és péntek estére elérte a hetet az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma Németországban.

Az esetek továbbra is Bajorország tartományra korlátozódnak, és összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari beszállító cég egy továbbképzésén történt január 21-én a társaság központjában, a München melletti Stockdorfban.

Hat fertőzött a Webasto munkatársa, a hetedik az egyik fertőzött dolgozó gyermeke. Állapotuk stabil.

A Webasto továbbképzésén egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársa. A sanghaji nő a németországi útja előtt meglátogatta szüleit a járvány gócpontjában, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt. Szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre.

Ugyancsak pénteken elindult a német légierő (Lutfwaffe) egy személyszállító gépe a Vuhanból a járvány miatt hazatérni szándékozó több mint száz német állampolgárért. A gép a tervek szerint szombaton ér vissza velük, Frankfurtban landol. Az utasokat helyben megvizsgálják, majd két hétre - a koronavírus lehető leghosszabb lappangási idejére - karanténban helyezik el őket egy légi támaszponton Rajna-vidék-Pfalz tartományban.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. Kínában péntekig csaknem tízezer ember fertőződött meg, és 213 ember meghalt. A vírus további 20 országban jelent meg, halálos áldozatot Kínán kívül nem szedett.

Felfüggeszti a Shanghai Airlines két budapesti járatát

Felfüggeszti a Shanghai Airlines két budapesti járatát - közölte a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője pénteken a Facebook-oldalán. A Budapest Airport tájékoztatása szerint a Sanghajból Hszian, illetve Csengtu érintésével közlekedő két járat közlekedtetését függeszti fel a légitársaság, ami heti három járat kiesését jelenti. A Sanghaj-Hszian-Budapest járat február 6 és március 26, a Sanghaj-Csengtu-Budapest járat pedig február 4 és március 28 között nem közlekedik. A közvetlen, heti négyszer közlekedő Sanghaj-Budapest járatot a változás nem érinti.

Az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtök este hirdetett nemzetközi vészhelyzetet a koronavírus miatt, ugyanakkor kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését nem ajánlotta.

Két fertőzöttet találtak Oroszországban

Két koronavírussal fertőzött beteget azonosítottak pénteken Oroszországban - jelentette be Tatyjana Golikova, a védekezésért felelős orosz miniszterelnök-helyettes újságíróknak Moszkvában.

Ez volt az első eset, hogy a vuhani eredetű kór felbukkant Oroszországban. Az egyik fertőzöttnél a Bajkálontúli területen, a másiknál Tyumeny megyében diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést.

Mindkét érintett kínai állampolgár. Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője közölte, hogy a betegség oroszországi terjedésének veszélye nem áll fenn, mert mindkét fertőzöttet elkülönítették.

A hónap folyamán korábban egyébként mindét fertőzött megfordult Kínában. Popova szerint mindkettőjüknél heveny légúti fertőzéses megbetegedést észleltek, némi lázzal. Betegségük az orosz szakértő szerint könnyű lefolyású, állapotuk stabil.

Popova bejelentette, hogy a járvány miatt Oroszország megkezdte állampolgárainak evakuálását a kínai Hupej tartományból és Vuhan városból. Mint mondta, az érintettek - számuk a sajtóban megjelent adatok szerint mintegy 600 fő lehet - választhatnak a hazatérés és a maradás között. Azokat, akik a hazaszállítás mellett döntenek, 14 napig karanténban fogják tartani Oroszországban.

Golikova közölte, hogy az Aeroflot pekingi, sanghaji, kantoni és hongkongi járatai, valamint a kínai légitársaságok menetrend szerinti járatai kivételével leállítják a légiutas-közlekedést a két ország között. A nap folyamán korábban ismertté vált, hogy a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtéren az összes légitársaság kínai járatainak fogadását az F terminálra irányították át.

A miniszterelnök-helyettes szerint nem fogják beengedni Oroszországba a Mongólián át tranzitáló kínai állampolgárokat és Moszkva fontolóra vette a munkavállalói vízumok kiadásának felfüggesztését is a kínaiak számára. Golikova ugyanakkor azt mondta, hogy az orosz vezetés nem szándékozik leállíttatni a postai és a teherszállításokat a két ország között.

A Roszpotrebnadzor pénteken újabb javaslatokat tett közzé a járvány megelőzése érdekében. Ezekben a hatóság a személyi higiéniés szabályok szigorú betartása mellett egyebek között az egyszer használatos védőkesztyű és a maszk viselését, valamint a hosszú haj kibontásától való tartózkodást tanácsolta a nyilvános helyeken.

A Kommerszant című orosz gazdasági napilap piaci szereplőkre hivatkozva azt írta, hogy mintegy két héttel elhalasztották a kínai gyártók és az Apple mobiltelefonjaik oroszországi szállítását a koronavírus terjedése miatt. A halasztás oka, hogy ezeknél a cégeknél a járvány miatt február 10-ig meghosszabbították az alkalmazottak holdújévi szabadságát. A lap szerint nem kizárt, hogy a kényszervakáció még ennél is tovább tart majd Kínában. 

Tajvanon lefoglalják a külföldre címzett száj- és arcmaszkokat

Több mint 30 ezer, külföldre címzett száj- és arcmaszkküldeményt foglaltak le egyetlen nap alatt Tajvanon - adta hírül pénteken a tajvani rendőrség.

Az akció Tajpejben folyt csütörtökön egy postai küldeményszortírozó központban. Összesen 32 225 maszkot kobozott el a légügyi rendőrség, hogy azok Tajvanon maradjanak szükség esetére a koronavírusos fertőzés ellen, ne legyen hiánycikk a védekező eszköz.

A rendőrség a tajvani maszkellátás biztosítása végett emlékeztette a lakosságot a január 24-én hozott rendeletre, miszerint tilos külföldre postázni maszkot, kivéve, ha erre különleges engedélyt kap a feladó a gazdasági minisztérium külkereskedelmi részlegétől, és ez a magánszemélyekre is vonatkozik.

Kínán belül is ellenségeskedést szül a járvány

Miközben a világ több országából jelentenek Kína-ellenes megnyilvánulásokat az új koronavírus-járvány miatt, Kínán belül is ellenséges hangulatot szült a vírus felbukkanása.

A kínai Twitterként is emlegetett Weibo mikroblogot böngészve sorra bukkanak fel a járvány gócpontjaként elhíresült közép-kínai Vuhan lakóit bíráló bejegyzések. Az indulataiknak hangot adó felhasználók gúnyosan, vagy egyes esetekben akár gyűlölködve kritizálják a vuhaniakat az egzotikus vadhúsok fogyasztása miatt, szakértők szerint ugyanis a vírus állatról terjedhetett át emberre, a járvány pedig feltehetően egy január 1-én bezárt vuhani hal- és húspiacról indult, ahol különféle egzoktikus élőállatokat és vadhúsokat is forgalmaztak.

"Már egy hete ki sem tettem a lábam otthonról, és miközben gyötör az álmatlanság, egyszerűen nem tudom megérteni ezeket a féleszű vadhúsevő vuhaniakat" - írja egy felhasználó.

Kínában nagy felháborodást keltett hétfőn, hogy a Jyllands-Posten dán lap egy olyan képet közölt, amelyen a kínai nemzeti zászló szerepel, a bal felső sarokban található öt arany csillagot azonban a vírusokkal helyettesítették. Kína koppenhágai követsége közleményt adott ki, amelyben a képet Kína elleni sértésnek nevezte. A kínai közvélemény egy része szintén felháborodással fogadta a szatirikus alkotást, mások azonban az ügy kapcsán a belföldi felelősöket bírálták. Egy felhasználó például a Weibo-n közzétett bejegyzésében így ír az esetről: "a kínaiaknak is el kell gondolkodniuk rajta, hogy miért készült ez a kép. A vuhani vadhúsevők egész Kínára szégyent hoztak. Hozzátette: "ezt a képet a koronavírustól való félelem ihlette, márpedig a vírus Kínából származik."

A vuhaniakkal, illetve hupejiekkel szembeni indulatokat pedig csak tovább fokozza, hogy a járvány súlyosan rányomta bélyegét Kína legfontosabb ünnepére, a holdújévre. A szokványosan egy hétig tartó munkaszünetet a kínaiak többségében rokonlátogatással vagy utazással töltik, ám idén - jóllehet a munkaszünetet a kormányzat három nappal meg is nyújtotta, - az utazási korlátozások illetve a vírus miatti félelmek miatt sokan szinte a teljes szabadságukat kénytelenek voltak otthonaik fogságában tölteni. Egy felhasználó például így írt csütörtöki bejegyzésében: "Az új év hatodik napjára terveztük az esküvőnket, vagyis éppen mára. Most viszont emiatt a néhány vadhúsevű vuhani miatt kénytelenek voltunk elhalasztani."

Vannak persze olyanok is, akik védelmükbe veszik a vuhaniakat, és arra figyelmeztetik az őket szidalmazókat, hogy a járvány éppen Vuhanban pusztít leginkább, ezért az ott élők szorulnak a legtöbb együttérzésre és támogatásra.

Egy, a kínai Nanfang Csoupao című lap internetes oldalán megjelent cikkben olyan esetekről is beszámolnak, hogy egyes kínai szállodákban megtagadták a hupeji vendégek fogadását, vagy a Vuhanból érkező emberek személyes adatait szivárogtatták ki. A cikk szerzője azonban arra figyelmeztet: a járvány megfékezését tovább nehezíti, ha a lezárt tartományon kívül rekedt hupejiek az elutasítás miatt tovább mozognak országszerte, így ugyanis sokkal nehezebben kiszűrhetőek az esteleges vírushordozók. Az egészségügyi megfontoláson kívül pedig az emberi tényezőt is hangsúlyozza, arra emlékeztetve, hogy ezek az emberek nem tudnak visszatérni otthonaikba, és mások segítségére szorulnak ebben a nehéz helyzetben.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő pénteken közölte: Kína charterjáratokat küld azokért a hupeji lakosokért, akik külföldön ragadtak a közlekedési korlátozások bevezetése miatt. A hupejiek hazaszállítását azzal indokolták, hogy a kínai állampolgárok, és köztük különösen a vuhaniak "nehézségekkel néznek szembe" külföldön.

Márciusig zárva maradnak a hongkongi iskolák

A koronavírus okozta járvány terjedésétől tartva a hongkongi hatóságok úgy döntöttek, hogy március 2-ig zárva maradnak a helyi oktatási intézmények - jelentette be Carrie Lam hongkongi kormányzó pénteken.

A hatóságok egy teljes hónappal meghosszabbították a kínai újév miatt elrendelt szünetet. Eredetileg hétfőn megkezdődött volna az oktatás a hongkongi iskolákban.

Eddig tizenketten fertőződtek meg Hongkongban az új koronavírussal. A város hatóságai a héten drasztikusan korlátozták a beutazást Kína többi része felől annak érdekében, hogy megakadályozzák a Közép-Kínából induló új koronavírus terjedését. Felfüggesztették a közlekedést a várost a Kína szárazföldi részével összekötő két vasútvonalon, és nem adnak belépési engedélyt Hongkongba az egyénileg utazó kínai utasoknak sem. A Kínából érkező, valamint oda induló repülőjáratok számát a felére csökkentették, és mérsékelték a határon átkelő buszjáratok számát is.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírusával azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. Lappangási ideje 2-10 nap lehet. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacról indult tavaly decemberben.

A koronavírus okozta tüdőgyulladásos megbetegedések túlnyomó része Kínában fordult elő eddig: mintegy 10 ezren fertőződtek meg, és a legújabb adatok szerint 213-an haltak meg a vírus miatt, szinte valamennyien a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban. Világszerte több mint száz fertőzést fedeztek fel csaknem húsz további országban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön az új koronavírus által Kínából indult járványt. Ugyanakkor a szervezet hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését, mert várhatóan nem lennének hatékonyak, viszont zavart okoznának a szükséges segélyek célba juttatásában és az érintett országok gazdaságában.

Egyre több ország vezet be utazási korlátozásokat

Egyre több nemzetközi utazási korlátozást léptetnek életbe az országok az új koronavírus okozta járványra hivatkozva.

Oroszország és Mongólia lezárta határát Kínával, hogy elejét vegye a koronavírus terjedésének. Észak-Korea is lezárta az összes repülőterét és vasúthálózatát a Kínából érkezők előtt, illetve Pakisztán is elrendelte légterének lezárását a Kínába induló és onnan érkező járatok előtt. A Fülöp-szigetekhez tartozó Samal szigete csütörtökön már nem csak a kínai turistákat tiltotta ki, hanem azokat is, akik olyan országból érkeztek, ahol felütötte fejét a vírus.

Olaszország és Izrael is úgy döntött elővigyázatosságból, hogy átmenetelig nem engedik be a Kínából érkező repülőgépeket. Mintegy 15 légitársaság, köztük az Air France, a British Airways és a Lufthansa, törölte a Kínába tervezett járatait.

Vietnam azt követően, hogy az országban három embernél megerősítették az új koronavírusos fertőzést, ideiglenes jelleggel felfüggesztette a turistavízumok kiadását kínai utazóknak. A kormány egyben felszólította állampolgárait, hogy ne utazzanak a kínai határtérségbe, az utazási irodákat pedig arra kérték, függesszék fel Kína fertőzött régióban induló járataikat.

Az Egyesült Államok és Japán is magas szintű riasztás léptetett életbe, és arra figyelmeztette állampolgárait, hogy ne utazzanak Kínába.

A koronavírus okozta tüdőgyulladásos megbetegedések túlnyomó része Kínában fordult elő eddig: mintegy 10 ezren fertőződtek meg, és a legújabb adatok szerint 213-an haltak meg a vírus miatt, szinte valamennyien a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban. Világszerte több mint száz fertőzést fedeztek fel csaknem húsz további országban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön az új koronavírus által Kínából indult járványt. Ugyanakkor a szervezet hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését, mert várhatóan nem lennének hatékonyak, viszont zavart okoznának a szükséges segélyek célba juttatásában és az érintett országok gazdaságában.

Briteket menekítettek ki, amerikai pilóták nem akarnak Kínába repülni

Száztíz embert, köztük 83 brit állampolgárt hozott ki a brit kormány Vuhanból a járvány gócpontjának számító közép-kínai városból - jelentették be pénteken Londonban. A gépet, amely pénteken magyar idő szerint 14 órakor érkezik Londonba, a külügyminisztérium bérelte. Az utasszállító ezt követően Spanyolországba indul, hogy eljuttassa a többi, az Európai Unió tagállamaiból származó utast.

Dominic Raab brit külügyminiszter kijelentette, megállás nélkül dolgoztak azon, hogy elérjék az emberek biztonságos kimenekítését. Mint mondta tudatában vannak annak, hogy mennyire aggasztó volt a helyzet azok számára, akik el akartak utazni Kínából.

A bérelt repülőgépnek eredetileg csütörtökön reggel kellett volna elindulnia Vuhanból 210 emberrel a fedélzetén, de nem kapta meg időben az ehhez szükséges engedélyeket a kínai hatóságoktól. Egyelőre nem tisztázott, hogy mi volt a késés oka, valamint annak, hogy végül kevesebb utas utazott el. Az okokról a pekingi brit diplomáciai képviselet, valamint a londoni külügyminisztérium egyelőre nem válaszolt a sajtó megkeresésére. Egyes brit állampolgárok azt mondták, hogy nem vihették magukkal a kínai útlevéllel rendelkező családtagjaikat.

A Kínából visszatérő brit állampolgárokat 14 napra karanténba zárják.

Kínában péntekre 213-ra nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma és 9692-re a fertőzötteké. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön az új koronavírus által Kínában okozott tüdőgyulladás-járványt. A vírus már legalább 18 országba terjedt át. A testület hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését.

Pilóták és légi utaskísérők az Egyesült Államokban azt követelték, hogy állítsák le a Kínába irányuló járatokat. Az American Airlines légitársaság alkalmazottai pert készülnek indítani az azonnali tilalom bevezetése érdekében.

Japánban pénteken bejelentették, már 14 ember esetében megerősítették, hogy megfertőződött az új koronavírussal. A 14-ből ketten az első bérelt japán géppel érkeztek vissza hazájukba, és akkor nem észlelték náluk a fertőzés jegyeit.

Az NHK japán televízió beszámolója szerint a kimenekítendő japán állampolgárokért küldött harmadik gépről két utast egészségügyi intézményekbe szállították, míg ugyanerről a járaton többen rosszul lettek.

Észak-Korea a tüdőgyulladást okozó új koronavírus elleni küzdelem jegyében, pénteken lezárta az összes repterét és vasúthálózatát a Kínából érkezők előtt - erről a brit külügyminisztérium számolt be internetes oldalán.

Vietnam azt követően, hogy az országban három embernél megerősítették az új koronavírus fertőzést, ideiglenes jelleggel felfüggesztette a turistavízumok kiadását kínai utazóknak. A kormány egyben felszólította állampolgárait, hogy ne a utazzanak a kínai határtérségbe, az utazási irodákat pedig arra kérték, függesszék fel Kína fertőzött régióban induló járataikat.

A múlt héten a dél-vietnami Ho Si Minh-városban két kínai állampolgárnál mutatták ki a vírusfertőzést.

Dél-Koreában négy újabb embernél állapították meg az új koronavírus fertőzést, az országban már 11 fertőzött embert tartanak nyilván.

Pénteken több száz dél-koreai állampolgár utazott vissza hazájába Kínából. A 368 embert két létesítménybe szállították, Aszan és Csincshon településre, a fővárostól, Szöultól 80 kilométerre délre.

A kínai repülésügyi hatóság pénteken két repülőgépet indított a thaiföldi fővárosba, Bangkokba, valamint a malajziai Kinabalúba, hogy hazaszállítsák az ott rekedt kínai állampolgárokat.

Pakisztán pénteken február másodikai hatállyal elrendelte légterének lezárását a Kínába induló és onnan érkező járatok előtt.

Az összes cseh repülőtérre kiterjesztették az ellenőrzéseket

Csehország pénteken az összes repülőterére kiterjesztette a prágai légikikötőben már vasárnap bevezetett, koronavírussal kapcsolatos óvintézkedéseket. Az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy péntek reggel óta minden repülőtéren szúrópróbaszerűen ellenőrzik az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a kínai eredetű koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket. Ugyanakkor minden repülőtéren információs pontokat létesítettek, és táblákat helyeztek el, amelyek csehül és világnyelveken részletesen tájékoztatják az utasokat, hogyan kell eljárniuk, amennyiben gyanús tüneteket észlelnek magukon.

Csehországban eddig az orvosok több mint harminc személyt vizsgáltak ki, de egyiknél sem bizonyosodott be a koronavírusos fertőzés.

A cseh repülőterekre érkező gépek pilótái leszállás előtt szintén tájékoztatják az utasokat, hogy mire kell számítaniuk a koronavírussal kapcsolatban. A védőintézkedések a prágai repülőtéren eddig semmiféle gondot nem okoztak.

Prága és a kínai nagyvárosok között négy rendszeres légi járat üzemel, és hetente 12 kínai gép érkezik a cseh fővárosba. Tavaly mintegy 620 ezer kínai turista kereste fel Csehországot, s átlagban két és fél napot töltöttek ott.

Andrej Babis miniszterelnök pénteken reggel a közszolgálati televízióban azt mondta: hétfőn javasolni fogja a kormánynak, hogy ideiglenesen tiltsák be a Kínából érkező gépek fogadását.

A cseh külügyminisztérium már csütörtökön leállította a vízumok kiadását a kínai állampolgároknak.

Nagy-Britanniában is megjelent a betegség

Nagy-Britanniában is megjelent az új koronavírus okozta betegség. A brit egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy két páciens szervezetében azonosították a kórokozót Angliában. A tárca tájékoztatása szerint a két beteg ugyanannak a családnak a tagja.

A közlemény, amelyet az angliai tiszti főorvos, Chris Whitty nevében adott ki a minisztérium, nem tér ki arra, hogy brit állampolgárokról van-e szó, és arra sem, hogy jártak-e a járvány gócpontjának tekintett kínai Hupej tartományban.

Nem említi a kommüniké, hogy a két beteg Anglián belül hol tartózkodik.

Chris Whitty, aki egyben a brit kormány egészségügyi főtanácsadója is, a múlt héten az addigi "nagyon alacsony" fokozatról "alacsony" - vagyis eggyel magasabb - szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást.

Két dél-koreai autógyártó felfüggeszti termelésének egy részét

Két dél-koreai autógyártó is kénytelen felfüggeszteni termelésének egy részét és hasonlótól tart az Electrolux háztartási gépeket és berendezéseket gyártó svéd cég is, mert a koronavírus miatt fennakadások vannak a Kínában gyártott alkatrészek szállításában.

Pénteken a Hyundai Motor bejelentette, hogy felfüggeszti a Palisade városi terepjárójának (SUV) dél-koreai gyártását a hétvégén, miután akadozik az alkatrészszállítás Kínából.

A cég úgy tudja, hogy a kínai beszállítónál legalább február 9-éig áll a termelés.  

Az ugyancsak dél-koreai Ssangyong Motor is a Kínában gyártott alkatrészek szállításában tapasztalható fennakadásokra hivatkozva döntött úgy, hogy leállítja egyik gyárában a termelést február 4-12. között.

Az Electrolux pénteken arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus befolyásolhatja az alkatrészszállítást, ez pedig a termelést, aminek "pénzügyi következményei lehetnek".

Az Electrolux ugyancsak pénteken számolt be arról, hogy a tavalyi utolsó negyedévben a működési nyeresége 960 millió svéd koronára (101 millió dollár, 1 svéd korona=31,79 forint) esett az egy évvel korábbi 1,67 milliárd svéd koronáról, ami azonban felülmúlta az elemzői várakozások átlagában szerepelt 903 milliós svéd korona eredményt.

Kapcsolódó

Nemzetközi vészhelyzetet hirdetett az Egészségügyi Világszervezet

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!