2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Ottó 22:35

Belföld

Orbán Balázs: A nemzetállamok feladata a határvédelem

A magyar kormány álláspontja szerint a határvédelem a nemzetállamok feladata. Az Európai Unió és annak szervei csak támogató módon léphetnek fel, a nemzeti határvédelemmel összefüggő szuverenitás korlátozására pedig csak akkor kerülhet sor, ha egy tagállam nem akarja az alapszerződésekben foglalt határvédelmi feladatokat ellátni - erről beszélt Orbán Balázs a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára megismételte: a szóbeli megállapodás ellenére, nem fizette ki az Európai Bizottság a határvédelem támogatására beígért 54 millió eurót.

  • Orbán Balázs: A nemzetállamok feladata a határvédelem

Az Európai Unió és Brüsszel mindig arról beszél, hogy sokat tesz a határvédelem ügyében. Ugyanakkor a magyar kormány úgy látja, maximum szóban teszi mindezt, mert ha tettek mezejére kellene lépni, akkor jóval visszafogottabb. Sőt valójában akkor a migrációt támogató tevékenységeket finanszíroz - mondta Orbán Balázs. 

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára úgy fogalmazott: 

Érdekes módon migránskártyákra, migránsvízumokra, áttelepítési programokra, elosztási mechanizmusokra mindig van pénz. Azokat valahogy az uniós alapszerződések és a jogi keretek között szinte száz százalékosan lehet uniós forrásokból finanszírozni. 

Mindeközben a különleges határvédelmi költségeket sosem lehet finanszírozni uniós forrásokból – utalt Orbán Balázs a 2015-ös eseményekre, amikor több százezer migráns sétált át hazánk területén, amely után a magyar kormány a fizikai és jogi határzár felépítése mellett döntött.  

Szóbeli megállapodás valóban született az 54 millió euróról, de ezt az ígérvényt sem hajtja végre az Európai Bizottság – reagált az államtitkár Földi-Kovács Andrea kérdésére.

Az Európai Parlament - választások előtti - utolsó plenáris ülésén született egy előzetes döntés arra vonatkozóan, hogy bővítik a Frontex jogi hatásköreit és a létszámát.

Ennek kapcsán Orbán Balázs kiemelte: magyar kormány álláspontja szerint a határvédelem a nemzetállamok feladata. Hozzátette: az Európai Unió és annak szervei csak támogató módon léphetnek fel, a nemzeti határvédelemmel összefüggő szuverenitás korlátozására pedig csak akkor kerülhet sor, ha egy tagállam nem akarja az alapszerződésekben foglalt határvédelmi feladatokat ellátni.

Az eredeti tervek a Frontex átalakításával kapcsolatban – ahogyan Angela Merkel is mondta – nagyon komoly szuverenitást sértő lépések voltak - emlékeztetett. Brüsszel erősíteni szerette volna a határmenedzsmentet európai uniós szinten és gyengíteni a nemzeti szintű határvédelmi képességeket. Ezt a magyar kormány nem támogatta. A most körvonalazódó javaslat, úgy tűnik, mintha akceptálná a magyar kormány nemzeti szuverenitásra vonatkozó javaslatait, de erről egészen biztosan csak az EP-választásokat követően felálló új parlament fog dönteni - magyarázta. 

Minden hatósági és törvényi eszközt bevetett a magyar kormány, hogy rábírja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetőjét arra, hogy színvonalasabb szolgáltatást kapjanak az utasok - közölte a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Ennek akár első látványos lépése lehet, hogy még idén eltűnhetnek a fapados légitársaságokat kiszolgáló bádog terminálok. Orbán Balázs hibának nevezte a reptér 2005-ös privatizációját, de a visszavásárlásra nincs költségvetési keret.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csörte - Politikai nézetkülönbségért halál jár?

Csörte - Politikai nézetkülönbségért halál jár?

Többször rálőttek a szlovák miniszterelnökre, a merénylet után több európai politikus is életveszélyes fenyegetést kapott. Hogy jutottunk el idáig? A közéletet érintő legfontosabb eseményekről ezúttal Gajdics Ottó, Boros Bánk Levente, Kukorelly Endre és Fodor Gábor vitázott.. Műsorvezető: M. Dobos Marianne.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Jelen: Jobbikos káderek segítik Magyar Péter munkáját + videó

Magyar Jelen: Jobbikos káderek segítik Magyar Péter munkáját + videó

Az amerikai nagykövetséggel kapcsolatban álló jobbikos vezérkar beállt Magyar Péter mögé - írja a Magyar Jelen. A lap szerint az amerikai nagykövettel vacsorázó Gyöngyösi Márton a Jobbik teljes infrastruktúráját és használható embereit átirányította a Tisza Párt projektjéhez.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!