2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Orbán Balázs a Facebookon válaszolt Dudás Róbert kérdésére

Válaszom Dudás Róbert jobbikos képviselő úr írásbeli kérdésére:

  • Orbán Balázs a Facebookon válaszolt Dudás Róbert kérdésére

Elsődlegesen emlékeztetnem kell Képviselő Urat, hogy Norvégia, bár nem tagja az Európai Uniónak, a közös piac előnyeit számos kötelezettség és teher nélkül élvezi. Mindezért cserébe vállalja az EGT és Norvég Alap finanszírozását, amelyekből nemzetközi szerződésekben foglaltak alapján hazánknak is jár támogatás. A Képviselő Úr kérdésében állítottakkal ellentétben a Kormány ezekről a forrásokról nem mond le.

Arról is tájékoztatom Képviselő Urat, hogy a Magyarországnak járó Alapok alapkezelőjét, vagyis a források elosztóját nyílt pályázat útján és a felek egyetértése alapján szükséges kiválasztani. Ennek eredményeként hét civil konzorcium pályázatát értékelhették a felek, amelyek közül a Kormány hat konzorcium elfogadására is nyitott volt, míg Norvégia csak egyet tartott elfogadhatónak a konszenzusra törekvés legcsekélyebb jelét sem mutatva. Norvégia ezáltal nemet mondott olyan jelentős, hazai és nemzetközi tapasztalatokkal bíró független szervezetekre, mint amilyen például a Magyar Vöröskereszt.

A Kormány azonban a hazai civil szféra széles spektruma támogatását tűzte ki célul, amelyet az is mutat, hogy 2010 és 2019 között évi 144 milliárd forintról évi 354 milliárd forintra emeltük a szektor állami támogatásának összegét. A Kormány továbbra is elkötelezett a civil társadalom fejlesztése, kapacitásának bővítése, és valamennyi kulcsfontosságú új civil szereplő támogatása iránt.

Mindezek és az Alapok mihamarabbi felhasználása érdekében javaslatot tettünk a norvég fél részére új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására, Norvégia azonban kijelentette, hogy hazánk számára nem elérhetőek többé a Norvég Alap 2014–2021 közötti időszakra dedikált forrásai. Ez ellehetetleníti azt, hogy a két ország közötti megállapodás szellemiségének megfelelően egy közös megegyezésen alapuló megoldás szülessen. Norvégia a magyar piaci hozzáférésért 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak, ezáltal megsérti az EGT tagságból származó jogi kötelezettségeit, ezért a Kormány jogi lépéseket fog tenni. Jelen ügy kihatással lehet arra is, amikor az európai uniós tagállamok egyhangúlag döntenek arról, hogy az EGT-országok – köztük Norvégia – a következő pénzügyi ciklusban miként részesedhetnek a közös piac előnyeiből.

Tisztelettel:

Orbán Balázs

 

Orbán Balázs Facebook-posztja itt érhető el: 

Facebook/ Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!