2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Orbán: A Várkert bazár újra a főváros büszkesége lesz

A főváros egyik büszkeségének nevezte a Várkert bazárt az épületegyüttes ünnepélyes átadásán Orbán Viktor. A palota teljes felújítása a második ütemben készül el.

A Várkert bazár újra a főváros büszkesége lesz – mondta Orbán Viktor a megújult épületegyüttes átadásán. A miniszterelnök azt mondta: a felújítással egy harminc éve éktelenkedő szégyenfoltot sikerült eltüntetni a magyar műemlékvédelem történetéből. Orbán Viktor hangsúlyozta: a mostani még csak az első üteme a felújításnak, a másodiknak augusztus 28-ra el kell készülnie, ezután pedig a palota teljes felújítása következik.

Korabeli zenével és korhű jelmezekkel várták az érdeklődőket a felújított Várkert bazár átadására. A neoreneszánsz épületegyüttest Ybl Miklós tervezte és eredeti pompájában 1883-ban készült el. Az elmúlt 30 évben azonban zárva volt, az itt működő Ifjúsági Parkban 1984-ben tartották az utolsó koncertet. A beruházás kormánybiztosa ezért büszkén jelenthette be, hogy elkészült a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb műemléki felújítása.

„Visszaadhatjuk a kulturális élet szereplőinek azt, amire joggal tartanak igényt, és az itt megvalósuló programok, kiállítások rendezvények közönsége újra birtokba veheti ezt az önmagán túlmutató jelentőségű szimbolikus épületegyüttest” – mondta L. Simon László kormánybiztos.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a főváros látványos megújulása annak köszönhető, hogy 2010 után összefogott a kormány és Budapest vezetése is. „Egész Budapest újjáéledése azt üzeni, hogy a gyenge vezetők vitatkoznak, de nem tesznek semmit, az erősek együttműködnek és cselekszenek” – fogalmazott Rogán Antal, a Belváros polgármestere.

Ünnepi beszédében a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy mindössze három éve döntöttek a Várkert bazár felújításáról. Orbán Viktor szerint most egy harminc éve éktelenkedő szégyenfoltot sikerült eltüntetni a magyar műemlékvédelem történetéből.

„A Várkert bazár a világörökség része, mégis 1996-tól egészen mostanáig a nemzetközi műemlékalap általi besorolásban a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke között szerepelt. Micsoda szégyen. Köszönetet mondunk a jóistennek, hogy erőt adott, hogy ezen változtassunk. Remélem, hogy a felújítást követően a Várkert bazár egy pezsgő kulturális hely lesz, a turisták új célpontja, teli élettel” – fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.

Megpróbálták megzavarni

Az ünnepséget a Gyurcsány-párt és az Együtt–PM aktivistái próbálták megzavarni, de a környéken addigra akkora tömeg gyűlt össze, hogy a tüntetők végül jobban jártak azzal, hogy a rendőrök elvezették őket. Sokan már délelőtt sorban álltak, hogy elsőként nézhessék meg a felújított műemléket.

A felújított freskók, oszlopok és szobrok mellett, kialakítottak egy 2500 négyzetméteres kiállítótermet és egy 900 négyzetméteres rendezvénytermet is. De már működik a szabadtéri mozgólépcső és több lift is. Az építkezés még nem fejeződött be teljesen, például a mélygarázs és budavári kertek augusztusra készülnek el. Az épületegyüttes déli palotáiban csütörtöktől három kiállítás mutatja be a Várkert bazár történetét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!