2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Orbán: A nemzetgazdasági miniszter szabad kezet kapott

Ki kell vezetni a lakáscélú devizahitel intézményét a magyar pénzügyi rendszerből. A kormány erre tárgyalási mandátumot adott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

A tárcavezető szabad kezet kapott arra, hogy milyen megoldást választ, amennyiben az nem dönti be a magyar pénzügyi rendszert. Orbán Viktor szokásos rádióinterjújában ismét felvetette a luxuscikkeket terhelő magasabb, 30-35 százalékos áfakulcs bevezetésének lehetőségét is. Hozzátette: Varga Mihály feladata, hogy a családi adókedvezmény kiterjesztését és a luxustermékek magasabb áfáját is építse be a jövő évi adótörvényekbe.

Szabad kezet kapott Varga Mihály a devizaalapú lakáshitel kivezetésére. A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, olyan megoldásra van szükség, amely nem dönti be a magyar pénzügyi rendszert.

„Most azonban Magyarország erős, ezért nem egy végtörlesztés típusú megoldást javasolunk, hanem egy nyugodt tárgyalást, ami nemcsak a devizahitelesek egy csoportját segíti meg, hanem magát az intézményt is megszünteti – mondta Orbán Viktor. – Amíg a devizahiteles konstrukció létezik a lakáspiacon Magyarországon, addig a magyar pénzügyi rendszer sincs biztonságban. Tehát ami most fönnáll, az rossz a családnak és rossz az egész magyar pénzügyi rendszernek” – tette hozzá a kormányfő.

Határidőt nem szabott meg a kormányfő, csak annyit mondott sürgősen megoldást kell találni. A nemzetgazdasági miniszter egyébként jövő héten folytatja a tárgyalásokat a bankszövetséggel. Varga Mihály csütörtökön ismertette a kormányülés döntéseit a bankokat képviselő elnökségi tagokkal. Mint ismert, Patai Mihály, a bankszövetség elnöke a Hír TV-nek azt mondta: a lakáscélú devizahitelek forintosítását nem támogatja, ugyanakkor fontosnak tartja az ország pénzügyi rendszerének stabilitását.

Luxus

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kabinet újra nekirugaszkodik a luxusáfa bevezetésének, amit korábban az Európai Bizottság elutasított.

„Ha be tudjuk vezetni a 30-35 százalékos, kifejezetten luxuscikkekre vonatkozó adókulcsot, […] ha ez létrejön, akkor az adórendszerünk igazságossága is teljessé válik. Egy jól tagolt áfarendszer és egy munkát ösztönző, minél kisebb adókulccsal dolgozó jövedelemadó-rendszer, így áll össze a jövő” – fogalmazott a kormányfő.

Csak olyan termékekre és szolgáltatásokra érdemes kivetni a magasabb adókulcsot, ami jól nyomon követhető. Ilyen az ékszervásárlás vagy az ötcsillagos szállodai szoba bérlete – állítja az adószakértő. Vámosi-Nagy Szabolcs a tervezett áfa mértékét nem tartja túlzónak.

„25 százalék feletti áfa egyedül Magyarországon van az én tudomásom szerint, az Európai Unióban minden bizonnyal, de talán a világon is. Ugyanakkor az is igaz, hogy például a szja annál a rétegnél, aki luxuscikkeket vásárol vagy szolgáltatásokat vehet igénybe, az meglehetősen alacsony. Úgy hogy meg lehet csinálni olyan ügyekben, ahol kizárható, hogy a fogyasztás ezáltal kimegy külföldre” – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője.

A luxuscikk fogalmának meghatározása az adószakértő szerint társadalompolitikai kérdés.

Szakiskolai erősítés

Emelni kell a felsőoktatási felvételi ponthatárait, a közepes képességű diákoknak inkább a szakképzésben lenne a helyük – mondta Orbán Viktor. A kormány ugyanakkor lépéseket tett a szakiskolai rendszer erősítése és a technikusi képzés visszaállítása érdekében, a következő időszak fontos feladata pedig a szakfőiskolák megteremtése lesz – tette hozzá a kormányfő.

„Szerintem közpénzen, adófizetők pénzéből egyetemen tanítani, taníttatni középszerű fiatalokat nem érdemes. Tehát az a helyes, ha a jó képességűek mennek egyetemre. Nem vagyok az ellen, hogy a közepes képességűek is tanuljanak, de nekik nem egyetemen kell tanulniuk, nekik egy másfajta képzésre van szükségük” – fogalmazott a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!