2019. augusztus 18.,
vasárnap, Ilona napja

Orbán: A magyar oktatási rendszer képes tartani a lépést

,

2014. január 27., hétfő 15:36, frissítve: hétfő 17:59

Tíz év óta először nőtt a fiatalok foglalkoztatottsága – jelentette ki Orbán Viktor a nemzetközi diákolimpiákon szereplő magyarok tiszteletére rendezett díjátadó ünnepségen az Országházban. A miniszterelnök szerint a diákok sikerei azt bizonyítják, hogy a magyar oktatási rendszer képes tartani a lépést a világ élvonalával.

A 2013-as diákolimpia magyar érmeseit díjazták az Országház kupolatermében. Az elismeréseket a miniszterelnök és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át.

„Az biztos, hogy a verseny során nagyon sok kreativitás is kell a feladatok megoldásához. Úgy tervezem, hogy Magyarországon az ELTE-re fogok járni, a későbbiekben még nem tudom, hogy itthon vagy külföldön akarok elhelyezkedni” – mondta egy tanuló. Felkészítő tanára, Horváth Gyula szerint az informatika területén sikerült évről évre kinevelni az utánpótlást. „Ha az éremtáblát nézzük, úgy gondolom, 12 vagy 13 hely igen előkelő világviszonylatban is, és talán tekintélye is van a magyar informatikusnak ilyen tekintetben” – fogalmazott a nyugalmazott egyetemi tanár.

„A diákolimpiákon sokszor lesajnált oktatási rendszer még mindig képes lépést tartani a világ élvonalával” – jelentette ki Orbán Viktor. Köszöntőjében arról beszélt: a magyar diákoknak is fel kell tenniük a kérdést, hogy ha külföldre mennek dolgozni, érdemes-e visszajönniük Magyarországra. „Minden nemezedék feltette magának a kérdést, hogy érdemes-e hazahozni a kint megszerzett tudást. Pontosan tudom, hogy azóta is sok fiatal teszi fel magának. Én hazajöttem, s éppen azt a célt tűztem ki magam elé, hogy Magyarországot olyan országgá tegyük, ahová haza lehet jönni, sőt ahová érdemes is hazajönni” – mondta.

A kormányfő szerint az eddigi eredményeket igazolja az is, hogy az elmúlt tíz évben először 2013-ban emelkedett a nők és a fiatalok foglalkoztatása. „Tíz éve nem volt olyan, hogy a fiatalok és a nők foglalkoztatottsága Magyarországon nőtt volna. Ez biztató jel az önök számára is. Tisztelt hölgyeim és uraim, ami talán még ennél is fontosabb, az az, hogy Magyarország előnyére változott, ma kiáll magáért, megvívja a vitákat, és ha kell, összefog és cselekszik. Valami ilyesmit várunk önöktől is, tisztelt hölgyeim, uraim. Összefogás kell, ha árvizet akarunk kivédeni, ha növekedést akarunk beindítani, ha munkahelyeket akarunk teremteni” – fogalmazott a kormányfő.

Harmincöt diák és felkészítő tanár kapott elismerést a diákolimpián, főként matematikában, fizikában, kémiában, filozófiában, illetve informatikában szereztek érmet a magyar tanulók.

Forrás: Hír TV