2021. április 11.,
vasárnap, Leó, Szaniszló napja

Okospadot kaptak a pécsi egyetemisták

Hír TV

2018. augusztus 6., hétfő 13:35, frissítve: hétfő 15:58

Okospadon internetezhetnek és tölthetik a telefonjaikat a pécsi egyetemisták. A napenergiát használó köztéri pad vezeték nélküli internetkapcsolatot is biztosít. A környezettudatosság jelképének is szánt beruházást az egyetem finanszírozta. A tervek szerint a városban később több ilyet is üzembe helyeznek.

Az okos pad napelemmel működik, ezért optimalizálja saját energia felhasználását. A szerkezet 800 kilóig terhelhető, mobiltelefon feltöltést, internet kapcsolatot és világítást biztosít a hallgatók számára. Rendelkezik szolgáltatótól független vezeték nélküli feltöltővel, de van rajta vezetékes töltést biztosító csatlakozóval is. Olyan router van benne, mely 4 méteres körzetben wifi-s internet kapcsolatot biztosít

Ez a fajta társadalmi felelősségvállalás, ami a hallgatókban bent kell, hogy legyen, ez nem egy egyszerű, szigorú utasításokkal kell őket rábírni a környezet tudatosságra, ami összeköti őket ilyen innovációs termékekkel. Azt gondolom, hogy egy hallgató, főleg a mai világban, a nagyon gyorsan merülő telefonok világában egy olyan pad, ahova le tud ülni, megpihenni, egyúttal rá tudja kötni a telefonját akár. tehát internetezni is fog tudni, ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a saját bőrén tapasztalja azt, hogy milyen élményekkel gazdagodhat a környezettudatosság vonatkozásában - mondta a Pécsi Tudományegyetem HÖK elnöke, Takács Gyula.

Az első padot az egyetem olyan épülete mellett helyezték el, ahol a legtöbb hallgató fordul meg. Tervezik, hogy máshol a város lakói számára is elérhető lesz egy-egy ilyen szerkezet

Eredetileg három ilyen padon gondolkodtunk, ez az első. Tervezzük azt, hogy talán az ősz folyamán, vagy jövő év elején a Babics Gimnázium elé tennénk egyet, ahol nem csak a gimnazisták, hanem a környező lakók számára is elérhetővé tennénk, és tervezünk egyet a Közgazdasági Kar udvarára is - mondta Berkes György, a Pécsi Tudományegyetem műszaki igazgatója, Berkes György.

A padok beszerzése a Zöld Egyetem projekt keretében valósul meg.