2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Okososzlopokat adtak át Budapesten

Ingyen internethozzáférést biztosító, úgynevezett okososzlopokat adtak át Budapesten. A ledes villanyoszlopokat üzemeltető ELMŰ szerint ez újabb lépés az okos város megvalósításához, ugyanakkor azt is elmondták, hogy a közeljövőben fizetőssé akarják tenni az elektromos autók töltését.

  • Okososzlopokat adtak át Budapesten

Ami első ránézésre csak egy átlagos villanyoszlop, valójában egy több éves fejlesztés, és rengeteg ember közös munkájának az eredménye. A Budapesti Lechner Ödön fasor mellett 5 darab úgynevezett okososzlopot helyeztek el, a beruházás költsége 50 millió forint volt. A távvezérelhető, ledes oszlopokon van wifi router, konnektor elektromos autóknak, segélyhívó gomb, biztonsági kamera, távvezérelhető reklámfelület, és időjárás, illetve a légszennyezettséget mérő szenzor is.

Ez a kísérleti projekt újraértelmezi a városi közvilágítás adta lehetőségeket - mondta büszkén az ötletgazda, és egyben fővállalkozó ELMŰ-ÉMÁSZ elnök vezérigazgatója. Az okososzlopot egy magyar cégek alkotta konzorcium fejlesztette. Az átadót követő beszélgetésen az energiaügyekért felelős államtitkár azt mondta, hogy a projekt jól illeszkedik a kormány stratégiai céljaihoz.

Kiemelt kormányzati cél, hogy a jövőben Magyarországon dinamikus és minőségi gazdasági növekedés legyen jellemző. Ebben a magas hozzáadott értéket biztosító, innovációra támaszkodó tevékenységeknek kell vezető szerepet játszaniuk. A növekedést a jövőben egyre kevésbé az összeszerelő jellegű olcsó munkaerőre támaszkodó tevékenységek fogják tudni biztosítani - mondta Kaderják Péter, energiaügyekért felelős államtitkár.

Az oszlop hálózati összeköttetését optikai kábelekkel oldották meg, így a jövőben az 5g, illetve az önvezető autókhoz szükséges hálózat kiépítésénél is hasznosak lehetnek. Az ELMŰ vezérigazgatója azt mondta, hogy a beruházás megtérülése akkor várható, ha üzleti ügyfelek, például bevásárlóközpontok is rendelnek az oszlopokból. Az elektromos autókat azonban már nem sokáig lehet ingyen tölteni az ELMŰ hálózatáról.

Úgy gondolom, hogy eljött az ideje, hogy ezt megtegyük. Lépésről lépésre el kell jutnunk egy rendszerhez, aminek a célja nem feltétlenül a töltőkbe fektetett tőke visszanyerése, hanem egy jól átgondolt rendszer. Használati díjat szedünk, vagy átalánydíjat, esetleg kilowatt óránként, vagy időalapon. Tehát ezt gondosan kell kidolgozni, és valószínűleg először egy köztes megoldás lesz, majd végül ha megvan a törvény eljuthatunk a végső megoldáshoz - mondta Marie-Theres Thiell.

Az államtitkár azt mondta, hogy még az ősz folyamán szeretnék megalkotni az elektromos autók töltésére vonatkozó törvényt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újabb bolt lesz zárva december 24-én

Újabb bolt lesz zárva december 24-én

Az összes magyar üzletét bezárja a Libri december 24-én. A cég ezzel akar hozzájárulni a munkatársai ünnepi kikapcsolódásához - írja a Világgazdaság.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A DK is beállt Pécs polgármestere mögé + videó

A DK is beállt Pécs polgármestere mögé + videó

A balliberális polgármester DK-hoz való viszonyát jellemzi, hogy amikor Dobrev Klára tartott lakossági fórumot a városban, órákra megszakította az éppen zajló közgyűlést, mert feltétlenül meg akarta mutatni magát a hallgatóság soraiban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!