2021. február 26.,
péntek, Edina napja

OGYÉI: Gyorsan és megfelelő körültekintéssel történt a Szputnyik Vakcina engedélyezése

Hír TV

2021. január 21., csütörtök 18:24

A körülményekhez képest gyorsan és megfelelő körültekintéssel zajlott a Szputnyik vakcina engedélyezési folyamata - erről beszélt a Hír TV-nek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet főigazgatója. Szentiványi Mátyás szerint a vizsgálatok igazolták, hogy az orosz oltóanyag hatékony és biztonságos. Az intézet engedélyezte az AstraZeneca vakcinát is, amelyet Nagy-Britanniában már használnak.

Így érkezett meg a Szputnyik-oltóanyag novemberben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet központjába.

A koronavírus elleni orosz vakcina dokumentációját értékelő vizsgálatok lezárultával az OGYÉI ideiglenes használatbavételi engedélyt adott ki, amely Magyarország területére érvényes és hat hónapra szól. Az intézet főigazgatója azt mondta, fontos volt, hogy minél gyorsabban tudjanak igent vagy nemet mondani a Szputnyik vakcinára.

Szentiványi Mátyás szerint

a Szputnyik vakcinától sem kell tartani, amely abban különbözik a Magyarországon már használt Pfizer és Moderna oltóanyagoktól, hogy a koronavírus tüskefehérjéjét előállító információ másként jut be a szervezetbe.

A Szputnyik oltóanyag vizsgálata a következő hetekben a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában folytatódik, ahol azt elemzik, hogy a vakcina valóban megfelel-e a dokumentációjában leírtaknak.

Hír TV