2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Nyomoznak a rákkeltő vérnyomáscsökkentők ügyében

A vártnál kevesebb forgalomból kivont vérnyomás-csökkentőt visznek vissza a betegek a patikákba. A szennyezett gyógyszereket augusztus végéig veszik vissza a gyógyszertárak, mégpedig fejenként két dobozt. A rákkeltő szennyezést tartalmazó készítmények ügyében ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés gyanújával.

  • Nyomoznak a rákkeltő vérnyomáscsökkentők ügyében

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet még június végén függesztette fel huszonhét vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását, mert egy kínai gyártó által előállított készítményben rákkeltő szennyező anyagot találtak. Bár a gyógyszereket kivonták a forgalomból a betegeknek akkor sem kell aggódniuk, ha már vettek be ezekből a gyógyszerekből.

 „Hát persze sokan meg vannak ijedve, de próbáljuk megnyugtatni őket, ebből is látszik, hogy működik a gyógyszerbiztonsági felügyelet. Nem kell megijedni, uralunk minden helyzetet, és amint lehet lépünk, ha ilyen rossz hírt kapunk” – fogalmazott Bölcs Judit, a Korona Patika gyógyszerésze.

Az ügyészség szerint akár bűncselekmény is történhetett. „Az illetékes kerületi ügyészség a feljelentést megvizsgálta és az abban foglaltak alapján megállapította, hogy ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés gyanúja fenn áll ezért a kerületi ügyészség a nyomozást ismeretlen tettes ellen elrendelte. A nyomozás teljesítésével az ügyészség a Budapesti Rendőr-Főkapitányságot bízta meg” – ismertette Bagoly Bettina szóvivő.

Az MSZP szerint a kormány egyáltalán nem kommunikál, ezért európai szinten szeretnék rendezni a problémát.

„Sürgős választ követelek az Európai Bizottságtól, amelyben arra keresem a választ, hogy miképpen lehet európai szinten gyorsabban és hatékonyabban megőrizni a hasonló botrányokat, és arra is választ várok, hogy az egyes tagországok kormányai milyen tájékoztató kampánnyal, milyen információkkal látták el az érintett betegeket” – jelentette ki Ujhelyi István EP-képviselő.

Magyarországon nagyjából 200 ezer embert érinthetett a gyógyszerszennyezés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!