2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Nyomásgyakorlással érnék el az árcsökkenést

A Fidesz frakcióvezetője felkérte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy vizsgálják meg, korábban milyen termékek drágultak az üzemanyagárakra hivatkozva. Rogán Antal szerint ugyanis most visszafelé is számon kérhető az árképzés, mivel egyre olcsóbb a benzin és a gázolaj. A nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint az élelmiszereknél mindenképp indokolt lenne az árak csökkentése. A közlekedési cégek viszont biztos, hogy nem csökkentik tarifáikat.

Elsőként a pékszövetség és az élelmiszer-feldolgozók képviselőivel egyeztetett a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal arra kíváncsi, hogy az elmúlt hónapok jelentős üzemanyagár-csökkenése ellenére miért nem mérséklődik a kenyér ára is. Magyarország élőben című műsorunkban azt is mondta: a kormánypártok nem akarnak hatósági árat bevezetni az alapvető élelmiszerekre, de a nyilvánosságon keresztüli nyomásgyakorlással el kellene érni, hogy csökkenjenek az árak. „Kértem külön a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy alaposan nézze meg, mely esetekben és hol lehetne kimutatható, hogy a gázolaj árának változásával együtt más termékek ára emelkedett, mert ezt most számon kérhetjük visszafelé” – mondta a frakcióvezető Magyarország élőben című műsorunkban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára még nem kapta meg Rogán Antal levelét, de Glattfelder Béla szerint is olcsóbbak lehetnének az élelmiszerek az energiahordozók árának mérséklődése után. „Ezeknek meglehetősen nagy energiatartalmuk van, akár az élelmiszer előállítását, a csomagolóanyagoknak az energiatartalmát tekintjük vagy a szállításét. És mivel az elmúlt időszakban az energiahordozók ára, különösképpen a földgáz-, illetve kőolajalapú energiahordozók ára jelentős mértékben csökkent, a várakozások leginkább abba az irányba mutatnak, hogy ez valamilyen módon előbb-utóbb az élelmiszeren, illetve az élelmiszer-kereskedelmen keresztül meg fog jelenni, és az árak csökkenni fognak” – fogalmazott a Hír Televíziónak az NGM gazdaságszabályozásáért felelős államtitkára.

A gázolaj árának csökkenése a tömegközlekedési vállalatokat is érinti. Csak a MÁV több mint 400 millió forintot spórolt, a jegyárak azonban nem változnak. „A tarifákat, illetve a kedvezményeket nem a vasúttársaság határozza meg, az a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatásköre. Azt azonban szeretném elmondani, hogy az elmúlt években, amikor meredeken emelkedtek az üzemanyagárak, akkor a minisztérium nem emelte a jegyárakat” – nyilatkozta Lőcsei Virág, a MÁV-Start Zrt. szóvivője.

A megtakarítást fejlesztésekre fordítják majd. A szóvivő azonban hozzátette: a vasúttársaság működtetési költségeihez képest elhanyagolható ez az összeg, tavaly ugyanis összesen 9 milliárd forintot költöttek gázolajra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!