2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

„Nyissunk egy új szemlélet felé” – ez is téma volt a Pedagógus Expón

Hír TV

2019. február 23., szombat 20:33

32 ország közel 2000 magyar pedagógusa vett rész a Pedagógus Expón. A résztvevőknek többek között a szakmára váró legújabb kihívásokról, a megváltozott társadalmi és technológiai körülményekre adott válaszokról tartottak előadásokat.

Nyíregyházi ovisok bemutatójával nyílt meg a második pedagógus expó, ahol elméleti és gyakorlati segítséget is kaphatnak a szakemberek. A rendezvény egyik célja, hogy a különböző korosztályokkal foglalkozó intézmények dolgozói találkozzanak egymással, megismerjék egymást világát, hogy közösen haladjanak a nevelés területén a gyerekek érdekében.

„Szülőkkel való kommunikációról, nagyon sok élménypedagógiai alapú előadást hallani, és nem az a lényeg, hogy itt tartalmakat tananyagot szívjon magába a jelenlévő pedagógus közösség, közönség hanem sokkal inkább az, hogy gondolkozzunk el dolgokon, hogy szemléleteket mások saját tapasztalatain keresztül kicsit nyissunk egy új szemlélet felé” – mutatott rá a programgazda Balatoni Kata.

A magyar kormány nem határokban, hanem nemzetben gondolkodik ezt már a nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos mondta ünnepi beszédében. A rendezvényen nem csak az anyaországban dolgozó bölcsődei gondozók, óvónők, tanítok vettek részt, hanem a szórvány magyarság és a diaszpóra területen működő magyar közösségek oktatói is.

„Mintegy 5000 külhoni intézmény és szervezet vállalta fel dedikáltan azt a munkát, hogy segítse a kárpát medencei magyarságot, segítse megmaradásunkat a Kárpát medencében. Ebben a munkában a magyar pedagógusok itt határokon innen és határokon túl, hatalmas munkát vállalnak, hiszen Önök azok, akik gyermekeinket magyar nyelvre kultúrára magyar történelemre oktatják, és tartást adnak nekik. Nagyon hálásak vagyunk ezért a munkáért” – így a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Szilágyi Péter.

A miniszteri biztos szólt a Határtalanul! program kibővítéséről is. Elmondta: két héten belül megjelenik az új pályázat, ahol már nemcsak hetedikesek utazhatnak a külhoni magyarlakta területekre, hanem az idősebb korosztályok is.