2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Novák: Nő a házasságkötési és a gyermekvállalási kedv

A kormány családpolitikája nyomán 9 év alatt 42 százalékkal nőtt a házasságkötések száma és 21 százalékkal emelkedett a gyermekvállalási kedv - jelentette ki Novák Katalin a Keresztény Újságírók Nemzetközi Konferenciáján szerdán Budapesten.

  • Novák: Nő a házasságkötési és a gyermekvállalási kedv

A terhességmegszakítások száma még mindig magas, ám soha nem volt olyan alacsony mértékű mint jelenleg - közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Ezek az eredmények azért is kiemelkedőek, mert 2002 és 2010 között, vagyis a nyolc éven át tartó "családellenes baloldali kormányzat alatt" 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma - tette hozzá a politikus.

Novák Katalin szerint a magyar kormány szerencsés helyzetben van, mert a választók felhatalmazása alapján immár 9 éve következetesen és kiszámítható módon alakíthatja a családpolitikáját. Márpedig a családalapítás során az egyik legfontosabb tényező a tervezhető jövő, hiszen a gyermekvállalás egész életre kiható döntés - fűzte hozzá.

Ebben a helyzetben a kormány alapelve - folytatta -, hogy a családokat segítő intézkedésekből soha nem vesznek el, hanem évről-évre hozzátesznek.

Ennek köszönhetően mára a magyar költségvetés a GDP közel 5 százalékát fordítja családtámogatásra, ami közel a duplája az OECD-tagállamok átlagának. A családokra fordított költségvetési összegek évről-évre nőnek, 2010-hez képest jövőre már két és félszer több forrást biztosít a kormány a családok számára - hangsúlyozta.

Példaként említette, hogy az otthonteremtési program keretében már akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak a családok, továbbá a Babaváró Támogatással további 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönhöz is juthatnak a fiatal házaspárok. Ez utóbbit, 3 gyermek megszületése esetén szintén nem kell visszafizetni - mondta.

Novák Katalin a továbbiakban úgy vélekedett, hogy miközben a világra a túlnépesedés a jellemző, Európa megadta magát, hiszen egyetlen országban sem éri el a termékenységi mutató a népesség szinten tartásához szükséges mértéket.

Ugyan a kontinens lakossága nő, ám ez csupán a tömeges bevándorlás eredménye - figyelmeztetett. Ebben a helyzetben döntött úgy a magyar kormány, hogy a családok megerősítésével válaszola demográfiai kihívásokra, és az Alaptörvényben is érvényre juttatja, hogy a család a nemzet legfontosabb erőforrása.

Az államtitkár szerint veszélyes a nyugati liberális média és gondolkodás azon üzenete, amely azt hiteti el a nőkkel, hogy versenyezniük kell a férfiakkal. Ugyanis a nőknek nem érdemes lemondaniuk a nőiségükből fakadó privilégiumokról, például arról, hogy gyermekeket szülhetnek.

Ebben a helyzetben a magyar kormány abban is támogatja a nőket, hogy a gyermekvállalás mellett ne mondjanak le a karrier építéséről sem. Ám, azt a döntésüket is támogatja, ha családanyaként szeretnének teljes életet élni - mondta Novák Katalin.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!