2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

Novák Katalin: Sokan kíváncsiak a magyar családtámogatási modellre

Hír TV

2019. szeptember 8., vasárnap 16:31

Sokan kíváncsiak a családokat támogató magyar modellre-jelentette ki Novák Katalin a Kossuth Rádióban. A család és ifjúságügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: a demográfiai a budapesti demográfiai konferencia résztvevői egységesek voltak abban, hogy a problémákat nem lehet a népvándorlás elősegítésével megoldani.

20 országból érkeztek előadók és számos külföldi látogatót is vonzott a III. Budapesti Demográfiai Csúcs. Erről beszélt a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Kossuth Rádióban. Novák Katalin szerint ez azt jelzi, hogy sokan kíváncsiak a magyar családtámogatási modellre. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az esemény remek lehetőség volt arra, hogy kor legjelentősebb problémájáról, a demográfiáról beszéljenek.

"Ez arról szól, hogy kik leszünk, mennyien leszünk, hogy fogunk élni itt Európában, ha lesz egyáltalán Európa mondjuk száz év múlva, majd az unokáink unokáira mit hagyunk mi örökségül. Innen indulunk, és aztán az alcím az legalább olyan fontos, hiszen a családokon keresztül közelítjük meg ezeket a kérdéseket. Tehát a közös pont az összes előadóban a világ húsz országából, minden pontjáról ideérkező rengeteg előadónak a közös nevezője az a család."

- mondta Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Novák Katalin kiemelte, hogy bár a családtámogatási rendszer működtetésében jelentős szerep hárul a kormányzatra, de fontos "szövetségesek" az egyházak, a családszervezetek, valamint a művészet és a tudományos élet szereplői is. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a konferencián fontos hangsúlyt kapott a migráció kérdése is. A résztvevők ennek kapcsán arra jutottak, hogy a Nyugat-Európát sújtó demográfiai problémákat nem lehet így megoldani.

"Nem az a probléma, hogy gyerekek születnek Afrikában. Az a probléma, hogyha ezek a gyerekek nem tudnak enni, hogyha ezek a gyerekek nem tudnak tanulni, hogyha ezek a gyerekek, ha felnőnek nőként, akkor nem tudnak érvényesülni. Ez már probléma, és ezekkel a problémákkal érdemes ott foglalkozni. De az nekünk európaiaknak egy nagyon fontos felismerésünk, hogy nem a migráció jelenti a megoldást ezekre a demográfiai kihívásokra."

- folytatta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Hozzátette: a kormány a bevándorlás helyett a családokat támogatja és bátorítani szeretné a fiatalokat a gyermekvállalásra, valamint, hogy nagycsaládban éljenek.

 

Hír TV