2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

A családvédelmi akcióterv minden elemére lesz elég forrás

A családvédelmi akcióterv minden elemére annyi pénzt szánnak, amennyi szükséges, a költségvetési keret felülről nyitott - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

  • A családvédelmi akcióterv minden elemére lesz elég forrás

Novák Katalin közölte, az első héten 2500-an igényelték a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, a kormány várakozásai szerint pedig egy év alatt 10 ezer családnak tudnak segíteni ezzel a kedvezménnyel.

Az idén 5 milliárd, jövőre pedig 10 milliárd forintot irányoztak elő a támogatásra a költségvetésben, de a pénz nem fogy el, ha többre lesz szükség, akkor többet is tudnak szánni rá - hangoztatta az államtitkár.

Elmondta, a támogatást az államkincstárnál kell igényelni, majd hat hónap áll rendelkezésre az adásvételi szerződés megkötésére. A 2,5 millió forintot nem kell megelőlegezni, a kincstár az autókereskedővel intézi majd a folyósítását, és a pénz teljes mértékben önerőként is felhasználható, amennyiben hitelre is szükség van a jármű megvásárlásához - tette hozzá Novák Katalin.

Elmondta azt is, hogy nagycsaládosnak azok számítanak, akik legalább három gyereket nevelnek, de a magzatot is beszámítják a 12. hét után, a gyerekek pedig - a támogatás szempontjából - a családi pótlék folyósításának ideje alatt számítanak, kivéve a fogyatékkal élő gyerekeket, mert ők élethosszig figyelembe vehetők.

A kedvezménnyel egyedülálló szülők is élhetnek, és nincs semmilyen jövedelmi korlát - fűzte hozzá az államtitkár.

Jelezte, a támogatásért cserébe egy Családbarát Magyarország feliratú matricát kell kiragasztani a hátsó szélvédőre, továbbá a vásárlástól számítva három évig nem lehet eladni az autót.

Novák Katalin az M1 aktuális csatornán elmondta azt is, hogy a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását kiterjesztették a legfeljebb egy éve forgalomba helyezett és maximum kétezer kilométert futott tesztautókra is, és a kedvezmény összevonható az elektromos autó támogatással is.

Az államtitkár kiemelte, a családvédelmi akciótól azt várják, hogy a fiatalok majd könnyebben és gyorsabban tudnak gyereket vállalni, hosszútávon pedig azt remélik, hogy a magyarság ismét egy fiatalodó nemzet lesz és újra gyarapodik.

Szeretnének segítséget nyújtani a családalapításhoz, a család bővüléséhez egyebek mellett a bölcsődei rendszeren keresztül is, ennek érdekében 95 milliárd forintra emelték az új bölcsődei férőhelyek létrehozására szánt keretet - mondta Novák Katalin.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!