2022. 05. 24. Kedd Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Nincs veszélyben a szavazati jogunk? + Videó

A bizottsági ellenőrzés nem egy különleges eljárás az unióban, szankciókra is bőven akad példa – mondta el a Hír Televíziónak Lattmann Tamás nemzetközi jogász annak kapcsán, hogy Brüsszel néhány hét múlva értesíti a magyar kormányt a kifogásairól. A szakértő nem tartja reálisnak, hogy a kötelezettségszegés kapcsán induló esetleges eljárás hazánk szavazati jogának megvonásához vezetne.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor hétfőn azzal a kéréssel fordult az Európai Parlament elnökéhez, hogy tegye lehetővé felszólalását a strasbourgi vitában. Martonyi János külügyminiszter lengyel kollégájával folytatott beszélgetésében hangsúlyozta, hogy a kormányzat kész tisztázni a nemzetközi közvélemény számára vitás döntéseit, esetleg módosítani is az elfogadott jogszabályokat

Mint ahogy azt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is megerősítette, várhatóan három kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen. Navracsics Tibor a köztévé reggeli műsorában elmondta: a jegybanktörvény és az adatvédelem témájában közel állnak ahhoz, hogy megoldást találjanak, ugyanakkor az igazságszolgáltatást érintő kérdésben jelenleg szakmai vita van.

Brüsszel hivatalos levélben értesíti a magyar kormányt a kifogásokról, amelynek két hónapon belül kell válaszolnia. Ha a válasszal a bizottság nem elégedett, felszólítja az Orbán-kormányt, hogy tegyen eleget az uniós jogszabályoknak. Ha továbbra sincs megegyezés, az ügy az Európai Bíróság elé kerül. A testület pénzbírsággal sújthatja Magyarországot.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász ennek kapcsán a Hír Televíziónak elmondta: az Európai Bizottság legfontosabb szerepe, hogy ellenőrizze, a tagállamok megfelelnek-e az uniós jognak. Ha egy tagállam esetében úgy találják, hogy egy ország nem tesz eleget az elvárásoknak, kötelezettségszegést állapítanak meg, de a bizottság csak ellenőrzési jogot gyakorol, ha az ügy odáig fajul, akkor az Európai Bíróság hoz döntést.

A jogász az ellenőrzés mikéntjéről elmondta: a bizottságnak nem kell hivatalos megkeresés útján jeleznie az ellenőrzést, ez egy általános eljárás az unióban. Egy adott ügy lefutása attól függ, hogy a megállapított kötelezettségszegés milyen jellegű – hangsúlyozta Lattmann. Sok esetben gyorsan véget ér egy-egy eljárás, de egy tényleges vitánál a folyamat 2-3 évig is elhúzódhat – magyarázta. A bíróság büntetésként pénzbírságot is kiszabhat – erősítette meg a szakértő, hozzátéve: ilyen jellegű szankciókra nagyon sok példa van. Mint mondta, a legtöbb ilyen Olaszországgal kapcsolatban történt.

Azzal kapcsolatban, hogy megvonhatják-e hazánk szavazati jogát, Lattmann Tamás azt mondta: a szavazati jog megvonása inkább valamiféle politikai jellegű eljárás következménye lehet, ilyen kötelezettségszegés esetén nem gondolja reálisnak ezt a lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

Honvédelmi veszélyhelyzet

A miniszteri eskütételek mellet ma szavaznak a 10. alaptörvény-módosítási javaslatról a parlamentben. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt kapcsoltuk a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!