2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Nincs veszélyben a szavazati jogunk? + Videó

A bizottsági ellenőrzés nem egy különleges eljárás az unióban, szankciókra is bőven akad példa – mondta el a Hír Televíziónak Lattmann Tamás nemzetközi jogász annak kapcsán, hogy Brüsszel néhány hét múlva értesíti a magyar kormányt a kifogásairól. A szakértő nem tartja reálisnak, hogy a kötelezettségszegés kapcsán induló esetleges eljárás hazánk szavazati jogának megvonásához vezetne.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor hétfőn azzal a kéréssel fordult az Európai Parlament elnökéhez, hogy tegye lehetővé felszólalását a strasbourgi vitában. Martonyi János külügyminiszter lengyel kollégájával folytatott beszélgetésében hangsúlyozta, hogy a kormányzat kész tisztázni a nemzetközi közvélemény számára vitás döntéseit, esetleg módosítani is az elfogadott jogszabályokat

Mint ahogy azt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is megerősítette, várhatóan három kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen. Navracsics Tibor a köztévé reggeli műsorában elmondta: a jegybanktörvény és az adatvédelem témájában közel állnak ahhoz, hogy megoldást találjanak, ugyanakkor az igazságszolgáltatást érintő kérdésben jelenleg szakmai vita van.

Brüsszel hivatalos levélben értesíti a magyar kormányt a kifogásokról, amelynek két hónapon belül kell válaszolnia. Ha a válasszal a bizottság nem elégedett, felszólítja az Orbán-kormányt, hogy tegyen eleget az uniós jogszabályoknak. Ha továbbra sincs megegyezés, az ügy az Európai Bíróság elé kerül. A testület pénzbírsággal sújthatja Magyarországot.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász ennek kapcsán a Hír Televíziónak elmondta: az Európai Bizottság legfontosabb szerepe, hogy ellenőrizze, a tagállamok megfelelnek-e az uniós jognak. Ha egy tagállam esetében úgy találják, hogy egy ország nem tesz eleget az elvárásoknak, kötelezettségszegést állapítanak meg, de a bizottság csak ellenőrzési jogot gyakorol, ha az ügy odáig fajul, akkor az Európai Bíróság hoz döntést.

A jogász az ellenőrzés mikéntjéről elmondta: a bizottságnak nem kell hivatalos megkeresés útján jeleznie az ellenőrzést, ez egy általános eljárás az unióban. Egy adott ügy lefutása attól függ, hogy a megállapított kötelezettségszegés milyen jellegű – hangsúlyozta Lattmann. Sok esetben gyorsan véget ér egy-egy eljárás, de egy tényleges vitánál a folyamat 2-3 évig is elhúzódhat – magyarázta. A bíróság büntetésként pénzbírságot is kiszabhat – erősítette meg a szakértő, hozzátéve: ilyen jellegű szankciókra nagyon sok példa van. Mint mondta, a legtöbb ilyen Olaszországgal kapcsolatban történt.

Azzal kapcsolatban, hogy megvonhatják-e hazánk szavazati jogát, Lattmann Tamás azt mondta: a szavazati jog megvonása inkább valamiféle politikai jellegű eljárás következménye lehet, ilyen kötelezettségszegés esetén nem gondolja reálisnak ezt a lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: "Láthatóan idén sokkal több eljárást indítottak az oltások ellen és sokkal szervezettebbek. Álhíreket terjesztenek, részletes leírásokat tesznek közzé az interneten, hogyan kell akadályozni az oltás beadását. Ez óriási felelőtlenség."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!