2024. 02. 25. Vasárnap Mátyás napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Elveszett illúziók 11:00

Belföld

Nézőpont-felmérés: Erős a németek és a magyarok egymás iránti bizalma

Erős a németek és a magyarok egymás iránti bizalma - derült ki a Nézőpont Intézet által idén is elkészített német-magyar barométer felmérésből, amelynek eredményéről tájékoztatták az MTI-t.

  • Nézőpont-felmérés: Erős a németek és a magyarok egymás iránti bizalma

A közlésük szerint a barométer a két ország lakosságának véleményét vizsgálja a másik nemzetről és a kétoldalú kapcsolatokról. A felmérés a Konrad Adenauer Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával készült, mindkét ország felnőtt társadalmára reprezentatív mintán, ezer-ezer ember megkérdezésével. A Nézőpont közleménye fontos megállapításnak nevezi, hogy a két nemzet bízik egymásban: a magyarok és a németek ugyanolyan arányban mondták, hogy az egyes társadalmi szerepekben elfogadnák a másik nemzethez tartozó személyt. Egyenrangú barátként, családtagként vagy szomszédként 80 százalék fölött, de beosztottként is 70 százaléknál nagyobb arányban fogadnák a másikat vezetőül.

A németek kétharmada tavaly és idén is "inkább jó" véleménnyel volt Magyarországról (66, illetve 64 százalék) - írták, hozzátéve, hogy a magyarok véleménye viszont jelentősen javult "Orbán Viktor és Angela Merkel együttműködésének javulásával, a kötelező betelepíti kvóta kezdeményezés bukásával". Mint felidézzék, 2019 nyarán a magyaroknak csak 45 százaléka volt jó véleménnyel Németországról, 2020 nyarán viszont már 72 százaléka. Az intézet kiemelte, hogy a javulás ellenére számos kérdésben a németek kritikusabban vélekednek Magyarországról, mint amennyire a magyarok Németországról. "Ennek oka, hogy a német sajtó immár tíz éve az Orbán-kormány ellen folytatott kampánya miatt a németek képe Magyarországról kritikusabb", mint fordítva - áll a kommünikében. Emlékeztettek: a Nézőpont 2016 óta a német sajtóban megjelent 8750 tudósítást elemzett, és azt találta, hogy csak 221 volt megértő a magyar kormány törekvéseivel szemben, 3757 viszont kritikus, támadó vagy egyoldalú, a többit semlegesnek értékelték.

Úgy folytatták: a németek csak a 36 százaléka gondolja azt, hogy Magyarországon a média kritizálhatja a kormányt, amely - mint fogalmaztak - "a közvetlen élettapasztalattal ellentétes". Megjegyezték: csupán a németek 23 százalék a gondolja azt, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait védik Magyarországon, "jóllehet épp az Orbán-kormány erősítette meg a nemzetiségek közjogi státusát, támogatását, vagy vezette be a második világháború után elhurcolt németek emléknapját".

A magyarok 61 százaléka véli úgy, hogy a német média kritizálhatja a kormányt, és 57 százaléka, hogy a németeknél a nemzetiségek jogait védik. A beszámoló szerint a kétoldalú kapcsolatokat a németek rosszabbnak látják mint tavaly: 42-ről 33 százalékra csökkent az arányuk. Ugyanakkor 53-ról 60 százalékra nőtt a kapcsolatokat jónak tartó magyarok aránya. Mindkét ország közvéleménye elsősorban a migrációs politikához való viszonyulás különbségére vezeti vissza a kétoldalú kapcsolatok nehézségeit - közölte az intézet. A kétoldalú kapcsolatokat a magyarok 75, a németek 67 százaléka javítaná - ismertette a Nézőpont arra is kitérve, hogy míg a magyarok elsősorban a gazdaságpolitikában látják a kitörési pontokat (51 százalék), addig a németek elsősorban migrációs politikában és az éghajlat-változás elleni küzdelemben vonnák szorosabbra a szövetséget (48, illetve 37 százalék).

A közlemény beszámolt arról is, hogy az adatokat a vírushelyzetre tekintettel zártkörű rendezvényen mutatta be a Nézőpont Intézet. Azon Mráz Ágoston Sámuel igazgató úgy vélekedett, hogy hiba lenne, ha a német baloldal 2017-hez hasonlóan ismét Magyarországgal szeretne foglalkozni a 2021-es választási kampányban. Ennek ellenére - fűzte hozzá - "a német baloldal mindent elkövet a kancellár és a magyar miniszterelnök jó együttműködésének nehezítésére". Az intézet beszámolója szerint Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodavezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a két nép rengeteg szálon kötődik egymáshoz. Kiemelte a kibontakozó hadiipari együttműködést, "amely a jó gazdasági kapcsolatoknak új dimenzióját jelenítheti meg".

Boris Kalnoky újságíró, a Matthias Corvinus Collegium médiaiskolájának vezetője az eseményen arról beszélt, hogy a németek számára az "Európa-projekt identitásuk része" és a Magyarországgal szembeni éles kritika nem egy esetben arra vezethető vissza, hogy Magyarországról EU-ellenességet feltételeznek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gazdag Dániel fontos góllal kezdte az idényt

Gazdag Dániel fontos góllal kezdte az idényt

Gazdag Dániel 93. percben szerzett góljával mentett pontot a Philadelphia Union a vendég Chicago Fire ellen szombaton az észak-amerikai labdarúgóliga (MLS) idei szezonjának első fordulójában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította.
Új tanulmánykötet jelent meg a gulág- és gupvikutatásokról

Új tanulmánykötet jelent meg a gulág- és gupvikutatásokról

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából mutatta be szombaton a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága a "Közel 80 éve történt... - Adatok, tények történetek a szovjet fogságból" című kötetet, amely az Alapjogokért Központ támogatásával jelent meg.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!