2023. 09. 23. Szombat Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

2x2 néha öt

Következik:

Poltikai hobbista 21:15

Belföld

Nézőpont: A választók büntetik a baloldal hamis koalícióját

Az összesített baloldal hamis koalíciója rontott a különálló baloldali eredményekhez képest a borsodi időközi választáson a Nézőpont Intézet legfrissebb elemzése szerint, amelyből az is kiderül, hogy az ellenzék hiteltelen választási együttműködése évek óta inkább visz, mint hoz. A baloldal mégis továbbra is az összefogás fontosságát sulykolja a nyilvánosságban.

  • Nézőpont: A választók büntetik a baloldal hamis koalícióját

Bíró László hétvégi veresége nem csupán a jelölt sok tekintetben vállalhatatlan ügyei, hanem a Jobbik és a baloldal hamis koalíciójának a kudarca is – állapítja meg a Nézőpont Intézet legfrissebb elemzése. Mint kifejtik: a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. egyéni választókerületében tartott október 11-i időközi választás azt mutatta, hogy az ellenzék közös indulása inkább visz, mint hoz.

A baloldal által támogatott Bíró László mostani eredménye (45,89 százalék) ugyanis jelentősen elmarad a 2018-as országgyűlési választáson elért elméleti közös ellenzéki eredménytől (az egyéni jelöltjeik összesen 48,81 százalékot kaptak).

Hozzáteszik: fontos emellett látni, hogy még egy ilyen kiélezett, az ellenzék által magasra srófolt téttel bíró választáson is közel háromszázaléknyi olyan szavazó volt, aki egyik oldal jelöltjét sem támogatta. Ennek oka elsősorban a tiszaújvárosi, inkább baloldali választók inaktivitása volt.

A Nézőpont Intézet úgy fogalmaz: a közös lista baloldali propagandistái egymásra licitálva arról beszélnek, hogy milyen felhajtóereje lehet a baloldali pártok – az újdonsült baloldali Jobbikkal közös – együttműködésének. Eközben azonban elfeledkeznek vagy nem beszélnek arról, hogy a hatalomszerzés és szavazatmaximalizálás hamis koalíciója a Fidesz-szimpatizánsok táborát is mozgósítja, sőt a 2010 előtti vezetők visszatérésétől, a posztfasisztáktól vagy a Budapest helyett inkább Brüsszelben erős Momentum hatalomszerzésétől való félelem erősebb, mint a Fidesz elutasítottsága.

Az elemzőintézet rámutatott: nemcsak a múlt vasárnapi időközi országgyűlési választáson, de tavaly Budapesten és idén Mohácson is beigazolódott, hogy az ellenzék számára inkább hátrányos a közös indulás a szavazók lemorzsolódása miatt. Ami Budapestet illeti: Karácsony Gergely arányaiban kevesebb szavazatot ért el 2019 őszén, mint amennyit az akkor még külön-külön induló baloldali pártok jelöltjei utólagosan összesítve.

Míg a 2018-as országgyűlési választáson a budapesti választókerületek ellenzéki színekben (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd vagy Együtt) induló egyéni jelöltjeinek összesített átlagos eredménye 58,89 százalék volt, addig Karácsony Gergely összbaloldali jelöltként jelentősen rosszabb, 50,86 százalékos eredményt ért el.

Egyes választókerületekben (10., 14., 16., 17.) több mint tíz százalékpontos volt Karácsony Gergely szavazatarányos gyengülése 2018-hoz képest, de a legkisebb lemorzsolódás is meghaladta az öt százalékpontot.

 

A baloldali Csorbai Ferenc esete is hasonló Mohácson, aki tavaly a leadott szavazatok 31 százalékával, de egyedüli indulóként lett polgármester, az idei időközi választáson azonban már elbukott. A 2018-as országgyűlési választásokon ugyanis az elméletben összesített baloldali egyéni jelöltek Mohácsra vetített szavazataránya 49,63 százalék volt, Csorbai pedig a 2020 szeptemberében tartott időközi választáson 40,39 százalékot ért el – fejtette ki a Nézőpont Intézet elemzésében.

 

 Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában szereplő Fritsch Róbert szoros csatában elveszítette döntőjét, így ezüstérmet nyert szombaton a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Pécsi Pride: Aki nem ugrál, az büdös náci

Pécsi Pride: Aki nem ugrál, az büdös náci

Aki nem ugrál, az büdös náci, hej-hej – ez a rigmus a Pécsi Prideon hangzott el, a menetet vezető kamionról. Az alacsony érdeklődés mellett zajló eseményen négyen mondtak beszédet, köztük a holland nagykövet és a hirhedt Pankotai Lili, volt pécsi gimnazista is.
Keresztényként próbálja beállítani magát Gyurcsány Ferenc

Keresztényként próbálja beállítani magát Gyurcsány Ferenc

Keresztényként kívánja láttatni magát Gyurcsány Ferenc, holott pártja rendszeresen az egyházakat támadja. A DK vezetője már 2014-ben azzal fenyegetőzött, hogy ha kormányra kerül ellehetetleníti az egyházakat, de arról is tanúbizonyságot tett már, hogy a katolikus vallás alapjaival sincs tisztában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!