2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Nemzeti kormányokat buktatnának meg a baloldali sajtó segítségével

Az amerikai milliárdos Soros György által szponzorált Európai Alapítványok Hálózata pályázatot hirdetett: a Civitates program keretében több mint 700 millió forintnyi összeggel kívánják támogatni az általuk függetlenek ítélt újságírást – hívja fel a figyelmet a Századvég Alapítvány. Elemzésében arra keresi a választ, hogy – különösen Magyarország szempontjából – milyen motivációk húzódhatnak meg a projekt mögött.

  • Nemzeti kormányokat buktatnának meg a baloldali sajtó segítségével

A Soros-szervezetek sajátos stratégiája egyre élesebben rajzolódik ki: a milliárdoshoz köthető NGO-k, vagyis álcivil szervezetek partnereket keresnek a sajtó, az üzleti szféra, esetleg a sport világából, majd befolyásos véleményformálók segítségével – a nyílt társadalom eszméjét szem előtt tartva – igyekeznek átformálni a választók gondolkodását, valamint nyomást gyakorolni az egyes európai országok megválasztott vezetőire, állapítja meg az elemzés.

Eldöntik, ki független

A Századvég elemzése kiindulópontként megjegyezi, hogy az Open Society Foundations, valamint a hozzá köthető NGO-k részéről általánosnak tekinthető jelenség, hogy különböző nehezen megfogható, homályos, ám egyértelműen politikai töltetű célkitűzéseket kívánnak megvalósítani, így nem meglepő, hogy az említett pályázati források többek között az „európai demokrácia védelmére”, illetve a „hatalommal való visszaélés leleplezésére” fordíthatók.

A független sajtó értelmezése a Soros­kontextusban sajátos színezetet kap, mivel a balliberális újságírás kiemelt támogatói maguk döntik el, hogy mely orgánumok tekinthetők függetlennek, mintegy determinálva ezzel a politikai elfogultságot – mutat rá az elemzés. A sajtóviszonyok alakítására irányuló törekvések a Soros-hálózat részéről Magyarországon sem példa nélküliek. A mil­liárdos egyik legfőbb hazai zászlóshajója, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jelentős, évente együttesen több tízmillió forintos támogatásban részesül az Open ­Society ­Foundationstől, a Sigrid Rausing Trusttól (amelynek igazgatósági tagja, Chris ­Stone 2012 és 2017 között az Open Society Foundations elnöki tisztségét töltötte be), továbbá az MLDI-től (melynek vezérigazgatója, Peter Noorlander korábban az Open Society Media Program vezető jogtanácsosa volt), egyebek mellett újságírók peres képviseletének ellátására, a „jogtudatosításukra”, valamint további, a sajtómegjelenéssel kapcsolatos kiadások finanszírozására – ismerteti a Századvég.

Ellenzék helyett

A Soros-NGO-k tevékenysége nagy súllyal esik latba Magyarországon, ahol karakteres ellenzéki politikusok hiányában a balliberális újságírókra hárul a feladat, hogy meghatározó közéleti kérdésekben a nemzetközi baloldal vízióit artikulálják. Ezen túlmenően az Európára nehezedő migrációs nyomás láthatóan nem fog alábbhagyni, hiszen a koronavírus-járvány első hullámának visszaszorulásával az országba bejutni kívánók száma ismét jelentősen megugrott. A Századvég szerint úgy tűnik, a nyílt társadalom ideológiáját és a nyitott határokat képviselő alapítványok folytatni kívánják sajátos narratívaépítésüket, és mindent megtesznek azért, hogy a társadalom szélesebb spektrumát maguk mellé állítsák víziójuk, többek között az illegális bevándorlás elfogadtatása érdekében. E cél realizálásához megfinanszírozzák a számukra kedves európai sajtóorgánumokat.

Azonban nem ez az egyetlen jele a Soros-hálózat és a hazai baloldali médiumok, illetve újságírók együttműködésének – hívja fel a figyelmet az elemzés. Az Index egykori főszerkesztője, Dull Szabolcs német sajtódíjat kapott, melyet a tervek szerint ma az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović ad át neki. Mijatović a Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott OpenDemocracy platform tagja, 2018-ban pedig a magyar Stop, Soros! törvénycsomagot kifogásolta arra hivatkozva, hogy a jogszabály korlátozza az NGO-k bevándorlókat támogató munkáját. Könnyen belátható, hogy Soros György szövetségesei nem koope­rálnának olyan újságírókkal, akik a nyílt társadalom víziójával nem összeegyeztethető nézeteket képviselnek.

Kritika nélkül

A Századvég szerint elgondolkodtató és a hálózati jelleg bizonyítékaként értékelhető, hogy az amerikai tőzsde­spekulánshoz közel álló külföldi sajtó­orgánumok a politikai relevanciával bíró magyarországi történésekről rendszeresen a hazai balliberális médiumok nézőpontjából számolnak be, azok álláspontját lényegében kritika nélkül átvéve. Az ABC News, illetve a New York Times is a magyar baloldali sajtó szellemiségében tudósított az Index körül zajló változásokról, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem strukturális átalakításával kapcsolatos fejleményekről. Emellett feltételezhető, hogy a hazai balliberális szerkesztőségek feltőkésítése is elemét képezi annak a nagyobb szabású tervnek, amely a jobboldal kormányzati pozícióból való eltávolítására, illetve arra irányul, hogy a nyílt társadalom koncepciójának megvalósítására nagyobb hajlandóságot mutató politikai pártok kerülhessenek hatalomra. Ezt az állítást támasztja alá, hogy a Sigrid Rau­sing Trust 2019. október 1-jétől kezdődően nyolcvan-, illetve negyvenezer fonttal (körülbelül 30 és 15 millió forinttal) támogatta a balliberális kötődésű Átlátszó.hu és Direkt36 portálokat.

Összegezve kijelenthető, hogy a nemzetközi, Soros által finanszírozott NGO-k egyre színesebb eszközöket alkalmaznak a politikai befo­lyásszerzésre, így Európa nemzeti kormányainak a jövőben is számítaniuk kell a választói felhatalmazással nem rendelkező, külföldi érdekeket képviselő lobbiformációk intenzív támadásaira – zárul az elemzés.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!