2024. 06. 13. Csütörtök Antal, Anett napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Németh Zsolt: A visegrádi és a balti régiónak szorosabban kell együttműködnie külpolitikai kérdésekben

A visegrádi és a balti országok között szorosabb egyeztetési mechanizmusra van szükség külpolitikai kérdésekben - mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden Budapesten, miután lett partnerével tárgyalt.

  • Németh Zsolt: A visegrádi és a balti régiónak szorosabban kell együttműködnie külpolitikai kérdésekben

Németh Zsolt hangsúlyozta: megvitatták az országaikat érintő legfontosabb biztonsági kihívásokat. Sok kérdésben hasonlóan gondolkodnak, és fontos, hogy a közös választ kiegészítsék a régiók közötti együttműködéssel - vélekedett.

Közölte: a déli kihívásokkal kapcsolatban egyetértettek a migráció fő vonalainak kezelésében. Lettország sem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját, és ez a közös álláspont a kiindulópontja annak, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyeknek alapja, hogy a problémákat helyben kell megoldani, nem pedig "Európába importálni" - fogalmazott.

A politikus arra is kitért, hogy lényeges a válasz az oroszországi agresszióra, amely máig ható következményekkel járó, súlyos helyzetet idézett elő. A megoldás mindenekelőtt a NATO kezében van, és a szövetség helyes választ adott, amikor a hagyományos területvédelem és a kollektív védelem jelentőségét helyreállította - mondta. Hozzátette: Magyarország és Lettország mindent megtesz, hogy erős hadsereggel rendelkezzen, és hogy a biztonsági együttműködés a NATO kereteiben elrettentő hatással legyen minden agresszióval szemben.

Megjegyezte: nagyon intenzív a parlamenti diplomácia Magyarország és Lettország között.

Rihards Kols, a lett parlament külügyi bizottságának elnöke kiemelte: céljuk, hogy együttműködésükkel európai uniós és globális szinten is erősebb legyen országaik hangja.

Kifejtette: megvitatták az EU jövőjét, valamint az új Európai Bizottsággal szemben támasztott elvárásokat. Magyarország nagyon fontos portfóliót kap az újonnan felálló testületben, és Lettország támogatja az EU bővítését, ezért szorosan együttműködik Magyarországgal, hogy segítsék az unió felé igyekvő országokat - közölte.

A lett képviselő Oroszországgal kapcsolatban a védelmi képességek fejlesztésének és a külső határvédelemnek a jelentőségét húzta alá.

A visegrádi és a balti régió közötti együttműködést is sürgette, mint mondta, szükséges, hogy egy hangon képviseljék a nemzeti érdekeiket az EU-ban.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!