2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Nem vár a végtelenségig a Fidesz az EPP válaszára

Az Európai Néppárt tegnap még nem reagált az Orbán Viktor által jegyzett, a néppárt vezetőségének is eljuttatott memorandumra, ám a néppárt spanyol, olasz és francia tagpártjai szívesen vették a reformot sürgető szavakat. Kiszelly Zoltán jó stratégiai lépésnek tartja a kezdeményezést, a politológus szerint eddig a Fidesz volt az űzött vad, ám a kormányfő most megfordította a helyzetet. A memorandum azt is bizonyítja, hogy a Fidesz nem a konfliktust, hanem a megoldást keresi.

  • Nem vár a végtelenségig a Fidesz az EPP válaszára

 

Hivatalosan nem kommentálták az Európai Néppárt (EPP) részéről az Orbán Viktor által jegyzett memorandumot, s az is biztosra vehető, hogy Donald Tusk, a pártcsalád elnöke és a magyar miniszterelnök a ma kezdődő uniós csúcstalálkozó margóján sem találkoznak majd Brüsszelben

A Magyar Nemzet megírta: a Fidesz a korábbi ígéretnek megfelelően egy rövid vizsgálati anyagban sürgette a néppárt stratégiai irányvonalának módosítását.

A memorandum egyebek közt kitért arra, hogy a legnagyobb európai pártcsalád ma egyre inkább balra tolódik, teret enged a genderideológiának, valamint a tömeges bevándorlás ösztönzésétől sem riad vissza.

„A néppárt politikája mára azt az érzést kelti az emberekben, hogy a párt fél felvállalni önmagát”

– állt a szövegben, amelyet az EPP tagpártjai kedden kora délután kaptak kézhez.

A kormányfő a néppárt 2017-es találkozójára sem érkezett üres kézzel. Most részt venne az irány kijelölésében

Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke szerdán egy interjúban jelentette ki, hogy a magyar kormánypárt igenis választ vár a vitaindítójára. Mint mondta, a Fidesz most a néppárt vezetőit és tagpártjait szólította meg, elsősorban tehát tőlük remélik a reakciót.

Az is tény ugyanakkor, hogy nem fogunk a végtelenségig tétlenül várakozni

– hangoztatta az államtitkár, hozzátéve: amennyiben a Fidesz által kijelölt irányvonalra nincs fogadókészség a pártcsaládon belül, akkor lesznek más partnerek.

Magyar Nemzet úgy tudja, hogy részben létezik az említett fogadóképesség, ugyanis a néppárt több tagpártja is szívesen vette a reformot sürgető szavakat. A „jelentősebb” EU-országok közül a tömörülés spanyol, olasz és francia tagpártjai­ról van szó. Ezek a néppárti delegációk voltak azok, amelyek már januárban sem szavazták meg a magyar jogállamiság helyzetét bíráló európai parlamenti határozatot, részben arra hivatkozva, hogy az az európai baloldal eszköze az EPP megosztására.

A baloldal egyébként máris kritizálta a miniszterelnöki memorandumot.

Szerda délután az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója a Twitteren idézte az írást, majd a Fidesz EPP-ből való „kirúgását” sürgette. A bejegyzésben felrótták Orbán Viktornak, hogy „a néppárt jobbra tolódását”, „szélsőjobboldali szövetséget és nemzeti gondolkodású pártokat”, illetve a „keresztény, férfi és nő házasságán alapuló családmodellt” követeli. Idézték a brüsszeli Euractiv portál témába vágó cikkét is, amely a dühös jelzőt használta a memorandumra. Egyébként az Orbán-dokumentum egyik sarkalatos pontja épp az, hogy a néppárt ma viszonyítási pontként tekint a baloldal, illetve az általa befolyásolt sajtótermékek véleményére.

Kérdéses ugyanakkor, hogy az EPP-n belüli ideológiai vita milyen irányt vesz majd. A Fidesszel szemben a néppárt északi tömörülései, valamint nyugati törpepártok foglalnak állást, míg a német keresztény uniópártok általában békítő álláspontra helyezkednek. Az említett olasz–francia–spanyol tengely a magyarok szövetségesének tekinthető.

A pártcsalád jövő év elején rendez rendkívüli kongresszust a képviselt politikai irányvonalról és kihívásokról – ezt Donald Tusk néppárti elnök jelentette be nemrég. Tusk az utóbbi hónapokban sokat kritizálta a Fideszt, ám nem találkozott a párt elnökével, Orbán Viktorral. Mint az tegnap biztossá vált, a találkozóra a ma kezdődő uniós csúcstalálkozó idején sem kerül sor. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az Euronewsnak a következő EU-csúcs idejét, vagyis március 26-át vagy 27-ét jelölte meg lehetséges tárgyalási időpontként.

Az Európai Néppárt válságba került 2020-ra, ma már csak az Európai Parlament képviselőinek negyede tartozik a pártszövetséghez, amely a Fidesz belépése óta jelentős ideológiai irányváltást hajtott végre

– áll a Nézőpont Intézet Magyar Nemzethez eljuttatott elemzésé­ben. Mint írták, a néppárt által 2001-ben elfogadott berlini nyilatkozat még az illegális bevándorlás elleni küzdelmet, az országhatárok hatékony védelmét, a gyermekeikért felelősséget vállaló családok támogatását emelte a pártszövetség politikájának középpontjába.

Kiszelly Zoltán zseniális húzásnak nevezte, hogy Orbán Viktor memorandumot küldött az Európai Néppárt vezetésének a stratégiai irányvonal módosítása érdekében. A politológus úgy fogalmazott:

az, hogy az Európai Néppárt, a CDU és több nyugat-európai politikus balra tolódott, nem tetszik a szervezet egészének. Hozzátette: eddig mindig a Fidesz volt az űzött vad, ám most megfordították a helyzetet. Bebizonyították, hogy nem a konfliktust, hanem a megoldást keresik, és megmutatták azt is, hogy van alternatíva.

Szavai szerint a memorandummal a Fidesz egy esélyt ad a néppártnak, hogy újragondolja a saját helyzetét, térjen vissza a gyökerei­hez, legyen újra jobbközép erő. Vagyis a párt űzött vadból javaslattevő lett, és ezzel a lépéssel szövetséget tud építeni. Kiszelly Zoltán úgy véli, hogy az Európai Néppárt vezetése ezzel lépéskényszerbe került, magyarázkodniuk kell.

A politológus arra számít, hogy a néppárti vezetés csak az európai értékek blablát ismételgeti majd, pedig annál most sokkal konkrétabb dolgokat kellene mondaniuk. Emellett szerinte érdemben kellene reagálniuk Orbán Viktor memorandumára, nem pedig az európai értékekre kellene hivatkozniuk, mert az valójában a balra tolódást jelenti.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Deutsch Tamás: megvannak az induláshoz szükséges jelölések + videó

Deutsch Tamás: megvannak az induláshoz szükséges jelölések + videó

A Fidesz valamennyi képviselőjelöltje alig néhány óra alatt összegyűjtötte a június 9-i választásokon történő induláshoz szükséges ajánlásokat - jelentette be a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) listavezetője vasárnap, a párt közösségi oldalára feltöltött videóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!