2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Belföld

Nem Ukrajna rendelte be a magyar nagykövetet

Ukrajna nem rendelte be a magyar nagykövetet, a találkozóra magyar kezdeményezés után került sor - ezt a külügyminisztérium közölte.

  • Nem Ukrajna rendelte be a magyar nagykövetet

Ukrajna nem rendelte be a magyar nagykövetet, a találkozóra magyar kezdeményezés után került sor - ezt a Külügyminisztérium közölte. Az ukrán fél ugyanakkor a találkozón felvetette az elmúlt napok magyar kijelentéseit. A miniszterelnök tegnap azt mondta, hogy Magyarország továbbra is megvétózza Ukrajna NATO- és EU-csatlakozási törekvéseit, mert az ukrán parlament tovább korlátozná a kárpátaljai magyarok jogait.

Nincs meg a szavahihetőségnek az a bizalmi bázisa, ami lehetővé tenné, hogy komolyan vegyük az egymással folytatott tárgyalásokat. Mindi az az érzésem van, hogy minden tárgyalás kizárólag a másnak reggeli nyilatkozatok és sajtóhírek szempontjából értelmezendő– mondta magyar-ukrán viszonyról Orbán Viktor a Magyar Állandó értekezleten pénteken. A miniszterelnök szerint az elmúlt időszakban az ukrán törvényhozás által meghozott döntések negatívan érintették a kárpátaljai magyarokat, és szerinte a helyzet csak rosszabb lesz a közeljövőben.

Ismerjük azokat a törvényjavaslatokat amelyek már az asztalon vannak a kijevi parlamentben, amelyek az oktatáson túlmutató nyelvhasználat és egyéb kérdéseket szabályoznak, és egyre rosszabbak. Tehát nem arról van szó, hogy orvosolnák az eddigi problémákat, hanem az újabb és újabb törvényjavaslatokat egyre rosszabb és rosszabb helyzeteket idéznek elő. A titkosszolgálatok bevetése pedig magyar állampolgárságú, vagy kettős állampolgárságú kárpátaljaiakkal szemben pedig végképp túl van azon a tűréshatáron amit eddig a kárpát medencében általánosan elfogadtunk– mondta Orbán Viktor.

Az ukrán külügyi tárca pénteken azt közölte: bekérették az ukrajnai magyar nagykövetet, hogy így tiltakozzanak Orbán Viktor kijelentései ellen. A külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára viszont azt közölte: a beszélgetést a magyar nagykövet kezdeményezte.

A tegnapi nap során az történt, hogy létrejött egy megbeszélés egy beszélgetés a kijevi magyar nagykövet, Íjgyártó István és az ukrán külügyminisztérium területileg illetékes főosztályvezetője között és ez a megbeszélés magyar kezdeményezésre jött létre tehát nem berendelésről van szó, a megbeszélés témáját pedig a kétoldalú kapcsolatok jelentették illetve az aktuális ügyek, van ilyen éppen elég. Valóban szóba került a diaszpóra tanács, illetve a diaszpóra tanácson elhangzott mondatok, de nem ezek a mondatok adták a találkozó apropóját és a fő témáját sem– nyilatkozta korábban Menczer Tamás. A kárpátaljai magyar kulturális szövetség elnöke úgy látja nincs előremozdulás a két ország kapcsolatában.

Ebben a berendelésben egyfajta ilyen sértődöttséget vélek felfedezni az ukrán fél részéről.A magyar álláspont ezzel kapcsolatban teljesen világos. Az, hogy van egy ukrán-magyar alapszerződés, van társulási szerződés, NATO-szerződés, ott a kisebbségi kérdések szerepelnek, eléggé határozottan oly módon, hogy nem lehet szűkíteni a meglévő jogokat. Most Ukrajnában ez történik, hát most mit tehetünk? – tette fel a kérdést Brenzovics László a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.  A kormányfő pénteken megerősítette: Magyarország tovább blokkolja Ukrajna európai uniós és NATO csatlakozását, amíg Kijev diszkriminálja a kárpátaljai magyarokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!