2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Nem tud megélni: befejezi a magyar bajnok

Befejezi a versenyzést a magyar bajnok gerelyhajító, mert nem tud megélni az élsportból. A Hír TV sportmagazinja, a Stopper ezen a héten annak járt utána, a 30-40 évvel ezelőtti sikerekhez képest ma miért nem száll a magyar gerely. Az egyik legeredményesebb magyar atlétikai szakág képviselői korábban két arany-, három ezüst- és négy bronzérmet nyertek az olimpiákon.

Németh Miklós 1976-ban világcsúccsal győzött a montreali olimpián. Akkor 94 méter 58 centire repült a gerely. A sportszer súlya és összetétele azóta változott, de az utódok lemaradása így is jól érzékelhető: Papp Bence 75 méter 66 centivel lett idén magyar bajnok. Ez a dobás több mint 20 méterrel kisebb a mostani világcsúcsnál.

Az aktuális magyar bajnok szerint a lemaradásnak több oka is van, az egyik legfontosabb, hogy nem tudnak teljes mértékben a sportra koncentrálni. Az atléták nagy része az edzések mellett dolgozik. Papp Bence az anyagi gondok miatt befejezi pályafutását.

– Napi 8-10 óra munka után – a személyes esetemről beszélek – nem tudom vállalni azt, hogy úgy álljak oda, hogy nem tettem meg mindent a siker érdekében – jelentette ki a Stoppernek Papp.

Nem újdonság a visszaesés

A magyarok két arany-, három ezüst- és négy bronzérmet nyertek gerelyhajításban az olimpiákon, ám Németh Miklós azt mondja: a visszaesés nem újdonság. A 80-as években egyszerűen kiürült a sportág, mivel az aranygeneráció sikere miatt többen abbahagyták a sportot.

– Ahogy ők előbb abbahagyták a versenyzést, és amikor mi abbahagytuk, hirtelen egy nagy lyuk támadt. 1987-ben megváltozott a gerelyszabály, és egy vadonatúj sportszer lett a nemzetközileg elfogadott – mondta Németh Miklós olimpiai bajnok gerelyhajító.

A világelit eldobott a magyar élmezőny mellett, talán még fájóbb, magyar gerelyekkel. Németh Miklós 1986 óta foglalkozik gerelyépítéssel, a siker pedig kézzelfogható. A cseh Barbora Spotakova például a Németh-féle gerellyel nyerte a londoni olimpiát, de további világ- és Európa-bajnoki érmek bizonyítják a sportszer kiválóságát. A Magyar Atlétikai Szövetség új koncepciót dolgoz ki a magyar gerelyhajítás felemelésére.

Részletek hétfő este a 19.30-kor kezdődő Stopperben, ahol azt is megtudhatják: miért került veszélybe a ferencvárosi vízilabda-szakosztály működése és miért nem indult a Vasas pólócsapata a Bajnokok Ligájában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!