2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Nem példa nélküli az önkényuralmi jelképek szankcionálása

Kedden megkezdi az országgyűlés az önkényuralmi jelképek szankcionálásáról szóló törvényjavaslat általános parlamenti vitáját.

Rétvári Bence, a közigazgatási és igazságügyi minisztérium államtitkára a Lánchíd Rádióban elmondta: az Európai Unióban egyáltalán nem példa nélküli ilyen jogszabályok alkalmazása, ezért brüsszeli kritikáktól nem kell tartani. Rétvári Bence hozzátette: továbbra is lehet számítani olyan provokátorokra, akik hangulatkeltési szándékkal a tiltás ellenére viselnek majd efféle jelképet.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a korábbi szabályozással ellentétben a jövőben nem általános tiltást javasol, hanem azokat büntetné, akik a köznyugalom megzavarására alkalmas módon terjesztik, nagy nyilvánosság előtt használják vagy közszemlére teszik a horogkeresztet, az SS-jelvényt, a nyilaskeresztet, a sarló-kalapácsot, vagy az ötágú vörös csillagot, illetve az ezeket ábrázoló jelképeket.

Az Alkotmánybíróság (Ab) korábban április 30-i hatállyal semmisítette meg a büntető törvénykönyv (Btk.) önkényuralmi jelképek használatát tiltó paragrafusát. Ezen felbuzdulva Vajnai Attila már bejelentette, május elsején vörös csillaggal követel majd „munkát, kenyeret és fedelet a népnek”. Éppen a Munkáspárt korábbi alelnöke volt az, aki pert indított Magyarország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán a vörös csillag viselése miatt. A kommunista politikust a Pest Megyei Bíróság elmarasztalta, és egy évre próbára bocsátotta. 2005-ben a Fővárosi Bíróság is jogerősen elmarasztalta, 2011-ben pedig a Legfelső Bíróság is ugyanígy határozott. Vajnai a strasbourgi bírósághoz fordult, ahol úgy vélekedtek, hogy a Btk. 269/b szakasza – mely az önkényuralmi jelképek használatát szabályozza – ellentétes az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlatával, ezért a politikus ügyében meghozott ítéletek jogellenesek voltak. A strasbourgi testület egy másik, hasonló üggyel összhangban végül úgy határozott, hogy bár a jelkép nyilvános használata rossz érzeteket kelthet a kommunizmus múltbeli áldozataiban és hozzátartozóikban, viselője nem hordozza általa a diktatúra visszaállításának igényét.

Vajnai és jogi képviselője 2008-ban utólagos normakontrollt kért az ügyben, míg tavaly alkotmányjogi panasszal fordult az Ab-hez. Az Alkotmánybíróság ezt követően hozta az önkényuralmi jelképeket szabályozó Btk-paragrafus eltörléséről szóló döntését.

Arcul csapták Közép-Európát

„Meglehetősen rossz döntésnek tartanám, ha alkotmányt kellene módosítani az Ab-döntése miatt. A büntető kódex módosítása sokkal kedvezőbb volna” – vélekedett korábban az MNO-nak Gulyás Gergely. A kormánypárti honatya szerint az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete különbséget tesz vörös csillag és horogkereszt között, ami Gulyás szerint olyan arculcsapás, mintha Közép-Európa szovjet időszak alatt sokat szenvedett uniós tagállamai nem is csatlakoztak volna az Európa Tanácshoz. „Nem lehet csupán azokhoz a traumákhoz, üldöztetésekhez fűződő jelképeket tiltani, melyek nyugaton fájnak”.

A Századvég 2013 februárjában készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint egyébként a lakosság többsége nem ért egyet az Ab döntésével.

Szabó Máté ombudsman szerint továbbra is van jogi lehetőség fellépni az önkényuralmi jelképeket nagy nyilvánosság előtt használók ellen a hatályos büntető törvénykönyv alapján – közölte még februárban, az Ab döntését követően az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Az alapjogi biztos a Btk. közösség tagja elleni erőszakra vonatkozó részére hivatkozott, amely szerint bűncselekményt követ el, aki mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen. Felidézte továbbá a szabálysértési törvényben foglaltakat, amely szerint a garázdaság szabálysértését követi el, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

Ezek is érdekelhetik

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!